Kansberekening

Kansberekening is het bepalen van de procentuele slagingkans van jouw voetbalweddenschap. Door aan kansberekening te doen, kun jij eenvoudiger weddenschappen met waarde herkennen. Op deze pagina lees jij alles over kansberekening en wat analyseren hiermee te maken heeft. Leer hoe jij zelf aan kansberekening doet met de wiskundige formule van Voetbal Vandaag.

Wanneer je een Voetbalwedden Kansberekening kunt toepassen

Voetbalwedden is een wedstrijd tussen jou en een betting site. Om te winnen moet je de bookmaker verslaan en lukt het best met een voetbalwedden strategie. Analyseren en research doen zorgen voor positieverbetering ten opzichte van een bookmaker. Op die manier ben je in staat om waarde (value bets) te vinden. Dit is cruciaal voor je doel, namelijk winst maken op lange termijn.

Wanneer je odds ziet staan die op het eerste gezicht niet overeenkomen met de kansen die jij in je hoofd hebt, doe je onbewust al aan voetbalwedden kansberekening. Blind inzetten zonder verdere analyse kan echter negatieve gevolgen hebben voor je bankroll. Door voetbalwedden kansberekening op een professionele wijze toe te passen, vergroot je je winstkansen.

Hoe bookmakers kansberekening toepassen bij voetbalwedden

Om op lange termijn succesvol te wedden ontkom je niet aan kansberekening. Een bookmaker doet immers, middels algoritmes en geavanceerde technologie, ook aan kansberekening en baseert daar de odds voor wedstrijden op. Die odds zijn dus de vertaling van berekeningen in combinatie met inschattingen.

Staat er een lage odd, dan acht de bookmaker die uitkomst waarschijnlijk. Een hoge odd is daarentegen de vertolking van een onwaarschijnlijke uitkomst. Dit verschil zie je goed wanneer je kijkt naar odds van een odd / even, met altijd ongeveer een 50/50 procent kan en bijvoorbeeld een correct score waarbij de kans op een juiste bet veel kleiner is. Bij de correct score zullen de odds vele malen hoger zijn.

Een kanttekening hierbij is dat odds kunnen veranderen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer bookmakers in de gaten krijgen dat er veel wordt ingezet op een bepaalde uitkomst. In dat geval past de bookmaker de odds aan. Uiteraard in hun voordeel.

Je kunt je voorstellen dat de winst voor bookmakers dus voornamelijk zit in hoge odds. Een groot deel van de spelers doet niet of nauwelijks zoekwerk, ziet eurotekens en is bereid de gok te nemen. Het kan natuurlijk wel eens positief uitpakken, maar op termijn is dit verlieslatend.


Voetbalwedden Kansberekening: Dit moet je onderzoeken

Nogmaals, om je winst op lange termijn te maximaliseren is het van belang dat jij ook aan kansberekening doet. Het is de enige manier om erachter te komen of een bookmaker ernaast zit. Voor de goede orde: het feit dat uitkomsten nooit met 100% zekerheid zijn te voorspellen, bewijst meteen dat het niet onmogelijk is om betting sites te verslaan. Voor het maken van een kansberekening moet je zoveel mogelijk informatie verzamelen. Aspecten die je kunt bekijken zijn bijvoorbeeld:

Thuis en uit resultaten

Kijk naar het puntenaantal in zowel thuis- als uitwedstrijden en hoe deze tot stand zijn gekomen. Veel nipte 1-0 zeges geven een ander beeld dan hoge uitslagen. Hierbij speelt ook de mate van tegenstand een aanzienlijke rol. Het is een wereld van verschil of Ajax thuis speelt tegen FC Emmen of tegen PSV.

Head To Head (H2H)

Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, kun je wel degelijk kijken naar eerdere uitslagen tussen twee teams. Wacht de uitspelende club bijvoorbeeld al 16 jaar op een zege, dan kan dat hele waardevolle informatie betekenen.

Opstelling

De opstelling is cruciaal. Stel dat je blind inzet op bijvoorbeeld een Over 3.5 weddenschap omdat de odd aantrekkelijk is. Je bent niet op de hoogte van het ontbreken van de twee vaste spitsen, waarvan er een geblesseerd is en de ander een schorsing uitzit. Kijk naast de opstelling ook de tactiek na. Aanvallend of verdedigend spel kan een groot verschil maken.

Recente vorm

Een ploeg die een aantal keer op rij verloren heeft, verkeert niet in de beste vorm. Ook het zelfvertrouwen kan daardoor een knauw hebben gekregen. Het is verstandig om de resultaten van een bepaalde periode naast elkaar te leggen.

Speelprogramma

Sommige teams hebben een bomvolle speelkalender en zijn op meerdere fronten actief. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld moeheid, een minder scherp concentratievermogen of vroege wissels. Het kan zelfs zo zijn dat belangrijke spelers rust wordt gegund. Het programma met voetbalwedstrijden is dus een erg goed aspect om naar te kijken.

Waarde traceren middels kansberekening op Voetbal Vandaag

Nadat je goed geanalyseerd hebt weeg je jouw bevindingen af tegen die van de bookmaker. Zit daar een positief verschil in, dan heb je waarde gevonden, dat heet dan een value bet. Laten we een fictief voorbeeld gebruiken om aan te tonen hoe dit er precies uitziet.

Stel dat Real Madrid tegen FC Barcelona speelt. De bookmaker heeft de odd voor Real Madrid op €2.00 gezet. Zij gaan dus uit van een winkans van 50%. Jij concludeert op basis van je bevindingen dat Real 60% kans heeft om te winnen. De odd die volgens jou van toepassing zou moeten zijn, bereken je als volgt.

  • Formule: 100 / winstkans = odd
  • Je doet dus 100 / 60 en komt uit op een odd van €1.66

De odd van de bookmaker is €0,34 hoger dan deze volgens jou zou moeten zijn. Dat geeft aan dat je waarde hebt gevonden. Het advies luidt dan ook om in te zetten op deze wedstrijd. Op Voetbal Vandaag kan je heel eenvoudig de odds vergelijken van de verschillende bookmakers op zoek naar de value in jou bet.


Meest gestelde vragen


Wat is kansberekening?

Bij kansberekening bepaal je aan de hand van een wiskundige methode hoe groot de kans is dat iets gebeurt, in dit geval de uitkomst van een wedstrijd voorspelling voor een voetbalweddenschap.

Hoe werkt kansberekening?

Kansberekening pas je toe om waarde te vinden in odds. Hiervoor gebruik je statistieken en de volgende rekensom: Kans op winst x uitbetaling - kans op verlies x inzet = verwachte waarde