1X2

1X2, ook wel Three Way genoemd, is de aanduiding van de meest voorkomende weddenschap bij wedden op voetbal. De 1x2 weddenschap wordt als eerst getoond bij bookmakers. Je kunt inzetten op een overwinning voor het thuisspelende voetbalteam, een gelijkspel of winst voor de uitploeg. Op deze pagina staat een complete uitleg over 1X2, inclusief een voorbeeld.

uitleg over 1x2 met speler die betslip vast heeft

Waarom 1X2 de meest voorkomende voetbal weddenschap is

Elke voetbalwedstrijd heeft drie mogelijke uitkomsten: winst voor de thuisploeg, een gelijkspel of winst voor het uitspelende team. Daar is geen speld tussen te krijgen. Bij een 1X2 Single bet plaats je een inzet op winst voor de thuis- of uitploeg of een gelijkspel. Een '1' staat in dit geval voor winst van het thuisspelende team. Een 'X', betekent gelijkspel en een '2' staat voor een zege van het uitspelende team.

Ondanks dat dit verder niet bepaald hogere wiskunde betreft, geldt een voorspelling slechts voor de reguliere speeltijd inclusief blessuretijd. Dat houdt dus in dat een verlenging geen onderdeel is van de weddenschap. Is het mogelijk de weddenschap te winnen voordat de wedstrijd is afgelopen? Nee. Daar staat tegenover dat je de 1X2 in veel gevallen ook live kunt inzetten. Let er hierbij wel op dat de odds veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

1x2 Voetbal voorspellingen van Voetbal Vandaag

Op voetbal vandaag brengen we je dagelijks unieke 1x2 wedtips welke voorspelt worden door ons eigen algoritme. Vanaf nu hoef je dus zelf geen onderzoek meer te doen en kun je onze 1x2 voorspellingen als inspiratie gebruiken. Wil je zien welke voetbalwedtips we voor je in petto hebben? Of hoe deze tot stand komen? Bezoek dan onze pagina met de wedtips voor vandaag.

Met wedden op 1X2 kies je een winnaar of gelijkspel

De 'Three Way bet' is verreweg de meest populaire weddenschap bij inzetten op voetbal en dat is terug te leiden naar de eenvoud hiervan. Een 1X2 weddenschap vormt namelijk de basis van voetbalwedden. Het is in elk geval zo dat een wedstrijd eindigt met een winnaar of een gelijkspel.

Het is dus ook niet vreemd dat wanneer je online, of bij een lokaal wedkantoor een wedstrijd kiest, de eerste wed mogelijkheden die je ziet staan altijd 1X2 zijn. Voor overige opties zoals Both Teams To Score of Draw No Bet kun je vaak op een achterliggende pagina, vaak onder de wedstrijd te vinden, klikken.

Veel spelers houden ervan om een winnaar aan te wijzen en daar komt nog eens bij dat het een makkelijke manier lijkt om te winnen. De nadruk ligt hierbij op 'lijkt', aangezien er geregeld verrassingen voorkomen en het favoriete team niet altijd de verwachtingen kan waarmaken.

Handig is dat wanneer je naar een wedstrijd kijkt, de odds die de bookmaker aan de desbetreffende 1X2 weddenschap toewijst, onwijs veelzeggend zijn over de verwachte uitkomsten. Zie je bijvoorbeeld een lage odd voor winst van de thuisploeg en een hoge odd voor een zege van het uitspelende team, dan hoef je niet na te denken over welk team de bookmaker als favoriet ziet.


Uitgelegd aan de hand van een eenvoudig voorbeeld

In dit fictieve voorbeeld speelt Ajax thuis tegen FC Den Bosch. Wanneer de Amsterdammers winnen, geeft de bookmaker je 1.20 euro terug voor elke ingezette euro. Een gelijkspel levert maar liefst 7.30 euro op en als FC Den Bosch weet te stunten sleep je 12.80 euro binnen.

Zoals je ziet heeft de bookmaker het idee dat Ajax het in eigen huis niet laat afweten. Je besluit 5 euro als single bet in te zetten op FC Den Bosch, voornamelijk omdat de odd zo mooi is en je best een risico durft te nemen. De wedstrijd lijkt lang in een gelijkspel te eindigen, maar in de 96e minuut grijpt de VAR in na een onbenullige handsbal van een Ajax-verdediger. Penalty! De strafschop wordt a la Panenka binnen gestift en direct na de goal volgt het eindsignaal. In dit geval maak je een mooie winst.

Je inzet van 5 euro wordt vermenigvuldigt met 12.80 euro, wat uitkomt op een bedrag van 64 euro. Minus de inzet houd je dus 59 euro over.

Maar wat als Ajax de wedstrijd wint of het duel in een gelijkspel eindigt? Dan ben je je inzet kwijt, die vloeit naar de bankrekening van de bookmaker. Dat gelijkspel hoeft overigens geen verlies te betekenen wanneer je kiest voor een Draw no Bet weddenschap. Hierbij zal, zoals de naam suggereert, er in het geval van een gelijk spel geen sprake zijn van een bet. Het ingezette bedrag vloeit terug in je account. Natuurlijk heb je dan wel te maken met lagere odds, simpelweg omdat je kansen toenemen.

1X2 toepassen in een strategie bij voetbalwedden

Een 1X2 weddenschap kun je op een aantal manieren toepassen. Allereerst kun je hem spelen als 'single bet', wat inhoudt dat je alleen gokt op een '1', '2' of 'X' bij één wedstrijd. Zodra je gaat inzetten op meer dan één wedstrijd betreft het een 'combinatie weddenschap' of 'ACCA'.

Beginnende spelers doen er goed aan te kiezen voor de 1X2. Hiermee hoef je nergens anders aan te denken dan aan een winnaar of gelijkspel. Later kun je altijd nog andere wed opties, en dat zijn er veel, verkennen. Alle mogelijke voetbalweddenschappen staan op Voetbal Vandaag uitgelegd.

Gezegd moet worden dat de 1X2 zeker niet alleen voor beginners een uitstekende keuze is. Gevorderde spelers die beschikken over een degelijke 'bankroll' kunnen ook een slaatje slaan uit een 1X2. Een odd van €1.50 kan in eerste instantie laag lijken, dat verandert als je er €1.000 op zet waardoor een eventuele uitbetaling €1.50 x €1.000 = €1.500 bedraagt. Je moet je weddenschap dan natuurlijk wel winnen.

Bij behoorlijke bedragen, die kunnen bestaan uit 'single bets' of 'combinatie bets' met een grotere odd, kan het aantrekkelijk zijn om voortijdig uit te cashen. Bookmakers bieden deze optie vaak aan om het eigen mogelijke verlies iets te minimaliseren. Aan de andere kant biedt het jou een kans een leuk bedrag te pakken als je ziet dat de ploeg waarop jij hebt ingezet de wedstrijd uit handen dreigt te geven.

Als afsluiter de vraag of de 1X2 weddenschap risicovol is? Het valt niet te ontkennen dat een winkans van 33% niet al te hoog is. Aan te raden is daarom om goed te kijken naar de vorm de twee ploegen. Hoe doet team A het in thuiswedstrijden, hoe doet team B het in uitwedstrijden en hoe is de stand op de ranglijst? Vergaar je kennis over de wedstrijd waarop je wilt inzetten en win je weddenschap!

Naast uitleg over alle mogelijk verschillende soorten weddenschappen vind jij op Voetbal Vandaag een overzicht van voetbal programma van vandaag, morgen of deze week. Je ziet livescores en uitslagen als eerst op deze site.


Meest gestelde vragen


Wat betekent 1X2 bij voetbalwedden?

1X2 is een three way weddenschap waarbij je drie mogelijke uitkomsten hebt. De 1 staat voor winst van het thuisspelende team, de X staat voor een gelijkspel en de 2 betekent een zege voor het uitspelende team

Voor welke martkten wordt 1X2 gebruikt?

Bookmakers gebruiken 1X2 vrijwel voor elke markt waarbij er drie uitkomsten mogelijk zijn

Telt blessuretijd ook bij een 1X2 weddenschap?

Ja, de eindstand na 90 speelminuten inclusief de blessuretijd is bepalend voor het goed of foutief hebben van jouw bet

Waarom geeft X bij 1X2 altijd een hoge uitbetaling?

De kans op een gelijkspel is, uitzonderingen daargelaten, in veel gevallen kleiner dan winst van een van beide ploegen

Waarom tellen verlengingen en penalty's niet mee bij 1X2?

Bij een 1X2 bet wordt er gekeken naar de stand na 90 minuten plus blessuretijd. Een verlenging en eventueel penaltyreeksen tellen dus niet mee voor jouw weddenschap