Odds

Odds, ook wel quoteringen genoemd, geven het bedrag weer dat je potentieel terugkrijgt voor elke ingezette euro. Je kunt aan odds ook aflezen hoe risicovol een bepaalde weddenschap is. Odds bestaan feitelijk uit een formule, gebaseerd op meerdere factoren waaronder kansberekening. Op deze pagina vind jij uitgebreide odds uitleg onder het overzicht van legale bookmakers in Nederland.

Wat zijn odds en wat zeggen die over jouw weddenschap

Wat zijn odds en wat zeggen die over jouw weddenschap

Odds zijn samen met de inzet die plaatst op een weddenschap een formule voor de winst die je gaat maken.

Ingewikkeld? Wanneer je gaat wedden en niet begrijpt hoe odds werken gaat je dat onnodig geld kosten. Op deze pagina van Voetbal Vandaag krijg je uitleg wat odds zijn, hoe je deze toepast, wanneer de kansen in jouw voordeel zijn en er waarde zit in je weddenschap.

Overal op Voetbal Vandaag worden odds getoont van verschillende bookmakers, zowel in het wedstrijd overzicht als op wedstrijdpagina's. Ben je niet bekend met hoe odds werken en wanneer deze interessant zijn om te wedden, lees dat eerst verder op deze pagina.

Hoe bookmakers odds gebruiken om nieuwe klanten te krijgen

Wanneer het gaat over wedden op voetbal gaat het ook altijd over odds. Dat zijn kansberekeningen en worden in het Nederlands ook wel quoteringen genoemd. Ze geven aan hoe groot of juist hoe klein de kans is op een bepaalde uitkomst. Hier komt bij dat het ook een van de meest voor de hand liggende methodes is voor bookmakers om met elkaar te concurreren.

Jij wilt namelijk de hoogste odds voor jouw bet, omdat het de meeste winst oplevert. Een bookmaker wil graag dat je bij hun klant bent, het kan daarbij helpen je een hogere uitbetaling aan te bieden dan de een concurrent. Het gaat hier dus over een getal dat de kansberekening illustreert en weergeeft hoeveel je gaat winnen en een getal dat per bookmaker verschillend kan zijn. Op voetbalvandaag.nl helpen we jou om handig per wedstrijd te zien welke bookmaker de beste odds heeft voor een bepaalde weddenschap. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan onze pagina over odds vergelijken waar je alles leest over waar je onze odds vergelijkingen kunt vinden en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken.

Hoe werken odds als kansberekening bij voetbalwedden (1x2)

Wanneer er twee clubs tegen elkaar een wedstrijd voetballen zijn er drie uitkomsten mogelijk. Bij wedden op voetbal wordt dat 1x2 genoemd, oftewel:

 • (1) De thuisspelende club wint
 • (x) Beide clubs spelen gelijk
 • (2) Of de thuisspelende club verliest

Als je daar een kansberekening op los laat is er dus een 33.3% kans dat het een van de drie uitkomsten wordt, toch? Niet helemaal dus, of de twee teams moet toevallig exact even sterk zijn. Er zijn altijd factoren die meewegen in het berekenen van de kans dat een team wint. De odds worden bepaald door die kansberekening.

Wat is op papier het sterkste team, het thuisvoordeel, wie is in vorm, welke spelers zijn er geblesseerd of geschorst, wat zijn de weersvoorspellingen, allemaal factoren die meewegen in de kansberekening.

 • Hoe beter de teams aan elkaar zijn gewaagd hoe dichter de odds bij elkaar liggen
 • Is de kans dat een team wint erg klein dan zijn ze juist hoger voor dat team

Odds staan dus gelijk aan de kans dat iets gebeurt. Is de kans heel erg groot zijn ze laag. Is de kans klein dan zijn ze hoog. De odds zijn niet een vast gegeven maar veranderen mee met de uitkomst van de kansberekening.


Grote kans, lage odds

Kleine kans, hoge odds


Odds zijn steeds in beweging, maar waarom

Odds zijn continu onderhevig aan verandering. Dat wil niet zeggen dat ze altijd maar in beweging zijn maar dat verandering mogelijk is. Die verandering kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak is nieuwe informatie over een wedstrijd.

Wanneer twee clubs elkaar treffen en een topspeler raakt geblesseerd op de training, zal dit nieuws de kansberekening beïnvloeden. Zonder deze speler neemt de kans op een overwinning af.

Tijd is ook een belangrijke factor wanneer het gaat om het calculeren van odds. De onzekerheid van een uitkomst maken zowel de bookmakers als de mensen die de weddenschap plaatsen voorzichtig. Er kan nog heel veel veranderen in de tijd voordat de wedstrijd begint.

Naarmate de wedstrijd dichterbij komt neemt de onzekerheid af en daardoor het aantal weddenschappen toe. De odds zullen meebewegen met de bets die geplaatst worden. Dat odds het geld volgen heeft met marktwerking te maken. Wanneer de kans op een uitkomst volgens de berekeningen gelijk is zie dat duidelijk aan de quotering van de bookmaker. Kiezen er gedurende de aanloop naar de wedstrijd steeds meer mensen voor dezelfde uitkomst dan heeft dat ook invloed. De marge moet in stand worden gehouden en dat gebeurd met een correctie van de kansberekening. Beweging van odds wordt veroorzaakt door:

 • Informatie
 • Tijd
 • Ingezet geld

2 simpele voorbeelden van kansberekening bij wedden op voetbalwedstrijden

Hoe kleiner de kans op een bepaalde uitkomst hoe hoger de odds. Het wordt nog duidelijker aan de hand van een aantal voorbeelden:

Voorbeeld 1. De klassieker, Feyenoord speelt thuis tegen Ajax

Als we kijken naar de begroting van Ajax en iedereen is fit, dan mag je over het algemeen verwachten dat ze iets beter moeten zijn. Ze hebben een hogere begroting dus net wat betere spelers. Aan de andere kant speelt Feyenoord thuis, wat met de fanatieke aanhang een behoorlijk voordeel oplevert. Laten voor dit voorbeeld zeggen dat er, volgens de bookmaker, een licht voordeel is voor Feyenoord.

 • (1) 2.80 - (x) 3.00 -  (2) 2.90

De kans dat Feyenoord wint is net wat groter dan winst van Ajax, en die kans is weer net wat groter dan een gelijk spel.

Voorbeeld 2. FC Utrecht tegen VV Dongen voor de beker

FC Utrecht staat ergens in de top 5 van de Eredivisie en speelt een wedstrijd voor de KNVB Beker tegen VV Dongen, een willekeurige derde divisie club uit Noord Brabant. Volgens de bookmaker is de kans dat Utrecht wint natuurlijk gigantisch.

 • (1) 1.13 - (x) 7.00 - (2) 35.00

Deze odds zouden een reëel beeld geven van de kansen van beide teams. De kans dat in dit voorbeeld VV Dongen zal winnen is erg klein. Daardoor zijn de odds heel erg hoog.

Wat odds zeggen over hoeveel je wint met je weddenschap

In de vorige alinea staat beschreven hoe de odds de kansberekening van de uitkomst weergeven. Dan is het de volgende stap om uit te leggen hoeveel je dan wint. Wanneer je opnieuw de wedstrijd Feyenoord tegen Ajax bekijkt en je hebt € 100,- ingezet op een overwinning van Feyenoord (2.80) dan win je € 280.

 • € 100 X 2.80 = € 280

Je hebt in dit geval jouw ingezette 100 euro terug en 180 euro winst gemaakt. Had je dezelfde 100 euro op VV Dongen gezet in het andere voorbeeld met odds 35.00 was de berekening als volgt.

 • € 100 x 35 = € 3500

Je hebt maar liefst 3400 euro winst gemaakt met deze weddenschap. Logischer, gezien de kansberekening, was het geweest wanneer je in dit geval had gekozen voor FC Utrecht.

 • € 100 X 1.13 = € 113

De 100 euro die je hebt ingezet en maar liefst 13 euro winst. Nog even voor de volledigheid, wanneer je de weddenschap verliest ben je de volledige 100 euro kwijt.


Bookmakers rekenen met een marge op iedere bet

Net als ieder ander commercieel bedrijf rekenen bookmakers een marge. Deze marge kan je zelf uitrekenen en is een factor bij het kiezen van een bookmakers. Kijkend naar de quotering van het voorbeeld 2.80 - 3.00 - 2.90 heeft een bookmaker met deze odds een marge van 3.5%. Dit bereken je zelf als volgt:

 • (1/ 2.80) X100 + (1/ 3.00) X100 + (1/ 2.90) X 100 = - 100 = Marge

 • 35,7 + 33,3 + 34,5 = 103,5 - 100 = 3,5%


Wat zijn de beste odds en hoe bepaal je dat

Wat zijn de beste odds is natuurlijk een belangrijke vraag. Doe je er goed aan om te wedden op lage odds met een grotere kans om te winnen maar minder winst maakt. Of wil je juist meer winst met een kleinere kans dat je wint. In principe komt dat op hetzelfde neer, je wint soms heel veel of je wint vaak een klein beetje.

Er zijn een aantal valkuilen bij voetbalwedden. Eén van die valkuilen is de gedachte snel rijk te worden, winnen op de lange termijn vraagt om wat geduld. Waar je naar op zoek bent zijn odds die niet kloppen met de kansen zoals jij ze hebt berekend.

Odds zijn het best wanneer de bookmaker die ze aanbiedt zijn huiswerk niet goed gedaan heeft. De meeste quoteringen worden grotendeels berekend door algoritmes, statistieken en formules. Dus eerlijk gezegd is de kans dat de bookmakers ernaast zitten niet heel groot. Toch komt dat zeker wel voor. Wanneer je waarde tegenkomt heet dat een value bet.

Hoe beter je jezelf verdiept in het voetbal des te groter je kansen worden. Als jij bijvoorbeeld weet dat de aanvaller die normaal de penalties neemt niet mee doet aan een bepaalde wedstrijd. En de tweede man die de penalties neemt een verdediger is die ook vaak mee naar voor gaat bij corners, neemt de kans dat hij gaat scoren behoorlijk toe.

Verdedigers scoren niet zo vaak dus kan dat wel eens een interessante weddenschap zijn om te bekijken. Een bookmaker kan in dit geval die belangrijke informatie over het hoofd zien en een doelpunt van de verdediger als een kleine kans inschatten.

Het loont een speler zich te verdiepen in een voetbalwedden strategie. Zo verhoog je de kans op winst op de lange termijn.Voetbal Vandaag voorspellingen altijd de hoogste odds

Wanneer je de voorspellingen voetbal vandaag bekijkt zie je deze altijd in combinatie met de bookmaker die de hoogste odds biedt. Door gebruik te maken van historische betting statistieken en een database met bookmaker odds wordt een kansberekening gemaakt. Deze voorspelling is een nauwkeurige procentuele kans op een bepaalde uitkomst.

Odds vergelijken bij verschillende Nederlandse bookmakers

Wanneer je overtuigd bent dat je de juiste weddenschap voor ogen hebt is de volgende vraag of en waar je die gaat plaatsen. Wanneer de odds geen waarde hebben, dus als alle bookmakers zijn heel voorzichtig zijn is het beter een andere weddenschap te zoeken.

Er zit een behoorlijk verschil tussen Nederlandse bookmakers als het gaat om de kansberekening die ze hebben gemaakt. Het is daarom altijd de moeite waard om het aanbod te vergelijken. Zo kan je steeds de weddenschap plaatsen tegen de hoogste uitbetaling. Je mag per bookmaker één account aanmaken, maar je mag zoveel verschillende bookmakers gebruiken als je wilt.

Decimaal, fractioneel of money-line weergave omrekenen

Er worden wereldwijd verschillende methoden gebruikt om odds weer te geven. Hier staat een duidelijke uitleg hoe je deze methodes zelf kunt omrekeken. Wie het zichzelf liever makkelijk maakt gebruikt de eenvoudige conversietool om de odds te converteren. In de voorbeelden op deze pagina en eigenlijk overal op Voetbal Vandaag zie je steeds de decimale variant. Deze methode is de meest gangbare in Nederland en het Europese vaste land.

Het bedrag dat je op een weddenschap plaats, je inzet, vermenigvuldig je met het decimale getal. Zijn de odds bijvoorbeeld 1.88 en is de inzet € 100,-, dan krijg je € 188,-.

 • € 100,- X 1.88 = 188,- (inzet X decimaal = winst inclusief inzet)

In Engeland wordt er vanuit vroeger gerekend met fractionele odds. Hier zie in plaats van een getal met cijfers achter de komma, twee getallen met een schuine streep ertussen.

De weergave zoals dat doet denken aan die van een breuk. Bijvoorbeeld 11/50 of 9/4. Wanneer je deze methode niet gewend bent zal je een rekensom moeten maken om er achter te komen wat de mogelijke winst is.

Formule om fractionele of Engelse odds uit te rekenen

De truc is om van achter naar voor te lezen. 11/50 wil zeggen dat de bookmaker voor 50 euro inzet 11 euro winst uitbetaald. In het geval van 9/4 zal 4 euro inzet 9 euro winst opleveren.

 • (inzet / getal achter breuk X getal voor breuk = winst)

 • € 100,- op 11/50 = 100 / 50 = 2 X 11 = € 22,- winst + € 100,- inzet terug

 • € 100,- op 9/4 = 100 / 4 = 25 X 9 = € 225,- winst + € 100,- inzet terug

Formule om money-line of Amerikaanse odds uit te rekenen

Voor de derde optie moet je nog wat verder van huis, Moneyline of Amerikaanse odds, worden vooral in de Verenigde Staten gebruikt. Deze methode kenmerkt zich door met negatieve en positieve getallen te werken. In wed jargon spreken ze daar over de ‘favorite’ en de ‘underdog’.

De Moneyline weergave gaat in de basis uit van 100, welke valuta maakt dan even niet uit. Bij het positieve getal, gekenmerkt door een plusteken ervoor, is dat de winst die je maakt bij een inzet van 100. Bijvoorbeeld +126 wil dan zeggen dat je 126 krijgt bovenop de 100 inzet.

Een negatief getal dat gekenmerkt wordt door het minteken zal dat getal moeten inzetten om 100 te winnen. Bijvoorbeeld -250 heeft een inzet van 250 nodig om 100 te winnen. Bij deze methode zie dat de inzet niet is meegenomen.

 • (inzet X positief getal / 100 = winst)
 • € 75,- op +126 = 75 X 126 = 9450 / 100 = € 94,50 winst + € 75,- inzet terug

 • (inzet / negatief getal (als een positief getal) X 100 = winst)
 • € 75,- op -250 = 75 / 250 = 0,3 X 100 = € 30,- winst + € 75,- inzet terug


Meest gestelde vragen


Wat zijn odds?

Een odd is de factor die jouw inleg waard is na het een winnende weddenschap

Wat is odds ratio?

Bij het bepalen van een odd schat de Nederlandse bookmaker in welk percentage van de inzet op die wedstrijd op elke mogelijke uitkomst (1X2) wordt geplaatst. De verhoudingen tussen de quoteringen worden zo opgesteld, dat als de inzetverhouding goed is voorspeld, de bookmaker bij elke uitkomst wint aan de wedstrijd

Hoe werken Engelse odds?

Engelse odds staan ook wel bekend als fractionele odds en zijn qua weergave afwijkend van decimale odds (Europese odds). Bij Engelse odds staat je wint voor de streep en je inzet achter de streep. Als je een bijvoorbeeld 4/1 ziet, betekent dit dat de 4 euro wint met 1 euro inzet

Hoe worden odds berekend?

Simpel gezegd gebeurt het berekenen van odds middels inschatting, in combinatie met statistieken. Aan de winkans van een bepaald team wordt een percentage gehangen, dat wordt omgezet in een quotering. Stel dat een team bijvoorbeeld 50% kans heeft om te winnen, dan is de odd 2.00

Welke bookmaker heeft de beste odds?

Bij elk live duel of wedstrijd op het programma voetbal, kun je een achterliggende pagina openen. Hier plaatsen wij voor jou de beste odds inclusief de procentuele slagingskans en de bookmaker waar jij direct kunt profiteren van deze odds