Asian Handicap

Asian Handicap is een populaire weddenschap waarbij je een voetbalteam met een fictieve voorsprong of achterstand aan de wedstrijd laat beginnen. Inzetten kan op kwartlijnen, halflijnen en volle lijnen. Op deze pagina staat een volledige uitleg Asian Handicap. Dankzij voorbeelden en de belangrijke Asian Handicap tabel, weet je hoe je deze bet moet spelen.

asian handicap ideaal te gebruiken voor een acca

Wat is Asian Handicap?

Om de vraag wat is een Asian Handicap te kunnen beantwoorden eerst een beknopte geschiedenis. De naam Asian Handicap is in 1998 bedacht door de Britse journalist en tevens gok expert Joe Saumarez Smith, die in opdracht van de Indonesische bookmaker Joe Phan een vertaling zocht voor het in Azië immens populaire 'Hang Cheng'. Je kunt je voorstellen dat men in Europa de wenkbrauwen fronst bij het horen van een Aziatische benaming en dus werd Hang Cheng omgedoopt naar Asian Handicap.

Kijkend naar de pure vertaling kom je bij Asian Handicap uit op Aziatisch mankement. Dat klinkt vreemd want hoe kan dat worden toegepast op voetbal? Welnu, bij deze bet laat je een van de twee voetbalteams 'gehandicapt' aan de wedstrijd beginnen. Daarmee wordt een virtuele voorsprong óf achterstand bedoeld.

Een alternatief voor de Asian Handicap is de Europese variant, 3 Way Handicap waarbij het grote verschil zit wedstrijden die in een gelijkspel eindigen.

Kenmerken van een weddenschap op een Asian Handicap

Het eerste dat opvalt bij de Asian Handicap, is het ontbreken van de mogelijkheid tot inzetten op een gelijkspel. Je kunt alleen voetbalwedden op winst van de thuis- of uitploeg. Daarmee wordt direct gedeeltelijk duidelijk wat het verschil is tussen een Asian Handicap en een standaard 1X2 weddenschap.

In vergelijking met de reguliere 1X2 weddenschap, waarbij je louter gokt op een overwinning van een team of op een gelijkspel, draait het bij de Asian Handicap meer om nauwkeurigheid. Hoe preciezer je de uitkomst van een wedstrijd kunt voorspellen, hoe hoger je winkansen.

Wanneer je kiest voor een virtuele voorsprong voor een van de teams, dan is het noodzaak dat die ploeg de voorsprong weet vast te houden. In het geval van een achterstand is het de bedoeling dat het team waarop je een weddenschap plaatst, de achterstand goed maakt. Bij de Asian Handicap zijn er veel verschillende inzet mogelijkheden waarbij je zelf kunt bepalen hoe groot de voorsprong of achterstand is.

Er zijn hierbij veel variaties. Zo kun je inzetten op een voorsprong of achterstand van ¼ doelpunt, ½ doelpunt, ¾ doelpunt, 1 doelpunt, 1 ¼ doelpunt enzovoort. Kunnen er eigenlijk kwart doelpunten en halve doelpunten worden gescoord? Niet echt natuurlijk. Virtueel wél!


Kwart lijnen, halve lijnen en hele lijnen

Bij een Asian Handicap met zogenaamde kwart lijnen, geef je een voetbalteam een voorsprong of achterstand van 0.25, 0.75, 1.25, 1.75 of bijvoorbeeld 2.25 doelpunten. Dit betekent dat je inzet gelijkmatig verdeeld wordt over aangrenzende lijnen. Bij 0.25 zijn dat dus de 0 en de 0.5 lijn, bij 0.75 gaat het om de 0.50 en 1 lijn etcetera. Stel dat je een euro plaatst op een Asian Handicap 1.75, dan speel je als het ware dus eigenlijk 50 cent op een handicap van 1.50 en 50 cent op een handicap van 2.

Bij halve lijnen zet je in op halve doelpunten (0.5, 1.5, 2.5). Deze Asian Handicap met halve doelpunten kan nooit in een gelijkspel eindigen, aangezien er te allen tijde een verschil van 0.5 zal bestaan.

Speel je op hele (oftewel volle) lijnen, dan ken je een team één of meerdere doelpunten voorsprong of achterstand toe. In de volgende paragraaf zie je aan de hand van enkele voorbeelden exact wanneer je wint, verliest of ( een gedeelte van ) je inzet terug krijgt.

Om je nog meer te ondersteunen kun je de tabel raadplegen. Hierin zie je de mogelijke uitkomsten in combinatie met inzetten.

Asian Handicap 0 is gelijk aan een Draw No Bet

Wat opvalt in het geval van de Asian Handicap 0, is dat er geen voordeel kan worden gegeven aan een van de teams en dat je bij een gelijkspel je inzet terug krijgt. Dit is exact hetzelfde als de Draw No Bet weddenschap. Je dient je inzet dus te plaatsen op één van de twee teams om te winnen.

Tot slot kun je Asian Handicaps zowel 'pre match' als 'live' inzetten. Een belangrijk punt om te vermelden is dat wanneer het om een wedstrijd gaat die al bezig is, de tussenstand compleet overbodig wordt. Je zet dan in op de resterende speeltijd.

Voorbeelden weddenschap met Asian Handicap

Vaak helpt het wanneer je een concreet voorbeeld hebt dat tot de verbeelding spreekt. Iedere lijn uitgelegd aan de hand van een voorbeelden.

Voorbeeld kwart lijn

Stel dat Juventus het thuis opneemt tegen Lazio Roma en je zet 10 euro in op Asian Handicap van + 1.25 voor Juventus. In feite speel je dus met handicaps van 1 ( vijf euro) en 1.50 ( vijf euro ) omdat je bij kwart lijnen je inzet verdeeld.Wanneer Juventus de openingsgoal maakt dan tel je daar dus een doelpunt bij 1 ( wordt 2 - 0 ) en 1.50 ( wordt 2.5 - 0 ). Als het bij deze stand blijft dan win je je weddenschap. Als Lazio Roma daarentegen een goal maakt, dan wordt de virtuele stand 1 - 1 en 1.5 - 1. In dit geval krijg je bij de ene inzet ( de 1 ) je geld terug, terwijl je de tweede inzet ( de 1.5) wint.

Voorbeeld halve lijn

Hetzelfde Juventus treft Lazio Roma nogmaals. Dit keer zet je 10 euro in op een Asian Handicap van 1.5 in het voordeel van Juventus, wat inhoudt dat zij voor het beginsignaal al met 0 - 1.5 voorstaan. Let op: bij een halve lijn wordt de inzet dus NIET verdeeld tussen aangrenzende lijnen.De wedstrijd eindigt gemakshalve in 1-0 Juventus. De stand volgens jouw handicap is dus 2.5 - 0. Dit houdt in dat je je weddenschap wint.Het is handig om te vermelden wat het voor jou weddenschap zou betekenen in het geval dat Lazio Roma de wedstrijd met 0 - 1 wint. Dan wordt de stand dus 1.5 - 1. waarmee je de weddenschap dus eveneens winnend afsluit.De enige manier om te verliezen, is in dit fictieve voorbeeld een zege van Lazio Roma met meer dan 2 doelpunten verschil ( 0 - 2, 1 - 3, 2 - 4 etc. )Hetzelfde Juventus treft Lazio Roma nogmaals. Dit keer zet je 10 euro in op een Asian Handicap van 1.5 in het voordeel van Juventus, wat inhoudt dat zij voor het beginsignaal al met 0 - 1.5 voorstaan. Let op: bij een halve lijn wordt de inzet dus NIET verdeeld tussen aangrenzende lijnen.De wedstrijd eindigt gemakshalve in 1-0 Juventus. De stand volgens jouw handicap is dus 2.5 - 0. Dit houdt in dat je je weddenschap wint.Het is handig om te vermelden wat het voor jou weddenschap zou betekenen in het geval dat Lazio Roma de wedstrijd met 0 - 1 wint. Dan wordt de stand dus 1.5 - 1. waarmee je de weddenschap dus eveneens winnend afsluit.De enige manier om te verliezen, is in dit fictieve voorbeeld een zege van Lazio Roma met meer dan 2 doelpunten verschil ( 0 - 2, 1 - 3, 2 - 4 etc. )

Voorbeeld hele lijn

Juventus en Lazio Roma treffen elkaar dit seizoen voor de derde keer. Je plaatst 10 euro op Asian Handicap -2 voor Juventus.De wedstrijd begint dus met een virtuele stand van -2 – 0. De wedstrijd eindigt in een 3-1 zege voor Juventus, waarmee de stand volgens de door jou ingezette handicap uitkomst op 1-1. Dat betekent dat je niet wint, maar ook niet verliest. Je 10 euro wordt teruggestort op je account.Stel dat Juventus wint met 2-1, dan verlies je je inzet aangezien de stand volgens jouw handicap eindigt in 0-1.

Asian Handicap toepassen in een voetbalwedden strategie

Over het algemeen wordt de Asian Handicap voornamelijk gebruikt door spelers die al wat langer meelopen in het wed-circuit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je er als 'beginner' niet aan kunt wagen. Al deze ervaren gokkers hebben één ding gemeen, ze gebruiken een voetbalwedden strategie alvorens een bet te plaatsen. Verdiep je goed in de materie van de Asian Handicap en de verschillende strategieën die bij deze weddsenschap mogelijk zijn.

Ben je van plan te wedden op een Asian Handicap, dan zijn er bepaalde statistieken die kunnen helpen om de juiste handicap in te zetten. Stel dat Ajax in een seizoen 16 van de 17 thuiswedstrijden met bijvoorbeeld 2 goals verschil wint. Dan is het qua odds wat aantrekkelijker om te kiezen voor een -1 handicap in plaats van een 1X2-bet waarbij je Ajax laat winnen.

Als je ziet dat Feyenoord al 7 uitwedstrijden op rij niet scoort en ze moeten in uitwedstrijd nummer 8 naar Ajax, dan loont het meer om in te zetten op bijvoorbeeld een -1 of zelfs -2 handicap voor Ajax, dan dat je Ajax slechts laat winnen.

Natuurlijk is het altijd goed om je maximaal voor te bereiden alvorens je de handicap kiest waarvan jij denkt dat die het best van toepassing is op de wedstrijd. Nu je weet wat de Asian Handicap inhoudt, kun je er je voordeel mee doen en hopelijk veel winst maken.

Op Voetbal Vandaag vind je nog veel meer uitleg over de verschillende soorten weddenschappen bij voetbalwedden. Daarnaast is Voetbal Vandaag een uniek platform dat altijd de eerste is met live uitslagen en eenvoudig de odds van verschillende bookmakers vergelijkt.


Meest gestelde vragen


Wat is een Asian Handicap?

Een Asian Handicap is een weddenschap waarbij je een voetbalteam met een fictieve voorsprong of achterstand aan de wedstrijd laat beginnen

Hoe werkt een Asian Handicap?

Inzetten kan op kwartlijnen, halflijnen en volle lijnen. Bekijk de uitleg en voorbeelden in de tekst om te weten hoe de verschillende varianten exact werken

Wat is Asian Handicap +2?

In dit geval geef je een van beide teams een virtuele voorsprong van twee doelpunten

Hebben jullie ook Asian Handicap voorspellingen of wedtips?

Helaas bieden we geen voetbaltips op het gebied van Asian Handicap weddenschappen. Wel kun je onze voorspellingen gebruiken om eventueel zelf interessante Asian handicap bets op te sporen.