WK voetbal

Het Wereldkampioenschap voetbal (WK) is een landentoernooi dat om de vier jaar wordt georganiseerd door de FIFA, dat staat voor Fédération Internationale de Football Association. Voor deelname aan het toernooi kan elk land dat beschikt over een nationale voetbalbond zich kwalificeren.

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het WK programma, WK uitslagen en natuurlijk de WK voetbal stand in kwalificatiegroepen en van elke WK voetbal poule binnen het hoofdtoernooi. 

Over kwalificeren gesproken: Je komt te weten hoe de WK kwalificatie loting wordt verricht en wat de geldende reglementen hieromtrent zijn. Niet ieder land plaatst zich direct voor de groepsfase en sommige teams zijn veroordeeld tot de play-offs van het WK. Vanzelfsprekend is er aansluitend aandacht voor de definitieve loting voor het WK, waarmee jij exact weet hoe de verdelingssleutel werkt.

Wil jij alle WK wedstrijden op televisie kijken? Lees deze pagina dan aandachtig door, want er wordt tot in de puntjes uitleg verstrekt over welke partijen de uitzendrechten in handen hebben. Je kunt het toernooi natuurlijk ook volgen via een live stream WK. Ben jij benieuwd hoe jij hier gratis naar kunt kijken, de beste kwaliteit ontvangt en tegelijkertijd ook nog geld kunt verdienen? Stay tuned!

Bekijk het volledige WK programma binnen elke toernooifase

In welke fase het WK voetbal toernooi zich ook bevindt, in het programma zie jij van begin tot eind altijd direct welke aankomende wedstrijden er gespeeld worden. Je hebt de unieke mogelijkheid om alvast vooruit te kijken naar toekomstige wedstrijden naar de planning. 

Het behoeft geen verdere uitleg dat je alleen wedstrijden ziet staan die met zekerheid worden gespeeld. Is de kwalificatiecampagne bijvoorbeeld nog volop bezig? Dan zie je alleen de wedstrijden die hierbinnen vallen. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde principe bij alle overige speelrondes.

Voor de meest uitgebreide statistieken kom je bij Voetbal Vandaag

Het Wereldkampioenschap voetbal leent zich uitstekend voor het plaatsen van weddenschappen, omdat bookmakers aantrekkelijke quoteringen in het vooruitzicht stellen. Dit heeft betrekking op meerdere weddenschappen. 

Voetbal Vandaag is een pionier op het gebied van statistieken en helpt je op weg naar winstgevend wedden op lange termijn. Bij alle WK wedstrijden haal je specifieke data op, door simpelweg op een duel te klikken. Er opent een speciale wedstrijdpagina, waar je kennis kunt nemen van de volgende zes statistieken:

 

 • ⚽ Een volledig beargumenteerde voorspelling door Voetbal Vandaag

 • ⚽ De vijf laatste resultaten inclusief de populaire bets Both Teams To Score en Over/Under/

 • ⚽ Seizoensgemiddelden aantal doelpunten en corners plus gele en rode kaarten

 • ⚽ De hoogste odds voor diverse weddenschappen

 • ⚽ Vermoedelijke opstellingen van beide teams

 • ⚽ Namen van ontbrekende spelers dankzij blessures en/of schorsingen

 

Alle WK uitslagen van het hele toernooi overzichtelijk op je beeldscherm

Uitslagen van het WK worden toegevoegd zodra duels zijn afgelopen. Dit gebeurt op dezelfde plek als waar wedstrijden eerder als aankomend programma staan weergegeven. Dankzij de chronologische volgorde op basis van aanvangstijd, hoef je je niet het ongans te zoeken naar de wedstrijd waarvan jij als eerst het resultaat wilt zien.

Ook voor live uitslagen van het Wereldkampioenschap voetbal ben je bij Voetbal Vandaag aan het juiste adres. Op de homepage vind je uitslagen die live van updates worden voorzien zodra doelpunten door de VAR als goedgekeurd worden beschouwd. Met de garantie dat er geen website of live scorings app bestaat die sneller levert, kun je desbetreffende applicaties meteen verwijderen en weet je waar je voortaan moet zijn voor het controleren van je betslip.

Check de WK voetbal stand in kwalificatiegroepen en het hoofdtoernooi

Het WK schema kent met de kwalificatie een voorbereidend onderdeel en een definitieve fase. Op deze pagina zie je de actuele stand van de fase waarin het toernooi verkeert. Elke WK voetbal poule gaat gepaard met de volgende statistieken:

 • ⚽ De huidige plaats van het land

 • ⚽ Het aantal gespeelde wedstrijden

 • ⚽ Aantallen gewonnen / gelijkgespeelde / verloren wedstrijden

 • ⚽ Doelpunten voor en tegen

 • ⚽ Totale aantal behaalde punten

 • ⚽ Vorm in de laatste vijf wedstrijden

Hoe werkt WK kwalificatie precies en hoe werkt de potindeling

Zoals gezegd is behalve het gastland geen enkel ander land automatisch gekwalificeerd voor het WK. Door middel van kwalificatie probeert elk afzonderlijk land een felbegeerde plek af te dwingen op de eindronde. Onderstaand volgt een zo eenvoudig mogelijke uitleg over de procedure.

Elk werelddeel werkt zijn eigen kwalificatieproces af. Zo kan Nederland onmogelijk in een poule terechtkomen met bijvoorbeeld Japan of Nieuw-Zeeland, maar komen alle mogelijke tegenstanders uit Europa.  Het aantal deelnemers en uiteindelijk te verdelen tickets per continent ziet er als volgt uit:

 

Continent Deelnemende landen Tickets voor WK
Europa 55 13
Azië 45 4 – 5
Afrika 10 5
Zuid-Amerika 10 5
Noord-Amerika 35 3 – 4
Oceanië 11 0 – 1

 

De toegewezen tickets houden verband met de coëfficiëntenlijst. In Europa worden er 10 potten naar sterkte gemaakt die elk uit 5 of 6 teams bestaan. Bij de loting kunnen landen uit dezelfde pot dus niet tegen elkaar spelen. Tien groepswinnaars kwalificeren zich automatisch voor het Wereldkampioenschap voetbal

Er blijven dan echter nog drie plaatsen onbezet, die worden bepaald op basis van play-offs. In de volgende alinea lees je hier alles over.

Bij de spannende play offs WK gaat het om drie resterende plaatsen

De tien nummers twee uit de kwalificatiepoules stromen door naar de play offs. Samen met twee landen uit de UEFA Nations League worden er vervolgens drie ‘paden’ gemaakt met elk vier landen. 

Dit zijn een soort mini-poules, waarbij er allereerst twee enkelvoudige halve finales op het spel staan. De twee winnaars nemen het vervolgens tegen elkaar op in de finale. Het land dat deze wedstrijd wint, plaatst zich alsnog voor het EK voetbal.

Waar wordt op gelet bij de loting van het WK en hoeveel poules zijn er

Nadat op ieder continent de kwalificatiereeksen zijn voltooid en bekend is welke landen zich mogen opmaken voor de eindronde, kan er geloot gaan worden voor de indeling van elke poule.

Er doen in totaal 32 landen mee, die worden verdeeld in acht poules met daarin elk vier landen. Het lotingsysteem zit eenvoudig in elkaar. Het gastland komt samen met de zeven hoogstgeplaatste landen op de FIFA-ranglijst in pot 1. De overige potten worden eveneens ingedeeld naar sterkte.

Het protocol schrijft voor dat er binnen het WK schema voor de groepsfase geen landen uit hetzelfde continent tegen elkaar mogen spelen. Europa is hierbij de klassieke uitzondering, vanwege het grote aantal verkregen tickets. 

Er wordt slechts een loting verricht, omdat de rest van het toernooi zogezegd is ‘doorgeloot’. Dat betekent dat er vooraf bekend is hoe de route tot aan de WK finale live verloopt. De nummers een en twee gaan automatisch door, terwijl het voor de nummers drie en vier uit elke poule einde verhaal is. 

Kijk live naar alle wedstrijden van het WK voetbal vandaag op tv

Wist jij dat er dagelijks maar liefst vier groepswedstrijden worden gespeeld gedurende het WK voetbal? De NOS beschikt over de uitzendrechten van het WK 2022 in Qatar. Dat betekent dat iedereen in Nederland met een televisie-abonnement, gratis naar alle duels kan kijken op de daarvoor bestemde kanalen.

Voor samenvattingen van het WK kun je terecht bij tv provider Ziggo. Met het Ziggo Sport Totaal pakket haal je trouwens ook live wedstrijden uit de beste competities van Europa in huis. Denk bijvoorbeeld aan de Premier League uit Engeland en de Serie A uit Italië. Voor meer informatie over dit pakket en een exclusieve aanbieding, ga je naar de voetbal op tv pagina.

Zo kun jij geld verdienen terwijl je een gratis live stream WK kijkt

Of het nu gaat om kwalificatie- en groepswedstrijden, of om de WK voetbal finale. Live is altijd beter en via een stream heb je letterlijk overal toegang tot dit spannende toernooi. Het gaat hierbij niet over een illegale versie die je ergens van internet plukt, maar om hoogwaardige kwaliteit. 

Je zou de smartphone applicatie van je tv provider kunnen gebruiken, maar weet je wat nog veel leuker is? Live voetbal kijken via een bookmaker. Naast het feit dat alle streams gratis zijn, kun je extra spanning toevoegen aan wedstrijden door er weddenschappen op af te sluiten. 

Nogmaals: Het kost niets. Nadat je een account hebt aangemaakt, heb je direct toegang tot tientallen streams. Nu je weet welke statistieken je bij Voetbal Vandaag kunt vinden, ligt de weg naar een lekkere winst helemaal open. Bekijk meteen de livestream pagina en zoek je bookie uit.

 

Meest gestelde vragen

Wat is het WK voetbal?

Het Wereldkampioenschap voetbal is een toernooi dat wordt gehouden tussen internationale mannenteams die zijn aangesloten bij de Fédération Internationale de Football Association (FIFA).

Hoe lang bestaat het WK voetbal?

De eerste editie vond plaats in 1930 te Uruguay. Dat land kwam overigens ook als winnaar uit de bus, na een 4-2 zege op Argentinië.

Wanneer is er WK voetbal?

Het WK voetbal wordt om de vier jaar georganiseerd in even jaartallen. Een WK komt altijd twee jaar na een EK.

Wanneer begint het WK voetbal?

Zodra de loting voor het hoofdtoernooi is verricht, kun je in het WK programma op deze pagina alle aankomende wedstrijden vinden. Daarmee is het direct duidelijk op welke datum het WK voetbal aanvangt.

Hoe laat begint het WK voetbal vanavond?

Met een snelle blik op het WK programma, zie je welke wedstrijden er vanavond worden gespeeld en wat de aanvangstijden zijn.

Waar wordt het WK voetbal uitgezonden?

Alle wedstrijden van het WK voetbal worden uitgezonden op televisie. Het is ook mogelijk om te kijken via een computer, laptop, tablet en smartphone.

Hoe laat is de WK finale?

Ook voor de aanvangstijd van de WK finale duik je in het programma dat bovenaan deze pagina staat.

Wie heeft het WK voetbal gewonnen?

Aan de rechterzijde van deze pagina staat een widget, waarin je precies kan zien welke landen de laatste vijf WK’s hebben gewonnen.

Wie zendt het WK voetbal uit?

De partij die het hoogste bedrag aan de FIFA betaalt, krijgt de uitzendrechten van het WK voetbal. De voetbal op tv vandaag pagina laat je zien welke duels er vandaag op het programma staan, maar ook op welke tv zenders deze wedstrijden te bekijken zijn.

Hoe kan ik wedden op het WK voetbal?

Voetbalwedden op het WK doe je bij een betrouwbare Nederlandse bookie die beschikt over een licentie van de Kansspelcommissie. Op de bookmakers-pagina vind je een overzicht van alle legale betting sites met een vergunning. Hier kun je veilig spelen.