Hoe ziet de nieuwe Champions League eruit?

De UEFA Champions League wordt met ingang van het seizoen 2024/25 compleet anders opgezet. Zo verdwijnt de welbekende groepsfase, zijn er meer wedstrijden én treden meer teams toe tot het toernooi. Hoe ziet de nieuwe opzet van het miljardenbal er volgend jaar uit? Voetbalvandaag.nl legt de nieuwe opzet van de nieuwe Champions League haarfijn voor je uit.

De Champions League beker
© PRO SHOTS | 08-04-2024 11:15

De Europese toernooien hebben de afgelopen decennia wat (grote) verandering doorgemaakt. In 2022 werd al duidelijk welke plannen de UEFA had voor grootste toernooi van Europa. Nu staat de volgende grote verandering voor de Champions League voor de deur. Wat kunnen PSV, Feyenoord, (FC Twente, AZ Ajax of NEC) verwachten volgend jaar?

Spelen er volgend jaar meer teams in de Champions League?

Voor clubs is het volgend jaar ‘makkelijker’ om een ticket te verkrijgen voor de Champions League. De huidige opzet van de Champions League bestaat uit namelijk uit 32 teams, maar volgend jaar komen daar 4 extra plekken bij. Eén van deze plekken zou zomaar voor een Nederlands team kunnen zijn, mits Nederland plek vijf op de UEFA-coëfficiëntenlijst kan bemachtigen. Dat ticket gaat namelijk naar het land dat vijfde staat op de coëfficiëntenlijst. Een ander ticket gaat naar een club die kampioen wordt in de nationale competitie. De laatste twee tickets zijn voor clubs uit de twee landen die het meeste coëfficiëntenpunten behaalden in het voorgaande Europese seizoen. Voor Nederland zit dat er helaas dit jaar niet in na de volledige uitschakeling in Europa.


PSV in de Champions League tegen Arsenal
PROSHOTS

Wat gebeurt er met de groepsfase van de Champions League?

De groepsfase verdwijnt en maakt plaats voor één grote ranglijst met loting. Om deze fase van het toernooi uit te leggen gebruiken we de gedoodverfde titelkandidaat van de Eredivisie: PSV.

PSV komt bij competitiewinst terecht in Pot 1, samen met kampioenen uit andere competities. De Eindhovenaren worden tijdens de loting gekoppeld aan twee teams uit Pot 1, twee teams uit Pot 2, twee teams uit Pot 3 en twee teams uit Pot 4. Tegen alle gelote teams speelt PSV dus maar één wedstrijd. PSV treft twee ploegen uit elke pot, waarvan één uit gespeeld en één thuis ontvangen wordt. In totaal speelt elk team dus acht wedstrijden in deze fase van het toernooi.

Hoe werkt de gezamenlijke ranglijst van de nieuwe Champions League?

Alle 38 teams staan samen op één grote ranglijst in deze fase van het toernooi. De puntentelling en plaatsbepaling werken hetzelfde als hoe we die kennen van de afgelopen jaren. Als PSV eindigt in de bovenste regionen (plek 1 t/m 8) eindigt, dan plaatst het zich direct voor de achtste finale. Maar als de Eindhovenaren tussen plek 9 t/m 24 eindigen, dan komen zij terecht in de tussenronden. Er wordt dan een tweeluik gespeeld tegen een gelote tegenstander. In dat geval wordt er een thuis- en uitwedstrijd gespeeld. In het slechtste scenario eindigt PSV bij de onderste ploegen (plek 25 t/m plek 38). Dan wordt het direct uitgeschakeld en overleeft het niet in Europa. In deze video van de UEFA wordt de opzet nog eens voor je uitgelegd.

Hoe werkt de nieuwe knock-outfase van de nieuwe Champions League?

In het nieuwe format van de Champions League is de knock-outfase het enige wat niet verandert. De achtste, kwart- en halve finale, eindigt net als voorgaande jaren in de finale. Dit jaar bereikte PSV de achtste finale. Daar werd de Nederlandse ploeg uitgeschakeld door Borussia Dortmund: 1-1 thuis en 2-0 verlies uit.

Een (nog) vollere voetbalkalender

De nieuwe opzet van de Champions League zorgt er dus voor dat er meer wedstrijden te bekijken zijn voor de voetballiefhebber. Meer entertainment is fijn voor de kijker, maar tóch zijn er veel voetballers niet blij met deze verandering. Zo uitte Erik ten Hag kritiek op de nieuwe opzet en het aantal wedstrijden. Ten Hag stelt dat 'alle trainers klagen over het speelschema, maar ze blijven toch maar wedstrijden aan het programma toevoegen. We hebben de grenzen van wat spelers aankunnen al overschreden.' Eerder luidde FIFPro, al de noodklok voor de overvolle voetbalkalender. De vakbond sprak zich uit over het welzijn van de voetballers. 'Er zijn aanwijzingen dat de kannibalisering van de wedstrijdkalender de huidige topspelers meer mentale en fysieke stress oplegt dan de vorige generatie.' Ondanks het kritiek kunnen coaches als Ten Hag, Arne Slot en Pep Guardiola genieten van de wedstrijden als voetballiefhebber. Al deze wedstrijden zijn vanaf volgend seizoen zijn alle Europese wedstrijden te zien via Ziggo Sport. Iets om naar uit te kijken.


Coach Erik ten Hag in aanloop van de wedstrijd richting Chrystal Palace
PRO SHOTS