Waar kijk je de Champions, Europa en Conference League wedstrijden volgend seizoen?

De halve finales van de UEFA Champions League, UEFA Europa League en de UEFA Europa Conference League staan weer op het programma deze week. Dit zijn alleen een van de laatste Europese wedstrijden die te zien zijn op ESPN. Volgend jaar verliest de partij namelijk haar rechten. Waar kijk je vanaf seizoen 2024/2025 alle Europese wedstrijden? Voetbalvandaag.nl zoekt het voor je uit.

Brian Brobbey juicht na een goal voor Ajax
© PROSHOTS | 29-04-2024 11:15

Alle Europese rechten zijn van medio 2024 in handen van Ziggo sport. Daarmee neemt Ziggo de rechten van ESPN over van de Europa League én de Conference League. Nog nooit eerder had een Nederlandse televisiezender alle drie de toernooien onder een dak. De rechten zijn van de sportzender voor drie seizoenen.

Waar kijk je het Europese topvoetbal bij Ziggo Sport?

Alle wedstrijden en hoogtepunten zijn exclusief te zien bij Ziggo Sport. De zender werkt zijn programmering nog verder uit, maar duidelijk is dat alle wedstrijden met de deelnemende Nederlandse ploegen gratis te bekijken zijn. Dit jaar waren dat Ajax, AZ, FC Twente, Feyenoord en PSV. De wedstrijden zijn te streamen via Ziggo Sport, Ziggo Sport Select, Ziggo Sport Voetbal, Ziggo Sport Golf, Ziggo Sport Racing, Ziggo Sport Extra en Ziggo Sport Docu’s. Om gebruik te maken van deze zes zenders heb je wel het Ziggo Sport Totaal zenderpakket nodig.


GRATIS ZIGGO SPORT

Wat verandert er voor de tv-kijker zonder Ziggo?

Ook voor de voetballiefhebbers die geen klant zijn van Ziggo blijven de belangrijkste wedstrijden toegankelijk. Wil jij zonder Ziggo-abonnement de belangrijkste wedstrijden én alle wedstrijden van de Nederlandse ploegen in Europa zien? Dan kan je de wedstrijden via de Ziggo Go-app bekijken. Met deze app kan je ook gemakkelijk streamen op jouw beeldscherm. Niet alle wedstrijden zijn dus toegankelijk voor de kijkers zonder abonnement. Als je ook toegang wil tot de andere wedstrijden, dan wordt je geacht een subscriptie af te sluiten bij de provider. Als klant van VodafoneZiggo ben je voordeliger uit en profiteer je van korting.

Wat verandert er voor de Ziggo-klant?

Ziggo-klanten kunnen alle wedstrijden via de Ziggo Go-app bekijken. De belangrijkste wedstrijden zijn te vinden op het algemene kanaal 14: Ziggo Sport. Overige wedstrijden zijn te zien op Ziggo Sport Select, Ziggo Sport Voetbal, Ziggo Sport Golf, Ziggo Sport Racing, Ziggo Sport Extra en Ziggo Sport Docu’s. De Europese wedstrijden zijn dit seizoen nog te zien op ESPN, Veronica en RTL, maar vanaf het seizoen 2024-2025 verandert dat. De wedstrijden zullen dan helemaal niet meer te bekijken zijn op deze zenders. Ziggo Sport wordt dus echt de thuisbasis van het Europese voetbal in Nederland.

De Ziggo Go-app
De Ziggo Go-app

Een belangrijke stap voor Ziggo Sport

Hoeveel Ziggo Sport heeft betaald voor de rechten is niet bekend gemaakt. Wél vertelt Marcel Beerthuizen, directeur van Ziggo Sport, dat zijn bedrijf deze beslissing heeft gemaakt uit liefde voor sport. Hij noemt de rechten van de UEFA een belangrijke stap. ‘De beste sportcontent hoort op de grootste sportzender van Nederland. Ons trackrecord, jarenlange partnership met de UEFA en liefde voor voetbal zorgen ervoor dat je voor UEFA clubvoetbal voortaan bij ons terechtkunt’, zegt hij in een persbericht van Ziggo.

Een uitbreiding in het sportaanbod van Ziggo Sport

Ziggo Sport breidt hiermee zijn aanbod van voetbalcompetities en -toernooien uit. Ziggo Sport heeft vanaf medio 2024 de rechten voor de Champions League, Europa League, Conference League, de Spaanse La Liga, Ligue 1, de Italiaanse Serie A, de FA Cup, de UEFA Nations League en WK/EK-kwalificatievoetbal.

Daarnaast biedt Ziggo Sport een raceaanbod met onder meer de Formule 1-samenvattingen en live MotoGP, NASCAR, IndyCar, IMSA, Formule E, DTM. Verder bestaat het aanbod uit tennis met onder meer alle ATP 1000 en 500 toernooien, WTA 1000 en 500, Wimbledon en Davis Cup en Billie Jean King Cup. Daarnaast zijn alle golftoernooien op de PGA en European Tour, inclusief de Majors en de Ryder Cup, te bekijken op Ziggo Sport.

Wie kan je zien bij Ziggo Sport?

Ziggo maakt met zijn voetbalpraatprogramma ‘Rondo’ al sinds 2018 een gewaardeerd programma in het voetballandschap. Met de overname van de rechten van het Europese voetbal, kan ook Rondo deze beelden gebruiken. De analisten van het praatprogramma zullen ook te zien zijn tijdens de Europese weken, net als nu al gebeurt gedurende de Champions League. De presentatie wordt verzorgd door Wytse van der Groot en analisten Marco van Basten, Ruud Gullit, Rafael van der Vaart en Youri Mulder sluiten dan vaak aan. Verder schuiven andere grote namen binnen de voetbal regelmatig aan bij Ziggo Sport.

Wytse van der Groot bij Ziggo Sport Rondo
PROSHOTS

GRATIS ZIGGO SPORT

Wat verandert er nog meer?

Dit is niet de enige verandering voor het Europese voetbal vanaf volgend seizoen. Naast de veranderingen in de uitzendrechten, wordt ook de opzet van de toernooien veranderd. Zo verdwijnt de bekende groepsfases uit de toernooien. Dit is er volgend jaar allemaal anders aan de Champions, Europa en Conference League.

Wat is de Champions League?

De Champions League, oorspronkelijk bekend als de Europacup I, is een jaarlijks voetbaltoernooi dat sinds 1955 door de UEFA wordt georganiseerd voor Europese voetbalclubs. Het begon als een competitie voor kampioensteams uit elk land en heeft zich ontwikkeld tot een toernooi met meerdere teams uit de sterkste Europese competities. Deze transformatie in 1992, waarbij men de naam wijzigde in de UEFA Champions League, markeerde een nieuw tijdperk van commerciële succes en wereldwijde aantrekkingskracht. Met legendarische finales en memorabele momenten heeft de Champions League zich gevestigd als hét toppunt van het Europese clubvoetbal, waarbij iconen zoals Real Madrid en AC Milan geschiedenis schreven door meerdere titels te winnen.

Het format van de competitie heeft meerdere wijzigingen ondergaan om meer teams en spannendere wedstrijden te bieden, wat bijdraagt aan de groeiende wereldwijde fanbase. Vanaf het seizoen 2024/2025 staat de volgende verandering te wachten voor de Champions League. De Champions League-hymne, het iconische Zadok the Priest van Handel, en de sterrenbal zijn uitgegroeid tot symbolen van het magische effect van het toernooi. Ook blijft de CL hét platform voor spelers om zichzelf te laten zien aan de wereldtop. Dit jaar waren Feyenoord en PSV nog actief in dit toernooi.

Brian Brobbey (Ajax) in duel met Ezri Konsa (Aston Villa) tijdens de achtste finale van de Conference League 2023/2024
PROSHOTS

Wat is de Europa League?

De Europa League, voorheen bekend als de UEFA Cup, is sinds 1971 een jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi voor Europese clubs. Het werd geïntroduceerd als een toernooi voor clubs die zich niet hadden gekwalificeerd voor de Europacup I, en bood daarmee een breder platform voor competitie op Europees niveau. De herlancering van het toernooi in 2009 als de UEFA Europa League markeerde een significante herstructurering, met een nieuw format en een grotere nadruk op commerciële kansen. Dit heeft het toernooi een frisse identiteit gegeven en het belang ervan binnen het Europese voetbal verhoogd, waarbij het naast de Champions League staat als een prestigieus podium voor clubs. Vanaf het seizoen 2024/2025 staat de volgende verandering te wachten voor de Europa League.

De Europa League heeft zich ontpopt als een cruciaal toernooi voor clubs die streven naar Europese glorie, en biedt een pad naar competitie tegen topclubs uit verschillende competities. Net als de Champions League biedt de Europa League een ideaal podium voor teams en spelers voor internationale erkenning. De finale van de Europa League is uitgegroeid tot een van dé hoogtepunten op de voetbalkalender. Dit jaar waren Feyenoord en Ajax nog actief in de Europa League.

Igor Paixão (Feyenoord) in duel met Paulo Dybala (AS Roma) tijdens de tussenronde van de Europa League 2023/2024
PROSHOTS

Wat is de Europa Conference League?

De UEFA Europa Conference League is het nieuwste toernooi van de drie Europese toernooien. Het werd gelanceerd in 2021 en is ontworpen om een breder scala aan clubs de kans te geven op internationaal succes. Dit toernooi richt zich op teams uit landen die traditioneel minder plaatsen hebben in de Champions League en Europa League, waardoor het een inclusiever platform biedt voor Europese voetbalclubs. De introductie ervan werd gemotiveerd door de wens van de UEFA om de competitieve balans te verbeteren en meer clubs de mogelijkheid te geven om Europese wedstrijden te spelen. Voormalig Ajax-directeur Edwin van der Sar speelde nog een rol bij de introductie van de ‘Peren League’. Met zijn rol binnen de European Club Association (ECA) een van de zes initiatiefnemers van het nieuw op te tuigen toernooi. De UEFA gelooft erin dat de Conference League bijdraagt aan de ontwikkeling van het voetbal over het hele continent. Vanaf het seizoen 2024/2025 wacht de eerste grote verandering voor de Europa Conference League.

De Europa Conference League heeft zich snel gevestigd als een spannend toernooi dat boeiende wedstrijden en verrassende resultaten biedt, waardoor kleinere (meer onbekende) clubs de kans krijgen om tegen grotere tegenstanders te spelen en hun eigen heroïsche momenten te creëren. Ook de clubrivaliteit tussen Feyenoord en AS Roma begon in de finale van de in 2021 tijdens eerste editie van de Conference League. Dit jaar waren Ajax, AZ en FC Twente nog actief in dit toernooi.

Brian Brobbey (Ajax) in duel met Ezri Konsa (Aston Villa) tijdens de achtste finale van de Conference League 2023/2024
PROSHOTS