UEFA Nations League
UEFA Nations League PROGRAMMA
UEFA Nations League STATISTIEKEN
Volg de UEFA Nations League op Voetbal Vandaag
Nations League is een internationale voetbalcompetitie die elke twee jaar (even jaartallen) wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). Op deze pagina vind je het programma van de Nations League, uitslagen en natuurlijk de Nations League stand in alle poules. De opzet van de Nations League is voor sommigen nog onduidelijk en daarom vind je een gedetailleerde UEFA Nations League uitleg. Hierbij wordt het volledige toernooiverloop doorgelicht, vanaf de poules tot en met de play-offs en de uiteindelijke finale. Als je wilt weten waar en hoe jij de Nations League in Nederland live kunt kijken, is het een absolute aanrader om door te lezen. Met informatie over voetbalwedstrijden op tv, hoef jij niets te missen. Ondanks dat Voetbal Vandaag er alles aan doet om jou zo compleet mogelijk te informeren, kun je onderaan deze pagina altijd de meest gestelde vragen raadplegen.
Programma Nations League
In het Nations League programma zie jij direct welke van de 55 UEFA ranglijst landen er in de huidige of eerstvolgende speelronde in actie komen. Aanvullende informatie betreft de fase waarin de competitie verkeert. Dit kan gaan om de groepsfase, de halve finales, de uiteindelijke finale of de wedstrijd om de 3e plaats.
Uitslagen Nations League
Op deze pagina vind jij als eerste alle Nations League uitslagen van gespeelde wedstrijden. Direct na het laatste fluitsignaal, vind je de uitslagen in het schema. Hierbij heb jij exclusief de mogelijkheid om een duel aan te klikken en toegang te krijgen tot unieke data. Deze variëren tot bijvoorbeeld de namen van doelpuntenmakers, tot aan het aantal corners en gemiddelde statistieken.
Voetbal Vandaag heeft naast alle eindstanden uit de Nations League, ook alle uitslagen uit andere aansprekende nationale competities en internationale toernooien in Europa.
Nations League stand
In de Nations League stand zie jij de actuele ranglijst van alle deelnemende landen in de divisies en poules. Hierbij wordt van elk land het aantal gespeelde wedstrijden getoond, inclusief het behaalde aantal punten en het doelsaldo. Direct na afloop van duels, wordt de stand automatisch van een update voorzien.
Je ziet dat de meeste groepen uit 4 landen bestaan, terwijl er ook een of meerdere groepen zijn met maar 3 teams. De achterliggende reden hiervan, is het oneven aantal landen (55) dat verdeeld moet worden. In de editie 2018/2019 van de Nations League, was Nederland bijvoorbeeld ingedeeld bij Frankrijk en Duitsland.
Opzet Nations League
Het primaire doel van de competitie is het aantrekkelijker maken van vriendschappelijk internationaal landenvoetbal. Het toernooi wordt naast de reguliere EK kwalificatie en WK kwalificatie gespeeld. Naast eervolle prestaties, geldt de competitie ook als een mogelijke escape route voor landen die zich niet voor een mondiaal eindtoernooi plaatsen via de daarvoor bestemde kwalificatiereeksen.
De regels van de Nations League zijn vrij eenvoudig uit te leggen. In de Nations League indeling worden in het beginsel 4 divisies / leagues gemaakt op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst. Vervolgens worden er poules gemaakt. Alle landen spelen eenmaal thuis en een keer uit tegen elkaar.
De groepswinnaars van de groepen in de divisies B, C en D promoveren naar een hogere divisie. De landen die als laatste in een groep eindigen, komen de daaropvolgende editie uit in een lagere divisie. Landen uit divisie A kunnen natuurlijk niet promoveren, terwijl landen uit Divisie D niet kunnen degraderen.
Na de groepsfases gaat het toernooi verder voor de 4 groepswinnaars uit divisie A. Zij spelen in 2 halve finales tegen elkaar. De winnaars gaan door naar de UEFA Nations League finale, terwijl de verliezers een duel spelen om de 3e plaats. In feite kunnen dus alleen landen uit divisie A zich kronen tot Nations League winnaar.
Nations League poules
Het deelnemersveld bestaat uit alle 55 bij de UEFA aangesloten landen en worden ingedeeld in 4 verschillende divisies. Dit gebeurt op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst. De verdeling ziet er als volgt uit:
- Divisie A: 16 landen
- Divisie B: 16 landen
- Divisie C: 16 landen
- Divisie D: 7 landen
Binnen elke divisie, worden er 4 poules van 4 landen gemaakt, met uitzondering van divisie D. In deze league is 1 groep die bestaat uit 3 landen. Kijkend naar de coëfficiëntenlijst, zitten de nummers 1 tot en met 16 in Divisie A, de nummers 17 tot en met 33 in Divisie B enzovoort. Dit wordt gedaan zodat alleen landen die qua niveau vergelijkbaar met elkaar zijn, elkaar kunnen treffen.
In de editie van 2020/2021 was het Nederlands Elftal in de Nations League groepsgenoot van Italië, Polen en Bosnië-Herzegovina. Elk land speelt eenmaal thuis en een keer uit tegen elkaar.
UEFA Nations League play-offs
De play-offs zijn een essentieel onderdeel van de competitie en gelden als een soort vangnet voor landen, om zich alsnog te kwalificeren voor het EK voetbal of het WK voetbal. De werking achter dit systeem kan voor verwarring zorgen. De Nations League regels met betrekking tot play-offs zitten als volgt in elkaar.
De 4 beste landen van iedere divisie spelen onderling play-offs tegen elkaar, in de jacht op een ticket voor een eindtoernooi. Maar wat nu als er landen bij zijn die zich al hebben geplaatst via de reguliere kwalificatiereeks? In dat geval schuift de play-off plek op naar het eerstvolgende land.
Je kunt je voorstellen dat de kans zeer reëel is dat landen uit Divisie A zich vermoedelijk allemaal direct plaatsen. Dat is goed nieuws voor de deelnemers uit Divisie B, aangezien de play-off plaatsen dus net zo lang doorschuiven totdat men uitkomt bij landen die zich niet via kwalificatie hebben geplaatst.
In totaal nemen er dus 16 landen deel aan de Nations League play-offs en zijn er in totaal 4 tickets voor het EK voetbal te verdelen. In het geval van een WK voetbal is de verdeelsleutel anders, doordat er meerdere continenten deelnemen en de UEFA een gelimiteerd aantal startbewijzen mag vergeven.
UEFA Nations League finale
Op basis van de eindstanden in de 4 groepen van Divisie A, zijn er 4 groepswinnaars. Zij kwalificeren zich voor de halve finales. Vanuit die strijd stromen er 2 landen door richting de finale van de Nations League. Feitelijk gezien kunnen alleen landen uit Divisie A zich kronen tot winnaar. De titelhouder krijgt een fraaie beker, een flinke hoeveelheid prijzengeld en een plek in de play-offs voor het EK voetbal of WK voetbal. Als zij zich tenminste niet al hebben geplaatst, of op een plek in de kwalificatiereeks die play-offs garandeert.
Nations League live
Als jij niets wilt missen van de verrichtingen van dit spannende en tegelijkertijd unieke toernooi, zorg je ervoor dat je de Nations League live op televisie kijkt. Wedstrijden van het Nederlands Elftal worden uitgezonden op het openbare net (zenders in het basispakket). Om erachter te komen op welke zenders overige duels live te zien zijn, kijk je bij voetbal op tv vandaag.
Hier zie je een actueel overzicht van zenders. Wanneer blijkt dat deze kanalen onder een optioneel zenderpakket vallen, kun je bij voetbal op tv jouw televisie provider selecteren. Daar vind je het volledige aanbod aan voetbalcompetities in pakketvorm, waarbij Voetbal Vandaag voor jou een persoonlijke aanbieding heeft klaarstaan.
Meest gestelde vragen
Wat is de Nations League?
Voetbal in de Nations League of Nations Cup wordt gespeeld in een internationale competitie die geldt als vervanging van vriendschappelijke interlands. Het toernooi bestaat sinds 2018. Sindsdien wordt het om de twee jaar gehouden. Aan het toernooi nemen 55 landen deel, die op basis van divisies en groepen tegen elkaar spelen.
Hoe werkt de Nations League?
Het toernooi kent een vaste structuur. Op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst worden landen eerst ingedeeld in divisies en vervolgens in groepen. Groepswinnaars uit Divisie A spelen voor toernooiwinst, de nummer laatst uit de groep degradeert naar Divisie B.
De winnaars uit Divisies B, C en D, promoveren naar een hogere divisie. Ook spelen zij onderlinge play-offs in de jacht op een EK voetbal ticket. Met betrekking tot het WK voetbal spelen de beste 2 landen uit playoffs tegen de nummers 2 uit de reguliere WK kwalificatiereeks.
Wie gaan er door in de Nations League?
De groepswinnaars uit Divisie A, gaan door naar de halve finales. Alleen deze vier ploegen maken kans op de toernooizege.
Wat krijgt de winnaar van de Nations League?
De uiteindelijke winnaar mag zich 2 jaar lang kampioen noemen, krijgt een wisselbokaal en flink wat prijzengeld. Mocht het land zich niet hebben geplaatst voor een EK voetbal of WK voetbal, dan krijgt de winnaar een zogeheten 'wildcard' voor de play-offs.
Wanneer is de finale van de Nations League?
In het programma zie jij direct in welke fase het toernooi zich momenteel bevindt. Rechts bovenaan staat bovendien een widget, waar de begin- en einddatum van de competitie staat vermeld.
Waar wordt de finale van de Nations League gespeeld?
Landen zich kandidaat stellen bij de UEFA om de finale te hosten. Voor de editie 2020/2021 diende de KNVB een officieel bid in, met de voetbalstadions Johan Cruijff Arena en Stadion De Kuip. De keus viel uiteindelijk op het San Siro stadion in het Italiaanse Milaan. Voor komende edities zal de UEFA de locaties zo snel mogelijk bekendmaken.
Op welke zender is de Nations League?
De uitzendrechten worden per opbod verkocht aan slechts één partij. Bij Voetbal Op TV Vandaag vind je een overzicht van wedstrijden die vandaag worden uitgezonden. Je kunt ook alvast vooruitkijken naar het programma van morgen en de rest van deze week. Hierbij staan de juiste zenders aangegeven.
Wat betekent de Nations League?
Nations League is een internationale competitie waaraan alle 55 ‘nations’ die zijn aangesloten bij de UEFA mogen deelnemen.
Waar wordt de Nations League uitgezonden?
Live voetbalwedstrijden uit deze spannende competitie worden uitgezonden op televisie, maar zijn ook beschikbaar op andere apparaten. Denk hierbij een een computer, laptop, tablet en smartphone.
Waar kan ik voetbalwedden op de Nations League?
Voor het plaatsen van voetbalweddenschappen kun je terecht bij een legale Nederlandse betting site, die je kunt vinden bij bookmakers. Door hierop te klikken krijg je een gedetailleerd overzicht van alle bookies die beschikken over een vergunning in Nederland.