Bella ciao! Insigne vertrekt en gaat recordsalaris opstrijken in de MLS

De 53-voudig Italiaans international Lorenzo Insigne keert SSC Napoli na 13 jaar trouwe dienst de rug toe. Bestemming: de Amerikaanse Major League Soccer. Op Twitter maakt het Canadese Toronto FC melding dat het de strijd om Insigne’s handtekening glansrijk heeft gewonnen. De MLS club hoeft geen transfersom over te maken naar Napels, daar de aanvaller per aankomende zomer transfervrij is.

Lorenzo Insigne schreeuwt in de wedstrijd tegen Juventus FC
© VoetbalVandaag Images | 08-01-2022 18:55

Het temperatuurverschil tussen Toronto en Napels is vrij fors, maar we achten de kans minimaal dat Insigne het koud zal hebben. Hij tekent namelijk een contract voor 4,5 jaar, tegen een vergoeding van zo’n 11 miljoen euro netto per jaar. Als de sportieve prestaties bovendien gunstig uitvallen, komt daar jaarlijks nog zo’n 5 miljoen euro aan bonussen bij.En daarmee wordt Insigne, die meer dan 400 duels voor Napoli speelde, de best betaalde MLS speler ooit. Bij nader inzien werd de Zweed Zlatan Ibrahimovic met 6 miljoen per jaar bij LA Galaxy zelfs onderbetaald ;) Maar hoe is het eigenlijk mogelijk dat de Europees kampioen dit aanzienlijke bedrag kan gaan opstrijken?

Designated players MLS, hoe zit dat precies?

In de MLS geldt er een bijzondere constructie met betrekking tot salarissen. Ten eerste is het belangrijk dat er wordt gewerkt met een salary cap. Spelers mogen daardoor niet meer verdienen dan een maximaal bedrag.

Er geldt echter een uitzondering in de vorm van ‘designated players’ Dit zijn spelers die meer mogen verdienen dan de salary cap. Bij elk MLS team mogen dit maximaal 3 voetballers zijn.

Er gelden trouwens wel meer afwijkingen in de Amerikaanse competitie, in vergelijking met de opzet van haar Europese tegenhangers. Lees daarom alles over de Major League Soccer, inclusief een gedetailleerde uitleg over de structuur en hoe de kampioen wordt bepaald.