Eredivisie: Welke teams creëren de beste kansen en welke teams maken alles af?

Expected goals, of xG, is een term die niet meer weg te denken is in de moderne voetballerij. Het is een statistische maat die het verwachte aantal doelpunten van een speler of team weergeeft in één of meerdere wedstrijden. Lees hier meer over hoe deze statistiek werkt.

Luuk de Jong speler van PSV
© PROSHOTS | 04-01-2024 09:00

Nu de winterstop in de Eredivisie is aangebroken en de helft van de wedstrijden gespeeld zijn, lijkt het een goed moment om een blik te werpen op deze data. Staan de teams die in de Nederlandse competitie de beste en meeste kansen creëren ook daadwerkelijk in de bovenste regionen van de competitie?

Welke clubs in de Eredivisie creëren de meeste xG:

 • PSV Eindhoven, 51.3 xG (56 doelpunten)
 • Feyenoord, 44.9 xG (48 doelpunten)
 • Ajax, 34.3 xG (35 doelpunten)
 • FC Twente, 30.0 xG (34 doelpunten)
 • AZ Alkmaar, 28.1 xG (35 doelpunten)

Het is niet gek dat de ploeg van Peter Bosz bovenaan staat in het lijst staan wat betreft het aantal verwachte doelpunten. PSV is dit seizoen bezig aan een indrukwekkende reeks en is in de eerste achttien wedstrijden de ongeslagen winterkampioen. Met 51.3 verwachte goals en 56 doelpunten overstijgen de Eindhovenaren zelfs de verwachtingen op het gebied van cijfers.

Hetzelfde geldt voor Feyenoord, dat dit seizoen uitstekend presteert, alleen is PSV net een beetje beter, ook als het gaat om verwachte doelpunten. De twee ploegen leiden de lijst wat betreft xG, wat getuige is van het verschil tussen de nummers 1 en 2, en de nummers 3, 4 en 5. Opmerkelijk is dat Ajax op de derde plek komen te staan als het gaat om xG. Ondanks dat de Amsterdammers een slecht begin onder Maurice Steijn hebben gehad en nu langzaam weer opkrabbelen, laten de verwachte doelpunten zien dat ze wel bovenin meedraaien


Meer goals dan verwacht:


NEC staat hoog bovenaan de lijst als het gaat om meer goals dan het xG doet vermoeden. Met een xG van 19.3 en een totaal aantal doelpunten van 31 scoort de equipe van Rogier Meijer 11.7 doelpunten meer dan verwacht. Een groot aandeel in deze overstijging zijn Magnus Mattsson (negen doelpunten) en Koki Ogawa (5 doelpunten) die respectievelijk hun xG overklassen met een waarde van 3.0 en 2.8.

Daarna volgt AZ, waar Vangelis Pavlidis de man van de doelpunten heeft. Tot nu toe heeft de Griek achttien keer het net gevonden, maar heeft hij een verwacht doelpuntenaantal van 11.1. Excelsior maakt het lijstje af, waar niet een speler uitspringt, maar de meeste doelpuntenmakers hun eigen xG licht overstijgen.


Minder goals dan verwacht:


Alleen RKC Waalwijk valt op als we naar het bovenstaande opsomming kijken. De Waalwijkers scoren over de eerste achttien wedstrijden 4.5 doelpunt minder dan verwacht, met een doelpunten aantal van 15 en een xG van 19.5. Dit kan te wijten vallen aan Michiel Kramer, die met vier doelpunten onder zijn xG van 5.8 zit.


Het aantal verwachte tegendoelpunten (xGA):

 • FC Volendam 32.7 xGA (40 doelpunten tegen)
 • Heracles Almelo, 32.4 xGA (39 doelpunten tegen)
 • NEC Nijmegen 30.1 xGA (28 doelpunten tegen)(41 doelpunten tegen)
 • Vitesse, 29.7 xGA (37 doelpunten tegen)
 • Almere City, 29.1 xGA (34 doelpunten tegen)

FC Volendam gaat voorop in de lijst als het gaat om verwachte tegendoelpunten, ook als het gaat om daadwerkelijke tegendoelpunten. De Volendammers staan momenteel voorlaatste in de competitie. Heracles Almelo heeft een vergelijkbare situatie, met een xGA van 32.4, terwijl ze 39 doelpunten tegen hebben gekregen.

Vitesse heeft een xGA van 29.7, wat in lijn lijkt te zijn met het werkelijke aantal doelpunten tegen (37). Almere City vertoont ook een consistent beeld, met een xGA van 29.1, terwijl ze 34 doelpunten tegen hebben gekregen. Dit suggereert dat hun defensie over het algemeen op schema ligt met de verwachtingen.


Meer goals tegen dan verwacht:

 • 7.3, FC Volendam
 • 7.3, Vitesse
 • 6.6, Heracles Almelo

Het opmerkelijke aan dit rijtje is Heracles Almelo, want FC Volendam en Vitesse zijn respectievelijk de nummers 17 en 18 van de Eredivisie. Heracles, de nummer vijftien, moest in de eerste achttien wedstrijden 6.6 doelpunten meer dan het xGA van 21.4 had voorspeld.


Minder goals tegen dan verwacht:

 • 7.2, PSV Eindhoven
 • 3.6, Go Ahead Eagles
 • 2.9 FC Utrecht

De defensieve prestatie van PSV dit seizoen is ook terug te zien in de cijfers. Met een totaal aantal tegendoelpunten van zes overstijgen de Eindhovenaren hun xGA van 13.2 met een waarde van 7.2.


Totale over- of underperformance

Wanneer we zowel de gescoorde als de geïncasseerde doelpunten in combinatie met de totale waarde van gecreëerde kansen beschouwen, ontstaat er een interessant beeld van de prestaties van verschillende voetbalteams. De mate van overperformance en underperformance kan worden afgeleid uit de volgende cijfers:

 • NEC Nijmegen 13.8 overperformance
 • PSV Eindhoven 10.9 overperformance
 • AZ Alkmaar 8.3 overperformance

Het is opvallend dat NEC de meeste overperformance tot aan de winterstop heeft gedraaid. dit is vooral te danken aan de grote overstijging van het XG (11.7). Hetzelfde geldt voor AZ, dat voornamelijk door het xG in dit lijstje terug komt. Alleen PSV is in zowel de aanvallende als in defensieve waardes in het sterkst met een overklassing van het xG van 4.7 en een overstijging van het xGA van 6.2.

 • Vitesse -10.7 underperformance
 • FC Volendam -8.8 underperformance
 • RKC Waalwijk -7.7 underperformance

Onderaan de streep laat vooral Vitesse zich zien, dat met een totale waarde van -10.7 zowel 3.4 minder doelpunten maakte als het xG als 7.3 doelpunten meer incasseerde. Volendam heeft het vooral defensief laten liggen, waar 7.3 doelpunten meer werden geïncasseerd en voor RKC liggen de waardes gebalanceerd, met 4.5 doelpunten minder gescoord dan verwacht en 3.2 tegendoelpunten meer.