Wat zijn Expected Goals (xG) en wat zegt deze statistiek precies?
De term Expected Goals, afgekort met xG, zie je steeds vaker in de voetbalwereld. Deze term wordt meer en meer gebruikt om uit te drukken hoe groot de kansen zijn die een speler krijgt of een team heeft gecreëerd. Het is een statistische maat die het verwachte aantal doelpunten weergeeft. Maar hoe wordt xG berekend en wat zegt deze statistiek precies over een speler of team? Voetbalvandaag.nl legt het in een handig overzicht aan je uit.
xG is een getal met twee cijfers achter de komma die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde doelpoging een doelpunt oplevert. Het is een graadmeter die ontstaat bij iedere doelpoging van een speler of team. Aan elke afzonderlijke doelpoging wordt een waarde toegekend op basis van de kwaliteit van deze poging. De kwaliteit van de poging wordt bepaald door verschillende factoren. Een opsomming van de belangrijkste daarvan:
- afstand naar het doel
- hoek naar het doel
- positie van de doelman
- posities van andere verdedigers
- druk die gegeven wordt op de bal
- type schot (kopbal, volley, etc.)
- lichaamsdeel waarmee de poging wordt ondernomen
- type assist (steekbal, voorzet, standaardsituatie, dribbel, etc.)
De waarde geeft vervolgens aan hoe vaak een doelpoging van die kwaliteit gemiddeld genomen een treffer oplevert. Deze ligt voor iedere doelpoging tussen 0 en 1. In theorie kan een poging namelijk altijd een doelpunt opleveren (dus > 0) of gemist worden (dus < 1).
Een uitleg over expected goals van de beste databureaus in de wereld van voetbal kun je vinden op Statsbomb en Opta.