Dit zijn de 2 grootste comebacks ooit in de Eredivisie

Een comeback, oftewel het terugkomen van een achterstand. In de geschiedenis van het Nederlandse voetbal zijn er legio voorbeelden van wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie die ineens een hele andere wending kregen, terwijl vrijwel niemand dat voor mogelijk had gehouden. In dit artikel gaan we samen met jou terug naar 2 meest imposante comebacks die er, tot dusver, ooit hebben plaatsgevonden op het hoogste niveau in Nederland.

NAC Breda supporters moedigen hun club aan
© VoetbalVandaag Images | 15-01-2022 12:48

Toegegeven, we hadden hier een top 5, of zelfs top 20 van kunnen maken. Het is onnoembaar vaak voorgekomen dat een team een 2-0 achterstand nog wist om te buigen naar 2-2 of zelfs 2-3. Ook terugkomen van een 3-0 naar 3-3 is redelijk vaak gebeurd. Maar het kan nog epischer. Hier komen de 2 wedstrijden waarin 4 doelpunten werden goedgemaakt.

BESTE BOOKMAKER NEDERLAND

Let op! Wat kost gokken jou? Speel bewust 18+ | Bookmaker bet365 review

16-03-1969 - NAC Breda - Telstar: 4-4


We beginnen met NAC Breda. De Brabanders speelden op 16 maart 1969 een thuisduel aan de Beatrixstraat tegen Telstar en stonden na 52 minuten voetbal comfortabel voor met 4-0 via twee goals van Kazimierz Frąckiewicz, Norbert Pogrzeba en Jacques Visschers.

Om onverklaarbare redenen ging het daarna helemaal mis voor de Bredanaars. Binnen een tijdsbestek van 27 minuten wisten de Velsenaren viermaal te scoren via twee goals van Dick Beek en doelpunten van Ruus Geestman en Joop Koopman. Na 90 minuten voetbal stond er een 4-4 eindstand op de borden en werden de punten gedeeld.

Beide ploegen waren dat seizoen overigens geen hoogvliegers. NAC Breda eindigde in de Eredivisie stand op de 7e plaats, terwijl Telstar het seizoen afsloot met een 14e plaats.

We hebben ons best gedaan, maar helaas geen beelden gevonden van dit duel.


04-10-2020 - Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar: 4-4


Voor de tweede meest fabuleuze comeback gaan we terug naar vorig seizoen, iets recenter dus. Het AZ Alkmaar van toenmalig trainer Arne Slot zat al vroeg op rozen in Rotterdam-West.

De ploeg leidde na 33 minuten met 0-4 dankzij twee doelpunten met Zakaria Aboukhlal en Dani de Wit. Het was een godswonder dat de tussenstand daarna niet werd uitgebreid. De Alkmaarders misten kans na kans en dat kwam hen uiteindelijk duur te staan.

In de 57e minuut redde Abdou Harroui de eer voor de Spangenaren, door de 1-4 achter Marco Bizot te kegelen.Toen Dirk Abels 7 minuten later tekende voor de 2-4, ontstond er hoop bij de thuisploeg.

Lang leek het erop dat AZ de winst niet meer uit handen zou geven, tot een oliedomme overtreding resulteerde in een strafschop voor Sparta Rotterdam. Dit buitenkansje werd benut door Lennart Thy.Met nog 2 minuten reguliere speeltijd en de blessuretijd in het vizier, gingen de Rotterdammers vol voor eerherstel. Gek genoeg gebeurde het ook nog. In de 91e minuut was Sven Mijnans degene die het Kasteel liet ontploffen en daarmee tekende voor een historische comeback.