Overzicht van alle MLS stadions, gerangschikt op capaciteit

In de Verenigde Staten is voetbal in tegenstelling tot in veel Europese landen niet volkssport nummer een. Dat is namelijk American Football. Toch krijgt voetbal, of soccer op z’n Amerikaans, steeds meer voet aan de grond. Die toenemende populariteit leidt tot meer investeringen in de sport, hogere kijkcijfers en een veel hogere bezettingsgraad in Amerikaanse voetbalstadions. Hoeveel kennis heb jij eigenlijk van MLS stadions? In dit artikel behandelen we het kleinste, grootste en het meest oude US stadium. Bovendien kom jij te weten wat Amerikaanse stadions zo speciaal maakt ten opzichte van Europese voetbalarena’s.

Voetbalstadion van de Amerikaanse club Portland Timbers met de hoofdtribune
© VoetbalVandaag Images | 26-12-2021 13:09

Wat is het kleinste MLS stadion?

De Major League Soccer kent met de Eastern Conference en de Western Conference een totaal van 27 clubs. De voetbalstadions met de laagste capaciteit zijn die het Inter Miami CF Stadium van de gelijknamige club en PayPal Park van de San Jose Earthquakes. Beide stadions kunnen in totaal exact 18.000 supporters herbergen. Dat is nog steeds vrij fors als je dat vergelijkt met de kleinste stadions in de Europese topcompetities.

Wat is de capaciteit van het grootste Amerikaanse voetbalstadion?

Het grootste Major League Soccer stadion is de thuishaven van Atlanta United FC. Het Mercedes-Benz Stadium is een gigantische voetbalarena, geopend in het jaar 2017, met een capaciteit van 71.000 plekken. Opmerkelijk is dat dit stadion gedeeld wordt met de Atlanta Falcons, een American Football team. Tijdens MLS wedstrijden zijn er overigens maxiaal 42.500 supporters welkom.

Bekijk onderstaande video van alle MLS stadions 2021-2022. In de video zie jij de naam van elk complex, de club die erin speelt, het openingsjaar en de capaciteit.

Wat zijn soccer specific stadiums?

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, is American Football de populairste sport in de Verenigde Staten. Toen de Amerikaanse competitie in 1993 startte, waren er dan ook niet veel voetbalstadions beschikbaar cq gebouwd. Om die reden zochten Amerikaanse clubs contact met de dichtstbijzijnde football clubs. Het delen van het stadion werd aangereikt als een tijdelijke oplossing.

Inmiddels zijn de tijden veranderd en zijn er steeds meer stadions gebouwd die alleen voor voetbal bedoeld zijn. Dit worden soccer specific stadions genoemd. In de MLS zijn er momenteel 20 MLS soccer specific stadiums. Slechts 7 clubs delen hun stadion met een American Football Club.

Welk Amerikaans stadion is het oudst?

Het was even zoeken, want zoveel historische onderkomens zijn er niet te vinden in de Amerikaanse voetbal competitie. Het oudste MLS stadion is Soldier Field. De oorspronkelijke versie opende op 9 oktober 1924. In het stadion spelen Chicago Fire FC en de NFL club Chicago Bears.