Borussia Dortmund

Welkom op de clubpagina van Borussia Dortmund, één van de succesvolste clubs uit Duitsland. Deze club speelt in het grootste stadion van Duitsland en is de eerste Duitse club die een Europese beker weet te winnen. Borussia Dortmund speelt haar wedstrijden in de Bundesliga. 

Wat je moet weten over de Duitse topclub Borussia Dortmund

  • ⚽ Met 154.000 leden is Borussia Dortmund de vijfde grootste club uit Duitsland en de zesde grootste club ter wereld. 
  • ⚽ Sinds 1999 trekt Dortmund de meeste toeschouwers per seizoen. Hiermee is de club koploper in Duitsland en hoort wereldwijd ook bij de top. 
  • ⚽ Het officiële clublied van Borussia Dortmund is “Wir halten fest und treu zusammen“ en stamt uit 1934. Tegenwoordig is dit lied vervangen door ‘Heja BVB’ dat iedere thuiswedstrijd ten gehore wordt gebracht.
  • ⚽ De bijnamen van Borussia Dortmund zijn ‘Die Borussen’ en ‘Die Schwarzgelben’.
  • ⚽ Op 11 april 2017 pleegt men een aanslag op de spelersbus van Dortmund voorafgaand aan het Champions Leagueduel tegen AS Monaco. Verdediger Marc Batra raakt hierbij gewond en de wedstrijd wordt een dag uitgesteld. Het motief van de aanslag is speculatie op een koersdaling van de aandelen van Dortmund.  

De geschiedenis van Borussia Dortmund tot aan de Bundesliga

Borussia Dortmund wordt in 1909 in eerste instantie als een atletiekvereniging opgericht. Vanuit de atletiektak stromen veel voetballers door en zo speelt Borussia Dortmund zijn eerste voetbalwedstrijd pas in 1911 (9-3 winst op Dortmund 1897). In 1912 fuseert de club met drie andere verenigingen uit Dortmund en hierbij ontstaan de huidige clubkleuren: zwart en citroengeel. In de Eerste Wereldoorlog heeft de club het zwaar en van volwaardig competitievoetbal is nauwelijks sprake.

Na de Eerste Wereldoorlog speelt de club voornamelijk in lokale competities als de “Ruhrcompetitie”. Deze competitie bestaat uit drie klassen en Dortmund speelt voornamelijk in de tweede klasse. Als de Nationaal Socialisten in 1933 aan de macht komen, veranderen de competities in Gauliga’s. In deze competitie weet de club geen aansprekende resultaten te boeken. Wel weet de club tot de kwartfinale van de Duitse beker te komen, wat in die tijd een hele goede prestatie genoemd mag worden.

Na de Tweede Wereldoorlog kunnen we spreken van een grote bloeiperiode van “Die Borussen”. De ploeg wordt een paar keer Districtskampioen en in 1956 wordt het eerste landskampioenschap behaald. Het seizoen daarop wordt Borussia met exact hetzelfde elftal opnieuw landskampioen. Als in 1963 de Bundesliga wordt ingevoerd is Borussia de laatste amateurkampioen van Duitsland. 

Borussia Dortmund vanaf de Bundesliga tot Championsleague

“Die Schwarzgelben” zijn aanvankelijk niet zo heel succesvol in de hoogste klasse van het Duitse betaald voetbal, de Bundesliga. Na het winnen van de Europacup II in 1966 volgt er degradatie in 1972. Pas in 1976 weet de club weer te promoveren naar het hoogste niveau. De daaropvolgende jaren blijft het echter voornamelijk bij vechten tegen degradatie. Pas aan het eind van de jaren tachtig weet de club weer een opwaartse lijn te pakken te krijgen.

In 1991 wordt de tot dan toe onbekende trainer Ottmar Hitzfeld aangesteld en daar zal de club geen spijt van krijgen. Hij weet een prima team te smeden met spelers als Jürgen Kohler, Andreas Möller en Stéphane Chapuisat. Twee keer achter elkaar wordt de ploeg landskampioen (’95 en ’96) en in 1997 behaalt het team de grootste prestatie van Borussia Dortmund tot nu toe door het winnen van de Champions League.  

In 2002 wordt nog zeer verrassend het landskampioenschap binnen gehengeld, maar daarna breken er zware tijden aan. Zowel financieel (er dreigt een faillissement) als sportief (bijna degradatie) gaat het niet best. Vanaf 2010 heeft Dortmund  het hoofd weer flink boven water. Onder de jonge trainer Jürgen Klopp worden onder meer twee landskampioenschappen en een Champions Leaguefinale behaald. 

Van Weisse Wiese via Rote Erde naar het Signal Iduna Stadion

Vanaf de oprichting speelt Borussia Dortmund op de ‘Weisse Wiese’ (Witte Weide). Het is eigenlijk niet meer dan een voetbalveld omgeven door een atletiekbaan. Als Dortmund in 1924 promoveert naar de Districtsklasse, voldoet de Witte Weide niet aan eisen van de voetbalbond. Daarom wordt de Weisse Wiese omgebouwd tot een heus stadion met 10.000 plaatsen.

In 1934 moet Borussia gedwongen verhuizen, omdat de firma Hoesch (de eigenaar van het veld) moet uitbreiden. Borussia Dortmund gaat spelen in het stadion Rote Erde. Het stadion heeft een capaciteit van 42.000 plaatsen en Borussia speelt hier tot 1974. Het stadion is nog steeds in gebruik, voornamelijk als atletiekstadion en voor wedstrijden van het tweede elftal.

In het kader van het wereldkampioenschap in 1974 krijgt Dortmund een splinternieuw onderkomen: het Westfalenstadion. In tegenstelling tot de meeste stadions in Duitsland in die tijd heeft het Westfalenstadion geen atletiekbaan, waardoor de supporters zeer dicht op het veld zitten. Bekend en beroemd is de zogenaamde “Gelbe Wand”: de tribune achter een van de doelen waar de harde kern van Dortmund staat. 

Gaandeweg wordt het stadion steeds meer uitgebreid tot de huidige capaciteit van 81.365 toeschouwers. In 2005 koopt verzekeraar Signal Iduna de naam van het stadion waardoor deze wordt omgedoopt in Signal Iduna Stadion.

De Duitse successen van “Die Borussen”

Het heeft 47 jaar geduurd voordat Borussia Dortmund het eerste aansprekende resultaat bij kan schrijven. De club wordt landskampioen in 1956. Ook het jaar daarop is Borussia de sterkste van Duitsland evenals in 1963, het laatste seizoen voor de Bundesliga start. In de Bundesliga duurt het 32 jaar (tot 1995) voordat er weer een landskampioenschap kan worden bijgeschreven. Ook dan wordt Dortmund het daaropvolgende jaar weer kampioen.

In 2002 is er een verrassend landskampioenschap. Drie speelrondes voor het einde van de competitie staat Bayer Leverkusen nog vijf punten voor. Dortmund wint de laatste drie wedstrijden en Leverkusen verspeelt de voorsprong, zodat Dortmund kampioen wordt. In 2011 en 2012 is er weer een “Doppelpack’. De ploeg wordt wederom twee keer achter elkaar landskampioen en brengt het totaal op acht kampioenschappen.

Ook in de DFB Pokal laat Borussia zich van zijn beste kant zien. De ploeg weet deze beker in totaal vijf keer te winnen, waarvan de laatste keer in 2021. “Die Borussen” verslaan dan RB Leipzig met 4-1 in de finale. De Duitse Supercup valt zeven keer ten prooi aan Dortmund. De laatste keer is in 2019 als Bayern München met 2-0 verslagen wordt. 

De Europese successen van Borussia Dortmund

In 1966 vindt de zesde editie plaats van het Europacup II- toernooi. Dit is het toernooi waar 31 bekerwinnaars van de Europese landen tegen elkaar spelen. Borussia haalt de finale tegen Liverpool en weet deze te winnen. Het wordt 2-1 na verlenging. In het team van Dortmund spelen bekende namen als: keeper Hans Tilkowski, Rudi Assauer, Siegfried ‘Sigi’ Held en topschutter Lothar Emmerich.

Het tweede Europese succes vindt 31 jaar later plaats als Borussia Dortmund de finale van Champions League bereikt en wint. Dortmund speelt in de finale (die trouwens in München gespeeld wordt) tegen titelverdediger en topfavoriet Juventus. Dortmund gaat echter met de overwinning aan de haal. Het 21- jarige talent Lars Ricken beslist de wedstrijd (3-1). Zijn doelpunt wordt in 2009 gekozen tot ‘doelpunt van de eeuw’ door de Borussia- fans.

Als gevolg van de overwinning in de Champions League mag Dortmund in 1997 voor de wereldbeker spelen. Er wordt met 2-0 van het Braziliaanse Cruizero (met onder meer Fabinho en Bebeto) gewonnen. In 2013 weten “Die Schwarzgelben” opnieuw de Champions Leaguefinale te halen, notabene tegen Bayern München. Op Wembley verliest Borussia met 2-1.

De topschutter(s) van Borussia Dortmund

Manfred ‘Manni’ Burgsmüller speelt van 1976 tot 1983 voor Borussia Dortmund. Met 135 goals is Burgsmüller de Bundesliga topscorer allertijden van Borussia. Burgsmüller staat vooral bekend als een spits met een ongelooflijk ‘Tor Instinkt’. In het met 11-1 gewonnen duel tegen Arminia Bielefeld in 1982 treft hij bijvoorbeeld maar liefst vijf keer doel.

Gek genoeg is Burgsmüller nooit topscorer van Duitsland geworden. In 1981 komt hij met 27 goals en een tweede plek op de topschutterslijst nog het dichtstbij. “Manni” Burgsmüller speelt 224 wedstrijden voor Dortmund, waarin hij 158 keer scoort. Clubicoon en huidig Directeur Sportief van de club, Michael Zorc, maakt eveneens 158 doelpunten voor Dortmund. Zorc heeft daar echter wel 571 wedstrijden voor nodig.

Daarmee heeft Borussia Dortmund dus eigenlijk twee topscorers aller tijden. Echter, Burgsmüller is de Bundesliga- topscorer van de club en heeft een hoger gemiddelde aan doelpunten per wedstrijd. Daarom kunnen we hem echt wel beschouwen als de beste topschutter van Dortmund ooit. Op 18 mei 2019 sterft Burgsmüller zeer onverwacht op 69- jarige leeftijd in zijn woonplaats Essen.

Borussia Dortmund en de “Kohlenpott Derby“

Je kunt vanuit het ene stadion het andere bijna zien en mede daarom mag je Borussia Dortmund en FC Schalke ‘04 uit Gelsenkirchen gerust aartsrivalen noemen. Als de twee grootste clubs uit de regio Westfalen tegen elkaar spelen, noemt men deze wedstrijden de “Kohlenpott Derby”: een verwijzing naar het Ruhrgebied waar veel steenkool gedolven werd. Ook spreekt men wel van “Revierderby” (vrij vertaald: ‘burenruzie’).

De rivaliteit tussen beide teams begint eigenlijk pas echt op gang te komen na de Tweede Wereldoorlog. Tot die tijd is Dortmund geen partij voor Schalke dat veel sterker is en vrijwel altijd meespeelt om kampioenschappen. Het keerpunt komt in 1947 als Borussia de buren uit Gelsenkirchen weet te verslaan in de finale van het kampioenschap van Westfalen. In 2007 staat de Kohlenpott Derby op de voorlaatste speeldag gepland. Dortmund verslaat Schalke met 2-0, waardoor deze club het landskampioenschap misloopt tot grote vreugde van de Dortmund- fans.

Het laatste decennium wordt ook FC Bayern München wel gezien als aartsrivaal van Borussia. Sinds 2010 is Dortmund eigenlijk de enige ploeg in Duitsland die FC Bayern, zowel sportief als financieel, een beetje bij kan houden. De rivaliteit is ook ontstaan, doordat Bayern voortdurend topspelers (bijvoorbeeld: Lewandowski, Götze, Hummels) bij Dortmund vandaan haalt. Een wedstrijd tussen beide rivalen wordt tegenwoordig ‘Der Klassiker’ genoemd. 

Altijd volle bak in het Signal Iduna Park

Qua toeschouwersaantallen heeft Borussia Dortmund niets te klagen. In het seizoen 2011- 2012 komen er voor het eerst meer dan 80.000 mensen naar het stadion. In het seizoen 2016- 2017 komen er gemiddeld 80.543 toeschouwers naar de zeventien thuiswedstrijden: een Europees record. Het gemiddelde aantal toeschouwers is daarna nog iets gestegen naar 81.178. Dit komt overeen met een bezettingsgraad van 99,88 procent.  

Het Signal Iduna Park is het vierde grootste stadion ter wereld. De Zuidtribune waar de “Gelbe Wand” zich bevindt, heeft een capaciteit van 25.000 (staan)plaatsen. Daarmee is deze de grootste staantribune van Europa. Achter het andere doel, de Noordtribune, zijn ook staanplaatsen, maar wel wat minder dan aan de overzijde. De hoofdtribune aan de lange zijde is vooral bestemd voor genodigden en sponsoren. Er is een apart gedeelte van de lange zijde gereserveerd voor gezinnen met kinderen: het Familienblock. 

Een seizoenkaart van “Die Borussen”

Per jaar geeft Borussia Dortmund 55.000 seizoenkaarten uit die allemaal vlot verkocht worden. Mocht je een nieuwe seizoenkaart willen dan kom je op de wachtlijst te staan. Je bent echter niet zomaar aan de beurt, want op de wachtlijst staan 50.000 mensen. Je kunt bij Dortmund een seizoenkaart kopen uitsluitend voor de Bundesliga wedstrijden, maar deze kun je ook uitbreiden met drie ronden Europees voetbal. 

Wat betreft de prijzen voor een seizoenkaart heeft Dortmund de plaatsen verdeeld in zes categorieën. De goedkoopste seizoenkaart is een staanplaats en kost om en nabij de 200 euro. Voor de duurste zitplaatsen betaal je al snel 750 euro per jaar. De prijzen voor een seizoenkaart inclusief Europees voetbal zijn ongeveer tien procent hoger. Daarnaast geeft de club allerlei kortingen bijvoorbeeld voor mensen met een beperking en jeugd onder achttien jaar.

De fanclubs van Borussia Dortmund

Dortmund heeft wereldwijd een grote schare fans die zich verenigd heeft in ongeveer 950 officiële fanclubs. Om de fans tegemoet te komen, heeft Borussia een eigen ‘Fanrat’ binnen de club (lees: een supportersraad). Deze afdeling behartigt de belangen van de supporters en heeft daarnaast ook een stem in het beleid van de club. Daarbij heeft Dortmund een fanzine op internet (Schwatzgelb.de) met een informatie- en discussieplatform.

De fans van Dortmund staan goed bekend. Ze krijgen in 2007 de Julian Hirsch Award voor het tegengaan van extreemrechtse uitingen binnen de eigen supportersgroepen. Daarnaast winnen ze in 2016 de FIFA Fan Prize. Tijdens het duel met Liverpool zingen beide supportersgroepen ‘You’ll never walk alone” ter nagedachtenis aan de Hillsbourough- ramp in 1989 waarbij 96 Liverpool- supporters om het leven komen.