Serie A: Welke Italiaanse ploegen overtreffen de verwachtingen?

Het Italiaanse voetbal wordt regelmatig afgespiegeld als defensief. Dit cliché is voor een deel afkomstig van een in Italië toegepaste spelopvatting in het voetbal: het catenaccio voetbal. Deze spelopvatting legt zich toe op een goed georganiseerde verdediging die de tegenstander moet beletten tot goede aanvallen te komen. Iedere driepunter vereist immers slechts één doelpunt meer dan de tegenstander. Maar hoe verhouden de Italiaanse ploegen zich tot elkaar? Welk team creëert de meeste xG (Wat zijn Expected Goals (xG)?) en welk team heeft tot op heden minder gekregen dan het zou hebben verdiend?

Joshua Zirkzee, aanvaller van Bologna
© PROSHOTS | 20-11-2023 16:00

Inter maakt veruit de meeste doelpunten, vertelt xG eenzelfde verhaal?

Inter Milan gaat met slechts één nederlaag in twaalf wedstrijden aan kop van de Serie A. De ploeg maakte 29 doelpunten, bijna tweeënhalf per wedstrijd, met als uitschieter vijf doelpunten in de Derby della Madonnina, de derby tegen AC Milan (5-1). Ook op het gebied van xG gaat de ploeg van Simone Inzaghi aan kop en op Napoli na zijn de verschillen met andere ploegen wederom ruim. Met 24.6 xG creëert Inter de beste kansen en wordt het op de voet gevolgd door Napoli (23.0 xG). De andere Italiaanse topploegen blijven achter...

 1. Inter, 24.6 xG (29 doelpunten)
 2. Napoli, 23.0 xG (24 doelpunten)
 3. Juventus, 20.1 xG (19 doelpunten)
 4. AC Milan, 16.7 xG (20 doelpunten)
 5. AS Roma, 16.6 xG (22 doelpunten)

Waar Roma vorig seizoen nog de enige ploeg in de top zeven was die minder doelpunten maakte dan zijn xG, springt het dit seizoen beter om met de kansen. De mannen van José Mourinho maakten al 5.4 doelpunten meer dan verwacht. Daarmee is het echter niet de meest efficiënte ploeg. Fiorentina maakte al 7.4 doelpunten meer. De twee topscorers van La Viola, Nicolás González en Giacomo Bonaventura, maakten samen al elf doelpunten van 5.6 xG.

 1. Fiorentina, 7.4 doelpunten meer dan verwacht
 2. AS Roma, 5.4 doelpunten meer dan verwacht
 3. Atalanta, 5.3 doelpunten meer dan verwacht

Udinese is de ploeg die het net nog niet echt heeft weten te vinden. Na Empoli en Hellas Verona maakten de Bianconeri de minste doelpunten (8), terwijl ze na de vijf topploegen de meeste xG creëerden. Udinese speelde maar liefst acht van de twaalf wedstrijden gelijk. In vier van de laatste vijf gelijke spelen creëerden Udinese betere kansen dan de opponent, maar maakte het dus evenveel treffers.

 1. Udinese, 7.1 doelpunten minder dan verwacht
 2. Empoli, 6.7 doelpunten minder dan verwacht
 3. Cagliari, 1.7 doelpunten minder dan verwacht

Juventus heeft de minste xGA, welke ploeg de meeste?

Salernitana wist vorig seizoen degradatie nog ruimschoots te ontlopen, maar lijkt daar vooralsnog dit seizoen op af te stevenen. De ploeg uit het zuiden van Italië boekte nog geen enkele overwinning en is hekkensluiter in de Serie A met de meeste tegendoelpunten en de meeste xGA. Is er nog een lichtpuntje? Wellicht. Salernitana kreeg meer tegendoelpunten dan verwacht, dus het kan zijn dat ze tot dusverre wat pech hebben gehad.

 1. Salernitana, 21.7 xGA (24 doelpunten)
 2. Sassuolo, 21.2 xGA (21 doelpunten)
 3. Frosinone, 19.3 xGA (20 doelpunten)
 4. Cagliari, 18.8 xGA (24 doelpunten)
 5. Lecce, 17.8 xGA (16 doelpunten)

In het rijtje hierboven staat een ploeg die evenals Salernitana 24 tegendoelpunten kreeg: Cagliari. Ook deze ploeg bevindt zich momenteel in de degradatiezone en incasseerden meer treffers dan verwacht (5.2). Genoa volgt. De club die in de zomer promoveerde en dit seizoen wederom geen derby zal spelen (aartsrivaal Sampdoria degradeerde) kreeg vijf doelpunten meer tegen dan verwacht.

 1. Cagliari, 5.2 doelpunten meer tegen dan verwacht
 2. Genoa, 5.0 doelpunten meer tegen dan verwacht
 3. Empoli, 3.7 doelpunten meer tegen dan verwacht

De club die in zijn eerste seizoen ooit op het hoogste niveau keurig elfde eindigde, doet het dit seizoen zelfs nog iets beter. Monza wist zich eenvoudig te handhaven, presteerde vorig seizoen ongeveer gelijk aan de xG, maar overtreft dit seizoen vooral de defensieve verwachtingen. Het kreeg tot dusverre na Inter, Juventus en Bologna de minste tegendoelpunten, waar ook de data niet op gerekend had (14.2 xGA).

 1. Monza, 3.2 doelpunten minder tegen dan verwacht
 2. Inter, 2.3 doelpunten minder tegen dan verwacht
 3. Lecce, 1.8 doelpunten minder tegen dan verwacht

Totale over- of underperformance

Dankzij de extreme aanvallende overperformance is Fiorentina de ploeg die op dit moment in de Serie A de data het meeste overtreft. Terwijl de onderliggende getallen beweren dat de paarsen een doelsaldo zouden moeten hebben van bijna -4, staan ze met vier doelpunten in de plus. Koploper Inter volgt met een algemene overperformance van 6.7 doelpunten. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met deze treffer van Federico Dimarco.

 1. Fiorentina, 7.6 doelpunten overperformance
 2. Inter, 6.7 doelpunten overperformance
 3. Atalanta, 4.0 doelpunten overperformance

Empoli stond in zowel de top drie van ploegen die minder doelpunten maakten dan verwacht als in de top drie van ploegen die meer doelpunten incasseerden dan verwacht. Een logisch gevolg daarvan is dat de blauwen verantwoordelijk zijn voor de grootste underperformance van de Serie A na twaalf competitiewedstrijden. Het doelsaldo van Empoli is maar liefst meer dan tien doelpunten slechter dan data zou hebben verwacht. Udinese en Cagliari volgen met ook ruime negatieve cijfers.

 1. Empoli, 10.5 doelpunten underperformance
 2. Udinese, 7.7 doelpunten underperformance
 3. Cagliari, 6.8 doelpunten underperformance