La Liga: Welke teams creëren de beste kansen en welke teams maken alles af?

Verwachte doelpunten, oftewel xG, is een onmisbare term geworden in het moderne voetbal. Het is een statistische maat die het geschatte aantal doelpunten van een speler of team aangeeft gedurende één of meerdere wedstrijden. Nu de winterstop is aangebroken en bijna de helft van de wedstrijden in de Europese topcompetities is gespeeld, lijkt het een geschikt moment om deze gegevens nader te bekijken. Vinden de teams die in La Liga de beste en meeste kansen creëren zich ook daadwerkelijk in de bovenste regionen van de competitie?

Jude Bellingham Real Madrid-speler
© PROSHOTS | 26-12-2023 12:00

xG is een getal dat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een specifieke doelpoging resulteert in een doelpunt. Het is een indicator die ontstaat bij elke doelpoging van een speler of team. Aan elke individuele doelpoging wordt een waarde toegekend op basis van verschillende factoren zoals de afstand tot het doel, de hoek naar het doel, de positie van de doelman, de posities van andere verdedigers, de druk op de speler die de doelpoging onderneemt, het type schot (kopbal, volley, etc.), het lichaamsdeel waarmee de poging wordt gedaan, en meer. De resulterende waarde geeft aan hoe vaak een doelpoging van die kwaliteit gemiddeld resulteert in een doelpunt, met waarden variërend tussen 0 en 1 voor elke doelpoging. Lees hier meer over hoe deze statistiek werkt.

Welke clubs in de La Liga creëren de meeste xG:


Het is een gegeven dat als een ploeg vaak scoort, die meestal bovenin de competitie te vinden is. Na achttien wedstrijden heeft het Barcelona van Xavi het meeste xG bemachtigd, maar scoort zijn equipe over de eerste seizoenshelft gezien 6.7 doelpunten minder dan verwacht. Girona, een van de grote verassingen van dit seizoen doet het tegenovergestelde, zij scoorden 8.2 doelpunten meer dan het xG deed vermoeden. Voor Real Madrid en Atlético Madrid geldt hetzelfde, beide clubs scoren meer dan wat het xG voorspelt, met respectievelijk 7.8 en 5.2 doelpunten. 


Meer goals dan verwacht:


Een groot aandeel in het doelsaldo van Girona is Artem Dovbyk, die met 11 doelpunten de topscorer van de Spaanse underdogs is. Daarmee presteert de Oekraïner 1.5 punt hoger dan de 9.5 waarde van zijn verwachte doelpunten. Daarnaast scoorde oud-PSV’er Savio met 4 doelpunten ook 1.5 doelpunt meer dan zijn xG van 2.5 doet vermoeden. 

Bij Real Madrid is toptransfer van de zomer Jude Bellingham dit seizoen vliegend van start gegaan, maar het Engelse talent weet zijn vorm vooralsnog door te zetten. Met dertien doelpunten is Bellingham momenteel topscoorder van de La Liga. Desondanks creëerde de Engelsman maar een verwacht doelpuntenpercentage van 7.2.

Voor de andere grote club in Madrid is Antoine Griezmann de aanvaller op schut. De Fransman heeft in 17 wedstrijden 11 keer het net gevonden, waarmee hij zijn xG van 7.5 met 3.5 overstijgt. 


Minder goals dan verwacht:


Deportivo Alavés heeft het grootste verschil in gemaakte doelpunten ten opzichte van het aantal verwachte doelpunten. Samuel Omorodion (xG van 6.4) en Ianis Hagi (xG van 2.6) zijn daar mede verantwoordelijk voor. Omorodion is dit seizoen goed voor vier doelpunten in La Liga, terwijl de teller van Hagi nog op nul staat. 

Bij Barcelona worden er tot nu toe bij topscoorder Robert Lewandowski 3.7 doelpunten meer verwacht, dan dat de Poolse spits tot nu toe maakte. Een groot deel rest van de selectie van de Spaanse topploeg hangt rond een xG underperfomance van 1.0 tot 2.5. Iago Aspas, normaliter een zekerheid voor de goal, is dit seizoen nog niet echt warmgedraaid. De aanvaller van Celta de Vigo kon tot nu toe nog maar één keer het net vinden, maar heeft wel een xG van 5.5.


Het aantal verwachte tegendoelpunten (xGA):


Het meest opvallende aan het lijstje van de meeste tegendoelpunten in de La Liga zijn de ploegen Villarreal en Rayo Vallecano. Beide clubs staan momenteel bovenin het rechterrijtje, waar Almería, Granada en Celta de Vigo respectievelijk op plek 20, 19 en 18 staan. De enige ploeg die meer incasseert dan het xGA doet vermoeden is Rayo Vallecano, met 2.4 meer doelpunten tegen. De overige clubs krijgen minder doelpunten tegen dan verwacht.


Meer goals tegen dan verwacht:

  • Almería: 9.4 doelpunten meer tegen dan verwacht
  • Granada: 7.7 doelpunten meer tegen dan verwacht
  • Villarreal: 3.9 doelpunten meer tegen dan verwacht

Almería is de ploeg met de grootste defensieve problemen in La Liga. Niet alleen krijgt de ploeg van Gaizka Garitano Aguirre de meeste doelpunten tegen, daarnaast incasseert het ook 9.4 doelpunten meer dan eigenlijk had gemoeten. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Granada, dat veertig doelpunten voor de kiezen kreeg. Ook zij doen het 7,7 doelpunten slechter dan de cijfers berekenden. 


Minder goals tegen dan verwacht:


Dat een kampioenskandidaat het geluk soms aan zijn zijde moet hebben, laat ook Real Madrid zien. De ploeg van Carlo Ancelotti staat weliswaar bovenaan, maar moet de eerste plek delen met Girona. Nummer negen in de competitie Las Palmas heeft de grootste overperformance op defensieve kwaliteiten in de eerste achttien wedstrijden. Tot nu toe incasseerde de ploeg uit Gran Canaria pas vijftien doelpunten, hetzelfde aantal als dat ze zelf creëerden, maar hadden ze er volgens xGA al 24.2 tegen moeten krijgen.