Bundesliga: Welke teams creëren de beste kansen en welke teams maken alles af?

Expected goals, of xG, is een term die niet meer weg te denken is in de moderne voetballerij. Het is een statistische maat die het verwachte aantal doelpunten van een speler of team weergeeft in één of meerdere wedstrijden. Lees hier meer over hoe deze statistiek werkt.

Jeremie Frimpong speler van Bayer Leverkusen
© PROSHOTS | 29-12-2023 10:00

Nu de winterstop is aangebroken en er in de Europese topcompetities bijna de helft van de wedstrijden gespeeld zijn, lijkt het een goed moment om een blik te werpen op deze data. Staan de teams die in de Bundesliga de beste en meeste kansen creëren ook daadwerkelijk in de bovenste regionen van de competitie?

Welke clubs in de Bundesliga creëren de meeste xG:


Bayern München leidt de lijst met een indrukwekkend xG van 43.2, wat duidt op hun vermogen om consistent gevaarlijke kansen te creëren. Het opvallende is dat ze deze kansen efficiënt benutten, want ze overperformen hun verwachte doelpuntentotaal met 5.8. Harry Kane is bij de nummer twee van de Bundesliga in topvorm. Met 21 doelpunten in 15 wedstrijden, overperformed de Engelsman zijn xG van 15.1

VFB Stuttgart volgt met een xG van 38.0. Wat opvalt, is hun consistente vermogen om vrijwel gelijk aan hun xG te scoren, getuige de 37 doelpunten. Hetzelfde geldt voor Borussia Dortmund, dat met een xG van 29.6 en een doelpuntenaantal van 30 in de lijn der verwachting loopt. 

Bayer Leverkusen, hoewel met een iets lagere xG van 33.7, toont zich uitermate efficiënt in het omzetten van kansen met maar liefst 46 doelpunten. Red Bull Leipzig, met een xG van 32.1, illustreert daarbij ook hun vermogen om kansen te creëren. De nummer vier van de Bundesliga oversteeg de verwachtingen met 38 gescoorde doelpunten.


Meer goals dan verwacht:


Bayer Leverkusen valt op met een opvallende overprestatie, waarbij ze 12.3 meer doelpunten hebben gescoord dan statistisch voorspeld. Dit suggereert een opvallende efficiëntie in de aanval, waarbij spelers zoals Victor Boniface en Jeremie Frimpong een significante bijdrage leveren aan het team. Boniface heeft 10 doelpunten gescoord bij een xG van 12.1, terwijl Frimpong eveneens zijn waarde laat zien met een efficiënte omzetting van kansen.

Borussia Mönchengladbach volgt met een overprestatie van 7.7, wat betekent dat ze meer doelpunten hebben gescoord dan oorspronkelijk werd voorspeld. Spelers zoals Plea dragen bij aan deze indrukwekkende prestatie, waarbij Plea met 7 doelpunten zijn xG van 5.5 overtreft.

Red Bull Leipzig complementeert het trio met een overprestatie van 5.9. Lois Openda en Xavi Simons zijn hier opmerkelijke namen, waarbij Openda met 11 doelpunten zijn xG van 10.5 overtreft, terwijl Xavi Simons een efficiënte bijdrage levert met 4 doelpunten bij een xG van 3.8.


Minder goals dan verwacht:


In de Bundesliga vallen enkele teams op doordat ze minder doelpunten hebben gescoord dan aanvankelijk werd verwacht. Freiburg, Bochum en Mainz bevinden zich in deze categorie met respectievelijk -3.3, -4.1 en -4.9, wat aangeeft dat ze onder hun verwachte doelpunten blijven.

Een specifieke speler die opvalt is Ludovic Ajorque van Mainz. Ondanks een xG van 4.5 heeft Ajorque slechts 1 doelpunt gescoord, wat resulteert in een negatief verschil. Dit suggereert dat Mainz mogelijk moeite heeft gehad om de kansen van Ajorque om te zetten in doelpunten, wat een factor kan zijn aan het negatieve doelpuntverschil van het team.


Het aantal verwachte tegendoelpunten (xGA):


Heidenheim leidt met een xGA van 35.7, wat aangeeft dat ze de meeste verwachte doelpunten tegen hebben in de competitie. Desondanks staan ze met 32 doelpunten tegen op plek 15 als het gaat om echte tegendoelpunten.

Köln volgt met een xGA van 34.3 en heeft 40 doelpunten tegenn. Nummer achttien Darmstadt 98 heeft een verwacht xGA van 32.9 en heeft er na zestien wedstrijden 41 moeten incasseren. 

VFL Bochum en Werder Bremen voltooien de lijst met respectievelijk xGA van 28.8 en 28.6. Ondanks relatief lage xGA-cijfers hebben beide teams 33 en 30 doelpunten tegen gekregen.


Meer goals tegen dan verwacht:

Union Berlin valt op met een verschil van 9.0, wat betekent dat ze 9 doelpunten meer hebben geïncasseerd dan statistisch werd verwacht. De Duitsers maakten dit seizoen hun debuut in de Champions League, na een aantal revolutionaire seizoenen. Dit seizoen verloopt voor de Berlijnse formatie minder goed, waardoor ze met een vijftiende plek vechten tegen degradatie. FC Mainz 05 volgt met een verschil van 8.2 en Darmstadt 98 maakt het lijstje af met een verschil van 8.1.


Minder goals tegen dan verwacht:

  • 6.3, FC Köln
  • 3.7 Heidenheim
  • 3.5, Bayer Leverkusen 04

Köln valt op met een opvallend verschil van 6.3, wat aangeeft dat ze 6 doelpunten minder tegen hebben gekregen dan statistisch werd voorspeld. Dit wijst op een solide defensieve prestatie, maar desondanks staat de ploeg van Steffen Baumgart op een zeventiende plek. Heidenheim volgt met een verschil van 3.7, wat betekent dat ze 3.7 doelpunten minder tegen hebben gekregen dan hun xGA aangaf.

Als laatste is er Bayer Leverkusen met een verschil van 3.5, waarbij ze 3.5 doelpunten minder tegen hebben gekregen dan verwacht. Mede door een overstijging van het xGA staat de outsider momenteel 4 punten voor op Bayern München, met een wedstrijd meer gespeeld.


Totale over- of underperformance

Wanneer we zowel de gescoorde als de geïncasseerde doelpunten in combinatie met de totale waarde van gecreëerde kansen beschouwen, ontstaat er een interessant beeld van de prestaties van verschillende voetbalteams. De mate van overperformance en underperformance kan worden afgeleid uit de volgende cijfers:

  • FC Köln 10.4 doelpunten overperformance  
  • Bayer Leverkusen 14.1 doelpunten overperformance
  • Red Bull Leipzig 7.7 doelpunten overperformance

Bij Köln valt op dat ze een xG overperformance hebben met 4.1 gescoorde doelpunten en 6.3 xGA (geïncasseerde doelpunten). Bayer Leverkusen presteert ook boven verwachting met 12.3 xG en slechts 1.8 xGA, terwijl Red Bull Leipzig een xG overperformance vertoont met 5.9 gescoorde doelpunten en 1.8 xGA.

  • Union Berlin -10.5 doelpunten underperformance
  • FSV Mainz 05 -13.1 doelpunten underperfomance
  • VFL Bochum -8.3 doelpunten underperfomance

Aan de andere kant laten Union Berlin, Mainz en Bochum xG underperformance zien. Union Berlin scoort -1.5 xG en incasseert -9 xGA, Mainz heeft -4.9 xG en -8.2 xGA, en Bochum registreert -4.1 xG en -4.2 xGA.