BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

SC Heerenveen

Op deze pagina staat de Friese volksclub SC Heerenveen centraal. Deze online bladzijde bevat interessante informatie over onder andere de clubgeschiedenis.

Natuurlijk komen ook de speellocaties alsmede historische prestaties aan bod. Kortom: Je komt alles te weten over het reilen en zeilen van SC Heerenveen.

6 weetjes over SC Heerenveen

  • ⚽ Voetbal zit bij de familie Lenstra in de genen. Niet alleen Abe speelt bijna zijn gehele carrière voor Heerenveen, ook broer Jan komt tot liefst 480 wedstrijden voor de club.

  • ⚽ Naast de tenaamstelling van het stadion, staat er voor de ingang van de thuishaven een bronzen beeld van Abe Lenstra.

  • ⚽ Een van de meest memorabele wedstrijden van Heerenveen, vindt plaats op 7 mei 1950. In slechts 30 minuten tijd buigen de Friezen een 1-5 achterstand tegen Ajax om naar een 6-5 overwinning.

  • ⚽ De Braziliaan Afonso Alves scoort in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op 7 oktober 2007 maar liefst zeven doelpunten. Het wordt uiteindelijk 9-0. Gerald Sibon scoort de overige twee goals.

  • ⚽ Voor het begin van elke thuiswedstrijd wordt traditiegetrouw het Friese volkslied afgespeeld.

  • ⚽ Oud-trainer Foppe de Haan is in de geschiedenis van de Eredivisie de langst zittende coach ooit. Liefst vijftien seizoenen en meer dan 500 wedstrijden staat De Haan aan het roer in Heerenveen.

Beschuit met muisjes: De clubgeboorte en de bevalling van Abe Lenstra

Het jaar 1920 haalt bij aanhangers van SC Heerenveen emotionele memoires naar boven. Op 20 juli bevalt de provincie Friesland van de kerngezonde club SC Heerenveen, geboortenaam: Athleta.

Nadat het beschuit met de Ruijter-muisjes tegen november 1920 eindelijk weer voorradig is in lokale supermarkten, bevalt de 22-jarige mevrouw Janke Abes Suierveld van een van de meest iconische voetballers die ooit is Nederland is voortgebracht: Abe Lenstra.

Dubbel feest in Friesland dus, al dringt dat besef pas door in 1935. De tengere tiener hijst op slechts vijftienjarige leeftijd het Pompeblêdden-tricot voor het eerst over zijn lijf.

De club heet dan geen Athleta meer en ondergaat tot het debuut van ús Abe twee naamsveranderingen. Op 30 mei 1922 slaat Athleta de handen ineen met scholieren van de Hoogere Burger School. Het gezamenlijke bestuur komt tot de conclusie dat de naam Spartaan de identiteit van de club maximaal vertegenwoordigt en zo geschiedt.

NVB: Spartaan klinkt gezellig, maar wij bedenken jullie clubnaam wel

Een erg lang leven is de clubnaam uiteindelijk niet beschoren. Op 25 oktober 1922 komt er op de burelen van het Hollands oudste veenkanaaldorp een bericht binnen. Afzender is de Nederlandse Voetbal Bond (NVB).

De Bond meldt kort gezegd het volgende: Per heden wordt jullie club in de boeken opgenomen als Voetbalvereniging (VV) Heerenveen. Omdat Football Leaks indertijd niet bestaat en ooggetuigen inmiddels voetballen op het gras van de eeuwige jachtvelden, wordt het nooit duidelijk wat de achterliggende reden van de gedwongen naamswijziging is.

VV Heerenveen accepteert de rigoureuze verandering zonder morren en focust zich weer op voetbal, een prioriteit die hoort bij een voetbalclub. Pluspunt: Nu weten tegenstanders direct dat VV Heerenveen uit het gelijknamige Heerenveen komt.

De blauw-witten spelen haar wedstrijden ruim 55 jaar lang onder de ‘nieuwe naam’, tot tevredenheid van eenieder. Financiële perikelen anno 1977 brengen een noodgedwongen verandering met zich mee. Om de toekomst van de profclub te kunnen garanderen, moeten de amateurs zich afsplitsen.

De professionals gaan vanaf 1 juni 1977 door als SC Heerenveen. En ús Abe? De legende is op dat moment 56 jaar, meer dan 700 wedstrijden en 763 officiële doelpunten verder.

‘Leeren monsters’ in Sportpark Noord en de verhuizing naar het Abe Lenstra Stadion

Het eerste stadion dat VV Heerenveen aanwijst als thuisbasis is Sportpark Noord, een in 1928 opgeleverd pittoresk onderkomen aan de J.H Kruisstraat. Pal tegenover ziekenhuis de Tjongerschans verrijzen bij de bouw de contouren van een prachtige kenmerkende houten tribune, die naast supporters huisvesten een fraaie nevenfunctie heeft.

De houten balken dienen terzijde als droogplaats voor ‘leeren monsters’ alias het speeltuig, dat leder als basismateriaal heeft.  Bij ongunstige weersomstandigheden, nemen de ballen vocht op. Dribbelen en koppen zijn op dergelijke momenten vergelijkbaar met het afleggen van een parcours op een stormbaan. Het is weliswaar te doen, maar verre van ideaal.

Sportpark Noord biedt ruimte aan 15.000 supporters, al ligt het fysieke kijkcijferrecord op 22.000 sympathisanten. In 1949 komen zo’n beetje alle inwoners van de stad af op een rechtstreeks duel met AGOVV uit Apeldoorn. In 1985 overlijdt Abe Lenstra op slechts 64-jarige leeftijd. Als eerbetoon wordt Sportpark Noord omgedoopt naar het Abe Lenstra Stadion.

Nog even terugkomend op de Tjongerschans, het ziekenhuis droomt van uitbreiding met een psychiatrische afdeling. Als locatie komt men uit op de exacte plek van het Abe Lenstra Stadion. Tegelijkertijd heeft de ambitieuze voorzitter Riemer van der Velde grootse plannen met de club. Een verhuizing naar een nieuw onderkomen maakt daar deel van uit. Een plus een wordt twee.

De eerste steen van het nieuwe stadion wordt gelegd op 14 maart 1994. Op 20 augustus, slechts vijf maanden later, wordt het fonkelnieuwe stadion dat eveneens naar Abe Lenstra wordt genoemd officieel geopend. Er passen 13.000 supporters in.

Frysk bloed tsjoch op: Kampioen van het Noorden en promovendus na een 16e plaats

Tot aan de introductie van het betaalde voetbal in 1954, promoveert VV Heerenveen na afloop van het seizoen 1922/1923 vanuit de Derde Klasse. Een trede hoger boekt de club verdienstelijke resultaten. Toch duurt het tot 1937/1938 voordat de Friezen hun opwachting maken in de Eerste Klasse.

Tussen 1942 en 1951 wordt VV Heerenveen maar liefst negen keer op rij kampioen van het Noorden, een ongekende prestatie. Rode draad in de kampioenschappen is Abe Lenstra. De onnavolgbare aanvaller ziet alles wat hij aanraakt in goud, of beter gezegd in doelpunten, veranderen.

Tijdens de indeling van de KNVB-competities, seizoen 1954/1955, wordt VV Heerenveen geplaatst in de Tweede Divisie. Vijf jaar later promoveren de Friezen naar de Eerste Divisie B. Het verblijf aldaar duurt twee jaar, waarna de club vanaf 1962 tot aan 1970 wederom uitkomt in de Tweede Divisie.

In het seizoen 1969/1970 keren de kansen. De equipe van trainer Bas Paauwe wordt kampioen en promoveert naar de Eerste Divisie. Achttien hunkerende jaren naar Eredivisievoetbal volgen, waarna de beloning in 1990 volgt.

Dit verhaal heeft veel weg van een sprookje. Heerenveen eindigt de competitie op een 16e! plaats, maar promoveert toch. De club stuit ergens onderweg op een periodekampioenschap, waarna het play-offs mag spelen voor promotie/degradatie. In een minicompetitie met NAC Breda en Go Ahead Eagles, wordt promotie afgedwongen op een doelpunt.

Het daaropvolgende seizoen daalt ‘t Fean echter weer af, om in 1993 wederom in de Eredivisie te verschijnen, waar het tot op vandaag de dag nog steeds actief is.

De Randstad maakt zich op voor een Friese bezettingsmacht in de Rotterdamse Kuip

In haar indrukwekkende historie vinden er drie volksverhuizingen plaats vanuit de provincie, naar Stadion Feijenoord. De eerste keer dat SC Heerenveen zich meldt in de finale van de KNVB Beker, is in het seizoen 1992/1993. Tegenstander is Ajax, dat onder andere aantreed met Edwin van der Sar en Dennis Bergkamp, is met 6-2 te sterk.

De Friezen gaan op herkansing in 1997 voor een clash met Roda JC. Hoewel het na 11 minuten al 1-1 staat, zijn het de Limburgers die na het laatste fluitsignaal in rode badjassen over het veld rollen.

De uitdrukking ‘driemaal is scheepsrecht’ is SC Heerenveen op het lijf geschreven. In het seizoen 2008/2009 wordt de KNVB Beker uiteindelijk alsnog meegenomen over de Afsluitdijk, door FC Twente na strafschoppen te verslaan.

De smaak van de Europees voetbal is verworden tot een heerlijke delicatesse

In Heerenveen is men bekend met Europees voetbal. Sinds Ton Pentre FC uit Wales in 1995 worden er meer dan 80 wedstrijden met internationale tegenstanders afgewerkt. Het leeuwendeel van deze duels valt onder de Intertoto Cup en de UEFA Cup / Europa League.

Het jaar 2000/2001 wordt de hymne van de Champions League voor de eerste keer afgespeeld in het Abe Lenstra Stadion. In een groep met Olympique Lyon, Olympiakos Piraeus en Valencia CF eindigt het miljoenenbal met een teleurstellende vierde plaats. Al overheerst terecht de trots.

Clubicoon Abe Lenstra, Mister Maarten de Jong en goaltjesdief Erik Tammer

Bij een club die meer dan 100 jaar oud is, passeert een legio spelers de revue. Een vermelding in een klassement kan dus gezien worden als een eervolle prestatie.

Degene die met kop en schouders boven de overige spelers uitsteekt, is natuurlijk niemand minder dan Abe Lenstra himself. Met magistrale aantallen van meer dan 500 wedstrijden en 500 doelpunten voor de Friezen, is hij vermoedelijk nog zo’n 10.000 jaar topscorer.

Nummer twee op de lijst is Erik Tammer. Tussen 1992 en 1996 laat de geboren Utrechter het net in totaal 63 keer bollen.

Hoewel Lenstra dus veruit de meeste wedstrijden achter zijn naam heeft staan, speelde hij er geen een voor de club sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954. Die eer valt te beurt aan Maarten de Jong, die met 319 officiële wedstrijden de titel ‘mister Heerenveen’ op zijn rug draagt.

De Derby van het Noorden met FC Groningen versus rivaliteit met SC Cambuur

Heerenveen heeft twee tegenstanders waarbij de spanning het maximale hoogtepunt bereikt. Wedstrijden waarbij supporters met niets minder dan een overwinning genoegen nemen.

De clash met FC Groningen staat bekend onder de naam Derby van het Noorden. De twee clubs liggen dan wel 60 kilometer uit elkaar, maar zijn met elkaar verbonden door de A7. In het dagelijks leven hebben fans van beide kampen op allerlei vlakken met elkaar te maken.

Derby nummer twee staat bij supporters volgens de overleveringen hoger in de pikorde. Het voetbalgevecht met SC Cambuur Leeuwarden is er een op Fries grondgebied. Gek genoeg laten fans van de Leeuwarders middels sfeeracties geregeld blijken weinig affiniteit op te hebben met de Friese identiteit, terwijl de club toch echt afkomstig is uit de provinciehoofdstad.

Gemiddeld vinden meer dan 20.000 fans tweewekelijks de weg naar het stadion

Met een totale capaciteit van 27.224 is er plek genoeg voor supporters die de lokale trots live willen zien spelen. Het is mooi om te kunnen concluderen dat er bij thuiswedstrijden gemiddeld meer dan 20.000 trouwe supporters plaatsnemen op de vier tribunes. Deze dragen de namen Noordtribune, Oosttribune, Zuiddtribune en Noordtribune.

Maximaal 1.200 bezoekers die meereizen met uitspelende teams nemen plaats in het gastenvak dat is gesitueerd in de vakken L en aansluitend M, in de hoek tussen de Oosttribune en de Zuidtribune.

De beruchte fanatieke aanhang van de Friezen huist op de Noordtribune. Om fans tegemoet te komen, realiseert de club in een eerder stadium 1.800 staanplaatsen op de vakken 413 en 12.

Hoe wordt het mogelijk om wedstrijden van SC Heerenveen te bezoeken

De meeste thuiswedstrijden van SC Heerenveen zijn alleen te bezoeken voor supporters die in het bezit zijn van een club- of seizoenkaart.

Je kunt een clubkaart gratis aanvragen via de website van de Friezen. De voorwaarden hiervan zijn dat je geen club- of seizoenkaart in bezit hebt van een andere club uit de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. Je kunt maximaal een clubkaart op je naam hebben staan.

Met een seizoenkaart ben je verzekerd van toegang tot elke thuiswedstrijd. De goedkoopste jaarkaart bedraagt iets minder dan €200,00. De meest prijzige seizoenkaart is voor een van de vakken op de Oosttribune en kost rond de €300.00.

Feanfan en Nieuw Noord behartigen supporterszaken

SC Heerenveen beschikt over twee, officieel door de club erkende, supportersverenigingen. Dit zijn Feanfan en Nieuw Noord.

Hier kun je lid van worden tegen een jaarlijkse vergoeding. Meteen regelen? Ga naar de website van SC Heerenveen of surf direct naar de sites van Feanfan en Nieuw Noord. Middels een online formulier maak je jouw aanmelding definitief.

Clubnaam: SC Heerenveen
Opgericht: 20 juli 2020
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Capaciteit: 27.224
Website: www.sc-heerenveen.nl
Bezoekadres: Abe Lenstra Boulevard 19, 8448 JA, Heerenveen
Telefoonnummer: 0513-612100
Facebook: SC Heerenveen | Geverifieerde Facebook-pagina
Instagram: sc Heerenveen (@scheerenveenofficial) • Instagram-foto’s en -video’s
Twitter: sc Heerenveen (@scHeerenveen) / Twitter