Afrika Cup time! Deze live wedstrijden zie jij op 09-01-2022

Tijden hebben we hiernaar uitgekeken en vanmiddag is het zover: de start van de enige echte Africa Cup of Nations. Als we de geruchten mogen geloven staat er een fraaie openingsceremonie op het programma. Direct daarna gaat de bal rollen in groep A. Gastland Kameroen speelt thuis, hoe verrassend, tegen Burkina Faso.

Voetbal supporter van Kameroen is blij en gelukkig tijdens de wedstrijd Kameroen Ghana
© VoetbalVandaag Images | 09-01-2022 14:45

Drie uur later staat de tweede groepswedstrijd van start. Ethiopië en Kaapverdië kruisen de degens. Beide Afrika Cup wedstrijden worden live uitgezonden door ESPN.

Kameroen - Burkina Faso

  • Competitie: Afrika Cup

  • Tijd: 16.50 uur

  • Zender: ESPN 2

Kameroen wordt door veel mensen gezien als een van de favorieten voor de eindzege. De Afrika Cup kwalificatie verliep op rolletjes. Ingedeeld in een poule met Kaapverdië, Rwanda en Mozambique, eindigde het land als groepswinnaar.Het team verkeert in uitstekende vorm. Ondertussen is de ploeg namelijk ook al begonnen aan WK-kwalificatie. De laatste 3 wedstrijden werden gewonnen en daarin incasseerde de ploeg geen enkel tegendoelpunt. Spelers om in de gaten te houden zijn Vincent Aboubakar, Bayern München-voetballer Eric Maxim Choupo-Moting en natuurlijk Ajax-keeper Andre Onana.

Tegenstander Burkina Faso deelde poule B met Malawi, Oeganda en Zuid-Soedan. In deze groep werd het ook eerste, met 12 punten uit 6 wedstrijden. In deze 6 duels, scoorde het maar 6 keer en kreeg het 2 goals tegen. Het trackrecord was 3 zeges en 3 gelijke spelen.

De ploeg is momenteel 11 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Het laatste verlies dateert alweer van bijna een jaar geleden. Op 16-01-2021 was Mali met 1-0 te sterk.

Welke spelers zijn de sterren van Burkina Faso? Er spelen 2 voetballers die een link met Ajax hebben. Bertrand Traoré bijvoorbeeld, die inmiddels bij Aston Villa speelt. Dan is er nog Hassane Bandé, het talent dat door Ajax verhuurd wordt aan Istra 1961.

Ethiopië - Kaapverdië

  • Competitie: Afrika Cup

  • Tijd: 19.50 uur

  • Zender: ESPN 2

Terugkijkend naar de kwalificatiereeks, zien we dat Ethiopië op de tweede plaats eindigde achter het ijzersterke Ivoorkust. The Walyas Antilopes haalden in totaal 9 punten uit 6 wedstrijden en bleven daarmee 1 punt voor op Madagascar.

In de laatste 5 wedstrijden werd er slechts eenmaal gewonnen en dat is zorgelijk voor de ploeg van trainer Wubetu Abate, die geconfronteerd wordt met 3 sterke tegenstanders in groep A.

Kaapverdië werd 2e achter Kameroen in de kwalificatiepoule met 10 punten uit 6 duels. Op het hoofdtoernooi treffen beide landen elkaar dus wederom in de groepsfase. Het is overigens, na de edities in 2013 en 2015, pas de 3e keer dat Kaapverdië deelneemt aan de Afrika Cup.

Het land is ongeslagen in de 4 laatst gesteelde duels. Blikvangers zijn Garry Rodrigues van Olympiakos Piraeus, Jeffry Fortes van De Graafschap en Lisandro Semedo van Fortuna Sittard.