Wat staat er nog op het spel voor AZ en FC Twente in de laatste speelronde van de Eredivisie?

Het einde van de Eredivisie komt in zicht en de meeste ontknopingen zijn geweest. Met nog een speelronde te gaan zijn er nog een aantal dingen die op het spel staan. Zo kan er nog van alles gebeuren in de strijd om plek drie. Met een scenario kan het zelfs gebeuren dat er een beslissingswedstrijd gespeeld moet worden. Hoe zit dat precies? Voetbalvandaag.nl zocht het voor je uit.

AZ viert een goal met publiek tegen FC Twente
© PRO SHOTS | 13-05-2024 14:15

De strijd om Champions League-tickets

AZ kan in de laatste speelronde nog aanspraak doen op plek drie, waar tickets voor de kwalificatierondes van de Champions League op staan. FC Twente staat momenteel met 66 punten op die plek, maar voelen de Alkmaarders in de nek hijgen. Eén uitglijder kan de stand direct omgooien. Het verschil is namelijk slechts twee punten en aan gelijkspel hebben de Tukkers mogelijk niet genoeg.


Stand Eredivisie:

3️⃣ FC Twente | 66 punten | doelsaldo +32 | doelpunten voor 67

4️⃣ AZ | 64 punten | doelsaldo +31 | doelpunten voor 67

Programma Eredivisie:

Zondag 19-5-2024 | 14.30 uur | PEC Zwolle - FC Twente

Zondag 19-5-2024 | 14.30 uur | AZ - FC Utrecht


Niet alleen het puntenaantal ligt dicht bij elkaar, ook het doelsaldo scheelt maar een doelpunt. Dat betekent dat FC Twente mogelijk niet genoeg heeft aan een gelijkspel als AZ wint van FC Utrecht. Aan de ploeg van Joseph Oosting dus de taak om te winnen van PEC. Anders moet de calculator erbij gepakt worden.

Het is namelijk zelfs mogelijk dat er een allesbeslissend duel moet gespeeld worden tussen de twee ploegen. Dat kan alleen als FC Twente met hetzelfde aantal doelpunten van AZ (bijvoorbeeld 2-2) gelijkspeelt tegen PEC Zwolle en AZ wint met een doelpunt verschil van FC Utrecht (bijvoorbeeld 2-1). In dat geval hebben FC Twente namelijk een gelijk puntenaantal, een gelijk aantal doelpunten voor en is het onderlinge resultaat 3-3. Volgens de KNVB moet er in dat geval een alles beslissende wedstrijd gespeeld worden.


Joseph Oosting voor FC Twente
PRO SHOTS

Naar welke criteria wordt gekeken bij een gelijk puntenaantal?

Het is dus mogelijk dat FC Twente op een gelijk aantal punten eindigt als AZ. In dat geval wordt er dus naar andere criteria gekeken die de doorslag zouden moeten geven. In deze volgorde wordt er naar gekeken door de KNVB bij een gelijk puntenaantal:

  1. Doelsaldo. Allereerst wordt er gekeken naar het doelsaldo. De ploeg met het meest positieve doelsaldo krijgt de hoogste plek op de ranglijst.
  2. Doelpunten voor. Als het doelsaldo gelijk is, wordt er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. De ploeg met de meest gemaakte doelpunten krijgt de hoogste plek op de ranglijst.
  3. Onderling resultaat. Als het aantal gemaakte doelpunten ook gelijk is, wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat in de Eredivisie. Dit is dus een som van de thuis- en uitwedstrijd tussen de twee ploegen. De ploeg die in dat geval wint, maakt aanspraak op de hoogste plek op de ranglijst.
  4. Beslissingswedstrijd. In het meest uitzonderlijke geval is het onderlinge resultaat ook gelijk. In dat geval wordt een allesbeslissend duel gespeeld op neutraal terrein tussen de twee ploegen. Hieruit moet een winnaar komen, dus zal er doorgespeeld worden tot en met strafschoppen. Dit duel kan uit één of meerdere wedstrijden bestaan.

Is dit scenario realistisch voor FC Twente en AZ?

Bovenstaand scenario zou natuurlijk een sensatie zijn in de ontknoping van de Eredivisie. Alleen heel realistisch is het niet. FC Twente verkeert de afgelopen tijd in goede vorm. Terwijl de Alkmaarders het opnemen tegen Utrecht, dat de laatste een moeilijk te kloppen ploeg lijkt te zijn. PEC Zwolle is voor FC Twente over het algemeen geen moeilijke tegenstander. Van de laatste vijf duels wonnen de Tukkers namelijk viermaal.