Wanneer kan PSV kampioen van de Eredivisie worden?

PSV gaat met een goed gevoel de nieuwe speelronde in, want de Eindhovenaren zijn nog altijd ongeslagen in de Eredivisie. Ook bij het uitduel tegen NEC op 30 maart is de gedoodverfde landskampioen de grote favoriet. Bij winst zet de mankracht uit de Lichtstad nóg een stap dichter bij het kampioenschap van de competitie. Wanneer kan PSV kampioen worden? Voetbalvandaag.nl zoekt het voor je uit.

Luuk de Jong juicht na winst PSV
© PROSHOTS | 29-03-2024 09:00

PSV hoeft al even niet meer écht in zijn achteruitkijkspiegel te kijken in de strijd om het kampioenschap van de Eredivisie. De enige competitie is naaste belager Feyenoord. Het verschil tussen de ploegen is momenteel tien punten. Ervan uitgaande dat zowel de Rotterdammers als de Eindhovenaren alles blijven winnen: wanneer kan de gedoodverfde titelkandidaat PSV op zijn snelst kampioen worden?

Kan PSV zich in april al tot kampioen bekronen?

Met nog acht speelronden te gaan is het slechts een kwestie van tijd voor het kampioenschap van PSV. De ongeslagen elf van Bosz heeft dus een voorsprong van dertien punten op de nummer twee: Feyenoord. Als de ploegen van Slot en Bosz de wedstrijden blijft winnen, dan kan er op 25 april 2024 feest worden gevierd op het Stadhuisplein in Eindhoven. PSV speelt op die donderdagavond uit bij SC Heerenveen om 18.45 uur. De voorsprong van tien punten kan dan onmogelijk goed gemaakt worden door Feyenoord in de laatste drie speelronden.

Luuk de Jong jut zijn team op
PRO SHOTS

Wanneer werd PSV voor het laatst kampioen?

PSV mocht zich in het seizoen 2017/18 voor het laatst bekronen tot kampioen onder leiding van trainer Phillip Cocu. Bij Hirving Lozano staat dat nog vers in zijn geheugen. De aanvaller maakte in datzelfde seizoen zijn debuut als onbetwiste basisspeler en liet een onuitwisbare indruk achter. Lozano had dan ook een sleutelrol in het behalen van de titel. Nu kan hij bij zijn terugkeer in alle waarschijnlijkheid opnieuw feest vieren met zijn ploeg. PSV is met zijn aanstaande kampioenschap zijn ze hard op weg naar een nieuwe ster op het tenue. Een club mag na elke 10 kampioenschappen een ster bijschrijven. Het zou dan namelijk hun 25ste kampioenschap worden.

Hoe vaak werd PSV kampioen?

PSV is dit jaar op zoek naar zijn vijfentwintigste Eredivisie-titel. De teller staat voorlopig nog op 24 kampioenschappen, waarvan er negen werden behaald in deze eeuw. Dat maakt de Eindhovenaren samen met Ajax (ook 9 kampioenschappen) de meest succesvolle club van deze eeuw. Kijkende naar alle seizoenen in de historie is Ajax de meest succesvolle ploeg van de Eredivisie. De Amsterdammers staan op eenzame hoogte met 36 titels, waarna PSV dus volgt met 24 titels. Feyenoord staat daar achter met 16 titels.

Wat is de langst ongeslagen reeks in de Eredivisie?

PSV schreef dit jaar geschiedenis met de langste winstreeks van de Eredivisie. Tot 21 januari 2024 was de ploeg nog ongeslagen, tot FC Utrecht de Eindhovenaren verrasten met een 1-1-gelijkspel in De Galgenwaard. Sinds dat moment speelde de ploeg van Bosz nog tweemaal gelijk in de competitie. Op bezoek bij Ajax (3 februari 2024, 1-1) en Feyenoord (3 maart 2024, 2-2) verspeelde PSV de overige vier punten van het seizoen. De Eindhovenaren zijn nog altijd ongeslagen, waarmee het zicht houdt op de langst ongeslagen reeks in de Eredivisie. Dat staat nu nog op naam van Ajax. Zij werden in het seizoen van 1994/95 met onder anderen Jari Litmanen, Frank de Boer en Frank Rijkaard ongeslagen kampioen (34 wedstrijden) met 88 punten.*

Wat is het hoogste puntenaantal in de Eredivisie?

Naast ongeslagen kampioen kan PSV zich ook nog eens bekronen tot het team met het hoogst puntenaantal uit de geschiedenis van de Eredivisie. Dat staat momenteel nog op naam van het Ajax uit 1971/72 met onder anderen Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer. De Amsterdammers wonnen toen liefst dertig keer, speelden driemaal gelijk en verloren eenmalig. Het memorabele seizoen werd afgesloten met 92 punten* op de teller. PSV ligt dus nog op schema voor een evenaring of overtreffing van dit record. De Eindhovenaren mogen niet verliezen en maximaal tweemaal gelijkspelen voor een nieuw record. De komende weken zal dus blijken of de ploeg van Bosz zich daadwerkelijk in de geschiedenisboeken speelt!

*Omgerekend naar het driepuntenmodel (sinds 1995/96)