Brobbey scoort bij rentree, Ajax houdt wéér de 0 in de Eredivisie

Brian Brobbey kan met een hyperpositief gevoel terugkijken op zijn rentree bij Ajax. De 19-jarige spits scoorde in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht tweemaal. Ajax had daarnaast geen kind aan de thuisploeg, getuige de 0-3 voorsprong bij rust. In de tweede helft werd er niet meer gescoord in de Galgenwaard. Goalie Remco Pasveer hield bovendien wéér de 0. De Amsterdammers hebben daardoor een tweetal nationale records binnen handbereik.

Brian Brobbey viert een doelpunten in de Eredivisie wedstrijd tegen FC Utrecht
© VoetbalVandaag Images | 16-01-2022 14:55

Eerst even over Brobbey. Die wilde afgelopen zomer zijn contract niet verlengen en toog daarop transfervrij naar het Duitse Leipzig, waar hij een contract tot 30 juni 2025 tekende.

Brobbey of Haller?

De trainer aldaar zag het niet in hem zitten, maar toch speelde de jongeling 9 competitiewedstrijden. Hierin scoorde hij niet een keer. Wel gaf hij 2 assists. Omdat Sebastien Haller momenteel actief is bij de Afrika Cup, zocht Ajax een vervanger. Red Bull Leipzig deed niet al te moeilijk en Brobbey is slechts een halfjaartje in Duitsland gebleven.

En die terugkeer naar de Eredivisie lijkt, voorlopig, goed uit te pakken met 2 doelpunten tegen FC Utrecht. Al zal Brobbey vermoedelijk op de bank belanden wanneer Haller terugkeert. De Ivoriaanse spits werd vorig jaar voor maar liefst 22.5 miljoen euro overgenomen van West Ham United. De boomlange Haller op de bank posteren is simpelweg kapitaalvernietiging.

Daar komt nog eens bij dat de eerste spits de topscorer van de Eredivisie is met 12 goals, maar met 10 doelpunten tegelijkertijd ook topscorer van de Champions League is.

Ajax op weg naar meerdere Eredivisie records

Het record van minste tegendoelpunten in een seizoen is momenteel in handen van FC Twente. De Tukkers kregen in het seizoen 1971/1972 slechts 13 goals tegen.

De Amsterdammers hebben er na 19 wedstrijden pas 4 tegen en zijn dus hard op weg om dit record uit de boeken te schieten. Lijkt het u niet onwaarschijnlijk dat de equipe er in 15 wedstrijden nog 9 moet incasseren?

Daarnaast is er nog een record dat kan worden verbroken en dat is het record van de meeste clean sheets in de Eredivisie. Die prestatie staat al bijna vijftig jaar op naam van oud-Ajax doelman Heinz Stuy. De voormalig keeper hield zijn doel in die jaargang 22 keer schoon.

Remko Pasveer kwam dit seizoen 16 competitiewedstrijden in actie en hield daarin 13 keer de 0. In de andere 3 wedstrijden stond Andre Onana in het doel. In totaal hield Ajax dit seizoen 16 keer de 0. Wanneer de ploeg dat nog 7 keer lukt, verbetert het haar eigen clubrecord.