Uitslagen en samenvattingen Belgische Eerste Klasse 16-01-2022

In de Belgische Jupiler Pro League werden gisteren 4 voetbalwedstrijden afgewerkt en amai, Anderlecht morste dure punten in de jacht op de bovenste plaatsen. De thuiswedstrijd tegen Standard Luik eindigde in een 1-1 gelijkspel. Elders deed Royal Antwerp FC wat het moest doen, het won eenvoudig met maar liefst 3-0 van Sporting Charleroi, en daardoor wipt de ploeg over Vincent Kompany heen op de ranglijst.

Anderlecht speler Joshua Zirkzee is teleurgesteld uitslag van de wedstrijd tegen Standard Luik
© VoetbalVandaag Images | 17-01-2022 11:34

De andere twee wedstrijden waren het duel tussen KAS Eupen en Cercle Brugge, die resulteerde in een knappe 0-2 overwinning voor de gasten en KRC Genk, dat met 4-1 simpel afrekende met degradatiekandidaat Beerschot. Tijd voor een nabeschouwing inclusief samenvattingen van de uitslagen van zondag 16-01-2022.

Royal Antwerp FC - Sporting Charleroi: 3-0

De Antwerpenaren begonnen als nummer 4 in de ranglijst Jupiler Pro League aan de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi, de nummer 6 in het voetbal klassement bij onze zuiderburen.

Afgaand op de stand, hadden we eigenlijk een meer gelijkopgaande strijd verwacht. Dat liep anders. In de 14e minuut stond het namelijk al 2-0 dankzij het 16e en 17e competitiedoelpunt van Royal Antwerp FC speler Michael Frey. De 27-jarige Zwitser is bezig aan een uitermate sterk seizoen en kroont zich dankzij deze 2 doelpunten tot topscorer van de Belgische competitie.

Met een snelle 2-0 achterstand was het voor Sporting Charleroi pompen of verzuipen. Het werd dat laatste. Hoewel de uitploeg betere wedstrijdstatistieken kan overleggen, kreeg het in de 77e minuut de deksel op de neus. Mbwana Samatta maakt aan alle illusies een einde, door de 3-0 achter Bingourou Kamara te schieten.

KAS Eupen - Cercle Brugge: 0-2

KAS Eupen is op dit moment de nummer 12 op het hoogste Belgische niveau. De club had de laatste 3 competitiewedstrijden verloren en wist gisteren wederom niet te winnen.

Cercle Brugge, dat bezig is aan een opmars in de Jupiler Pro League, was de betere ploeg. Al duurde het vrij lang voordat dit werd uitgedrukt in doelpunten. In de 77e minuut opende Thibo Somers de score. Na een verre ingooi lukte het de verdediger van KAS Eupen niet de bal weg te werken. Uit de kluts volleerde de 22-jarige aanvaller raak.

Amper 5 minuten later viel de genadeklap voor de thuisploeg dankzij, in de ogen van Voetbal Vandaag, makkelijk gegeven penalty. Dino Hotic pakte het cadeau dankbaar uit en tekende voor de 0-2 eindstand.

Anderlecht - Standard Luik: 1-1

De wedstrijd tussen Anderlecht en Standard Luik is qua naam een topper. De werkelijkheid en dan met name de Jupiler Pro League stand vertelt een ander verhaal. De thuisploeg bezet namelijk de 4e plaats, terwijl Standard Luik het spoor volledig bijster is. De club uit Luik bezet momenteel een zeer teleurstellende 14e plek in de stand. Vooraf zouden wij ons geld op Anderlecht hebben gezet.

Het wedstrijdbeeld laten evenals de statistieken zien dat de club uit Brussel de bovenliggende partij was. Anderlecht had 68% balbezit en loste in totaal 3 schoten op doel, tegenover 1 schot op doel van Standard Luik.

In de 32e minuut opende Yari Verschaeren de score, na een sublieme assist van Joshua Zirkzee. De Nederlander bood Verschaeren een niet te missen kans op zijn 4e competitiedoelpunt, door de bal dwars door de defensie te steken.

Het leek er lang op dat Anderlecht de zege niet meer uit handen zou geven. In de 86e minuut besloot Sergio Gomez de bal vanaf de middenlijn terug te spelen naar zijn keeper, waarbij hij Denis Dragus volledig over het hoofd zag. De ingevallen spits kon er tussen komen, omspeelde Hendrik van Crombrugge en werkte de bal vanaf een moeilijke hoek binnen.

Het puntverlies van Anderlecht kan de ploeg duur komen te staan. Niet alleen nam Royal Antwerp de 3e plaats over, koploper Union Sint-Gillis kan met een duel minder gespeeld bij winst op 11 punten voorsprong komen.

KRC Genk - Beerschot: 4-1

De zondag werd afgesloten met KRC Genk tegen Beerschot, oftewel de nummer 8 tegen de nummer 18. Ten tijde van de aftrap wist men in Genk overigens dat Sporting Charleroi had verloren en dat winst daarmee een stijging op de ranglijst zou bewerkstelligen.

KRC Genk haalde in de vijf duels voorafgaand aan deze wedstrijd 8 punten, dankzij twee overwinningen en twee gelijke spelen. Beerschot verloor de laatste 5 wedstrijden. De laatste overwinning die er werd behaald, was uitgerekend tegen KRC Genk. Op 21-11-2021 eindigde de wedstrijd op het Kiel in een mooie 2-0 overwinning.

De vraag was of dit kunststukje herhaald kon worden. Het antwoord daarop werd al vroeg gegeven. Bij rust stond het namelijk 2-0 voor KRC Genk, dankzij goals van Patrik Hrosovsky en Junya Ito. Beerschot kon geen potten breken en moest liefst 17 schoten toestaan. Daarvan vielen er in de 79e en 92e minuut twee van binnen.Tussendoor scoorde het zelf via Marius Noubissi de 3-1.

Voor Beerschot dreigt het degradatiespook. De club staat stijf onderaan met slechts 9 punten uit 21 wedstrijden. Nummer 17 RFC Seraing, heeft 10 punten meer.