Premier League: Welke teams creëren de beste kansen en welke teams maken alles af?
Expected goals, of xG, is een term die niet meer weg te denken is uit de voetballerij. Het is een statistische maat die het verwachte aantal doelpunten van een speler of team weergeeft in één of meerdere wedstrijden. Nu de volgende interlandbreak is aangebroken en er in de Europese topcompetities door iedere ploeg meer dan tien wedstrijden gespeeld zijn, lijkt het een goed moment om een blik te werpen op deze data. Staan de teams die in de Premier League de beste en meeste kansen creëren ook daadwerkelijk in de bovenste regionen van de competitie?
Hoe wordt xG gemeten?
xG is een getal met twee cijfers achter de komma die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde doelpoging een doelpunt oplevert. Het is een graadmeter die ontstaat bij iedere doelpoging van een speler of team. Aan elke afzonderlijke doelpoging wordt een waarde toegekend op basis van de kwaliteit van deze poging. De kwaliteit van de poging wordt bepaald door vele verschillende facetten: de afstand naar het doel, de hoek naar het doel, de positie van de doelman, de posities van andere verdedigers, de druk die er gegeven wordt op degene die de doelpoging onderneemt, het type schot (kopbal, volley, etc.), het lichaamsdeel waarmee de poging ondernomen wordt en nog meer. De waarde geeft vervolgens aan hoe vaak een doelpoging van die kwaliteit gemiddeld genomen een treffer oplevert. Deze ligt voor iedere doelpoging tussen 0 en 1.
Welke clubs creëren in de Premier League de meeste xG of maken de meeste doelpunten?
Het zal geen verrassing zijn dat de grootste ploegen in de Premier League de beste en meeste kansen creëren. Na twaalf gespeelde wedstrijden heeft Liverpool de meeste xG vergaard. Volgens data van Opta staat de ploeg van Jürgen Klopp momenteel op 26.2 expected goals. Mohamed Salah is verantwoordelijk voor een groot gedeelte daarvan. De Egyptenaar scoorde reeds tien doelpunten met een onderliggende waarde van 9.0 expected goals.
- Liverpool, 26.2 xG (27 doelpunten)
- Chelsea, 25.2 xG (21 doelpunten)
- Manchester City, 24.4 xG (32 doelpunten)
- Aston Villa, 23.5 xG (29 doelpunten)
- Newcastle United, 23.4 xG (27 doelpunten)
Opvallend is dat Manchester City maar liefst 32 doelpunten heeft gemaakt, terwijl de ploeg voor 'slechts' 24.4 xG aan kansen creëerde. The Citizens maakten dus 7.6 doelpunten meer dan verwacht. De overperformance in doelpunten van de ploeg van Pep Guardiola is daarmee de grootste van de competitie. Erling Haaland heeft daar verrassend genoeg maar een klein aandeel in. De Noor scoorde dertien doelpunten met een onderliggende waarde van 12.7 expected goals.
- Manchester City, 7.6 doelpunten meer dan verwacht
- Aston Villa, 5.5 doelpunten meer dan verwacht
- Arsenal, 4.9 doelpunten meer dan verwacht
De grootste underperformance kan toegerekend worden aan de andere ploeg uit Manchester. Erik ten Hag en zijn mannen scoorden pas dertien doelpunten, maar creëerden wel 17.5 expected goals. Marcus Rashford staat op één competitiedoelpunt, maar ondernam wel voor 3.9 xG aan doelpogingen. Het wordt dus tijd dat de kansen daadwerkelijk verzilverd worden op Old Trafford. Op het gebied van underperformance wordt Manchester United op de voet gevolgd door Chelsea en Everton.
- Manchester United, 4.5 doelpunten minder dan verwacht
- Chelsea, 4.2 doelpunten minder dan verwacht
- Everton, 4.0 doelpunten minder dan verwacht
Welke clubs incasseren in de Premier League de meeste xG of krijgen de meeste doelpunten tegen?
Toevallig is de xGA (expected goals against) van één van de minste ploegen uit de Premier League gelijk aan de xG van Liverpool. Sheffield United incasseerde al 31 doelpunten, maar kreeg voor minder aan kwaliteit kansen tegen (26.2 xG). In de 0-8 thuisnederlaag tegen Newcastle United vergaarde de uitploeg voor 3.9 xG aan kansen. Een defensieve underperformance van Sheffield United van meer dan vier doelpunten in één wedstrijd!
- Sheffield United, 26.2 xGA (31 doelpunten)
- Luton Town, 24.6 xGA (22 doelpunten)
- Bournemouth, 24.2 xGA (27 doelpunten)
- West Ham United, 22.2 xGA (22 doelpunten)
- Burnley, 22.1 xGA (30 doelpunten)
Wat hier opvalt is dat de nummer vijf, Burnley, al 30 tegendoelpunten moest incasseren, terwijl hun tegenstanders voor 22.1 xG aan doelpogingen ondernamen. Dat kan verschillende dingen betekenen, bijvoorbeeld dat ze meerdere geweldige doelpunten tegen kregen of dat de doelman enkele relatief makkelijke schoten niet heeft weten te stoppen.
- Burnley, 7.9 doelpunten meer tegen dan verwacht
- Sheffield United, 4.8 doelpunten meer tegen dan verwacht
- Brighton & Hove Albion, 4.4 doelpunten meer tegen dan verwacht
De grootste defensieve overperformance vindt voor een groot gedeelte plaats op Anfield. Liverpool kreeg in twaalf wedstrijden pas tien doelpunten tegen, maar staat wel op 14.4 xGA. Arsenal, dat evenals Liverpool het minste aantal doelpunten van de Premier League incasseerde (10), staat op 9.2 xGA en lijkt het defensief dus toch een stuk beter voor elkaar te hebben.
- Liverpool, 4.4 doelpunten minder tegen dan verwacht
- Tottenham Hotspur, 3.6 doelpunten minder tegen dan verwacht
- Manchester United, 2.9 doelpunten minder tegen dan verwacht
Totale over- of underperformance
Kijken we naar zowel doelpunten voor als tegen gekoppeld met de totale waardes van de gecreëerde kansen, komt Tottenham daar qua overperformance het beste uit rollen. De Londenaren creëerden tot dusverre voor 19.2 xG aan kansen en kregen voor 18.6 xG aan kansen tegen, maar hebben een doelsaldo van +9. De ploeg van Ange Postecoglou kent daarmee een totale overperformance van 8.4 doelpunten.
- Tottenham, 8.4 doelpunten overperformance
- Manchester City, 6.6 doelpunten overperformance
- Liverpool, 5.2 doelpunten overperformance
Aan de onderkant van deze tabel zien we wederom de ploeg van Vincent Kompany opdoemen. Burnley's underperformance is zelfs groter dan Tottenham's overperformance. Na tien nederlagen in twaalf wedstrijden heeft de ploeg een doelsaldo van -21, terwijl het doelsaldo op basis van data op -12.1 werd geschat. De underperformance is daarmee vele malen groter dan welke andere ploeg ook.
- Burnley, 8.9 doelpunten underperformance
- Bournemouth, 5.7 doelpunten underperformance
- Everton, 5.3 doelpunten underperformance