Op deze datums komen de Nederlandse clubs in actie in Europa

Met Feyenoord, PSV, Ajax, AZ en FC Twente begint Nederland met vijf teams aan het Europese seizoen 2023-2024. Feyenoord is al geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, terwijl de andere ploegen nog een voorronde wachten om de poule van de andere Europese toernooien te bereiken. Lees hier wanneer welke ploegen in actie komen!

Vangelis Pavlidis (AZ) en Jan Vertonghen (Anderlecht)
© PROSHOTS | 06-07-2023 08:00

FC Twente: 27 juli - Tweede voorronde Conference League

De selectie van FC Twente heeft maar kort mogen genieten van hun vakantie. De ploeg van kersvers trainer Joseph Oosting greep op 11 juni het laatste Europese ticket door in de Eredivisie play-offs te winnen van Sparta. Daarmee plaatsten de Tukkers zich voor de tweede voorronde van de Conference League, die al op 27 juli begint. Twente neemt het daarin op tegen het Zweedse Hammarby. Eerst wacht een thuiswedstrijd in de Grolsch Veste, en op 3 augustus is de return. FC Twente moet drie tegenstanders verslaan voor het zich plaatst voor de groepsfase.

PSV: 8 of 9 augustus - Derde voorronde Champions League

PSV stelde op de slotdag van de Eredivisie de tweede plek veilig, waardoor het dit seizoen uitkomt in de derde voorronde van de Champions League. De ploeg van Bosz wacht op 8 of 9 augustus, een paar dagen na de Johan Cruijff Schaal, het eerste duel. Daarin nemen de Eindhovenaren het op tegen Racing Genk, Panathinaikos, Sturm Graz, Backa Topola, Servette FC of FK Dnipro. Op 24 juli wordt geloot tegen wie van deze tegenstanders het speelt. Mocht PSV de derde voorronde doorkomen, dan moet het daarna nog één club verslaan om de poulefase van het miljardenbal te bereiken.

AZ: 10 augustus - Derde voorronde Conference League

Ook AZ stroomt in de derde voorronde in. De Alkmaarders eindigden vierde en plaatsten zich daarmee voor de voorronde van de Conference League. In dit derde Europese toernooi deed de ploeg van Jansen het afgelopen seizoen uitstekend en miste het op een haar na de finale. Op 10 augustus speelt AZ haar eerste wedstrijd, waarvan op 24 juli de loting is. Het moet twee teams verslaan om de groepsfase te bereiken.

Ajax: 24 augustus - Vierde voorronde Europa League

Ajax eindigde het voorbije seizoen voor het eerst sinds 2010 buiten de top twee en mag zich opmaken voor de play-offs van de Europa League. De loting voor deze laatste voorronde vindt plaats op 7 augustus. De eerste wedstrijd wordt op 24 augustus gespeeld. Mocht Ajax over het play-off-duel verliezen, dan pakt het alsnog een ticket voor de groepsfase van de Conference League.

Feyenoord: 19 of 20 september - Groepsfase Champions League

Landskampioen Feyenoord hoeft als enige Nederlandse club geen voorronde te spelen om een Europees toernooi te bereiken. De manschappen van Slot zijn door het winnen van de Eredivisie verzekerd van de groepsfase van de Champions League. De loting voor het miljardenbal vindt plaats op 31 augustus. Daarbij is Feyenoord geplaatst in pot 1, waardoor het grootmachten als Manchester City, PSG en Bayern München. De Champions League begint voor Feyenoord op 19 of 20 september.