EK Voetbal

Volg het EK voetbal op Voetbal Vandaag

Het EK voetbal is een internationale voetbalcompetitie die om die vier jaar wordt gespeeld. Alle deelnemende landen aan dit voetbaltoernooi liggen in het continent Europa. Op deze pagina vind jij uitleg over de opzet van het Europees Kampioenschap voetbal, die aanvangt met de EK loting voor in totaal 6 EK voetbal 2021 poules en eindigt met de finale EK 2021. Op Voetbal Vandaag vind jij alle wedstrijden binnen het EK speelschema, tussenstanden, uitslagen en de EK stand in elke groep.

Loting EK 2021

Het EK voetbal staat oorspronkelijk gepland voor het jaar 2020. Dankzij de Covid19 pandemie besluit de UEFA het toernooi te verplaatsen naar 2021. Hierbij wordt er gekozen om de naam EK voetbal 2020 aan te houden.

Er zijn 24 landen die zich kwalificeren voor het EK voetbal hoofdtoernooi. Zij worden ingedeeld in 4 verschillende potten met elk 6 landen. Om te bepalen welke landen in welke potten worden geplaatst, wordt er gekeken naar behaalde resultaten in de kwalificatie. De 6 landen die hierin de meeste punten verzamelen, komen in pot 1 en zijn groepshoofd. De volgende 6 landen komen in pot 2 enzovoorts. De 4 landen die zich plaatsen via de play-offs belanden automatisch in pot 4.

In vergelijking met voorgaande edities, wijkt de loting EK 2021 af. In plaats van slechts een organiserend voetballand, zijn er voor dit toernooi 12 speelsteden in evenzoveel landen aangemerkt. Belangrijk om te weten is dat de UEFA deze speelsteden voorafgaand aan de EK loting koppelt aan groepen. Hierbij zijn er twee additionele regels, die van invloed zijn op de loting EK.

  • Elk gekwalificeerd gastland mag minimaal 2 voetbalduels voor eigen publiek spelen
  • Er mogen maximaal 2 gastlanden in 1 groep worden ingedeeld

Met het inachtnemen van deze regels, is de helft van de groepsindeling al bekend voordat de EK loting plaatsvindt. Amsterdam is een speelstad en daarmee is de conclusie dat de EK loting, Nederland automatisch plaatst in groep C.

Poules EK

Er wordt geloot voor 6 EK voetbal 2021 poules. In elke groep zitten 4 landen, die elk eenmaal tegen elkaar spelen. Deelnemende landen aan het EK voetbal spelen in de EK groepsfase 3 wedstrijden. De indeling van de poules EK voor de groepsfase ziet er als volgt uit.

Achtste finales EK

Vanuit de 6 groepen, plaatsen 16 landen zich voor de EK achtste finales. Dit zijn alle nummers 1 en 2 uit de poules, aangevuld met de 4 beste nummers 3. Op het speelschema EK 2021 achtste finales staan in totaal 8 voetbalwedstrijden. Deze worden afgewerkt op basis van een knock-out principe. Teams die verliezen, zijn uitgeschakeld. Landen die na 90 minuten voetbal, of via een verlenging en/of strafschoppen winnen, plaatsen zich voor de kwartfinale EK.

Kwartfinale EK

Na het spelen van de achtste finales, zijn er nog 8 landen over. Zij spelen in de kwartfinale EK wederom een knock-out duel om te bepalen welke landen zich plaatsen voor de halve finales.

Halve finale EK 2021

In de halve finale EK 2021 staan er 2 voetbalwedstrijden op het speelschema. Het voetbalstadion waarin er wordt gespeeld is Wembley in de Engelse stad Londen. De duels worden beslist binnen de reguliere speeltijd, waarbij uitloop mogelijk is in de vorm van tweemaal vijftien minuten verlengen. Mocht de stand hierna nog steeds in evenwicht zijn, dan gaat men over tot een strafschoppenserie.

Finale EK 2021

Net als bij de halve finales, wordt ook de finale EK 2021 op Wembley gespeeld. De winnaar mag zich Europees Kampioen voetbal noemen voor een periode van minimaal 4 jaar, totdat het EK 2024 is gespeeld.

EK speelschema

Op Voetbal Vandaag vind je alle voetbalduels die op het programma EK van vandaag, morgen en de rest van deze week staan. Bij alle wedstrijden staat het nummer van de groep, de speelronde en de aanvangstijd. Wil jij graag live voetbal kijken? Bij het voetbal op tv vandaag, zie jij meteen op welke tv zenders deze duels worden uitgezonden.

Tussenstanden en uitslagen EK

Ben jij op zoek naar voetbal tussenstanden? Voetbal Vandaag biedt live scores zonder vertraging. Bij elk doelpunt ververst de pagina automatisch. Voor het analyseren van een wedstrijd, klik je op de live uitslag. Jij ziet direct relevante statistieken zoals de namen van doelpuntenmakers, het aantal corners en de voetbalspelers die een gele en/of rode kaart hebben gekregen.

Na afloop van elk duel wordt het resultaat toegevoegd aan het overzicht met uitslagen. Hier zie jij alle voetbaluitslagen van wedstrijden die vandaag zijn gespeeld. Het is mogelijk om uitslagen EK uit eerdere speelrondes te bekijken. Klik hiervoor op de pijl naar links bij de datum. Met elke klik ga jij 1 dag terug. Naast de EK uitslagen, zie jij hier ook resultaten van voetbalduels uit andere competities.

EK voetbal 2024 stand

Van alle 6 de groepen wordt de stand op het EK gedetailleerd bijgehouden. Bij elke poule vind je bij de EK 2021 stand de volgende interessante statistieken:

  • De positie in de groep
  • Het aantal gespeelde wedstrijden
  • Hoeveelheid duels gewonnen, gelijk en verloren
  • Doelpunten voor
  • Doelpunten tegen
  • Totale aantal punten
  • Vorm in de laatste 5 wedstrijden

Meest gestelde vragen

Wat is het EK voetbal?

Het UEFA Europees Kampioenschap (EK) voetbal is een een toernooi dat om de vier jaar wordt gespeeld. Enkel landen die in het continent Europa zijn gelegen kunnen meedoen.

Waar is het EK voetbal?

De UEFA houd om de zoveel tijd een stemmingsronde onder de bonden van aangesloten landen. Elk land kan een stem uitbrengen op de landen die zich kandidaat hebben gesteld om het toernooi te organiseren. Het land dat de meeste stemmen ontvangt wint.

Hoe laat is de finale van het EK voetbal?

In het EK programma zie jij precies op welk tijdstip de finale van het EK voetbal wordt gespeeld.

Wie speelt er vanavond voetbal op het EK?

Ook om te weten te komen welke landen er vanavond op het EK voetballen, kijk je in het EK programma.

Wanneer is er EK voetbal?

Het EK voetbal wordt elke vier jaar georganiseerd. Hierbij worden even jaartallen aangehouden, dus 2016, 2020, 2024 enzovoort.

Op welke TV zender is het EK voetbal?

De partij die de uitzendrechten inkoopt, is al enige gemachtigd om alle EK wedstrijd live op televisie uit te zenden. Bekijk de voetbal op tv vandaag pagina welke duels er worden gespeeld en welke aanbieder de rechten verworven heeft. Op de pagina kun je ook alvast vooruitkijken naar het programma van morgen en de rest van deze week.

Wanneer begint het EK voetbal

Het EK voetbal wordt georganiseerd in de zomermaanden. Bovenaan vind je het programma van het EK inclusief datums van aankomende wedstrijden. Daaraan kun je zien op welke dagen en in welke maand er wordt gevoetbald.

Hoe kan ik voetbalwedden op het EK voetbal?

Voetbalwedden op het EK doe je bij een gelicentieerde Nederlandse betting site. Op de bookmakers-pagina vind je alle betrouwbare bookies die een vergunning hebben ontvangen van de Kansspelcommissie.