EK Kwalificatie

EK kwalificatie is het voortraject dat Europese voetballanden moeten afleggen om een startbewijs te verdienen voor het eindtoernooi. Op deze pagina staat een uitgebreide uitleg over de opzet van EK-kwalificatie, die begint met de EK kwalificatie loting en het maken van poules. Voetbal Vandaag biedt het actuele EK kwalificatie programma, alle uitslagen en de EK kwalificatie stand in alle groepen.

De EK kwalificatie is nog niet begonnen

EK kwalificatie loting

Voorafgaand aan de loting EK kwalificatie, maakt de UEFA een totaal van 6 potten. De indeling van potten gebeurt aan de hand van de Nations League stand. Alle deelnemende landen die meedoen aan dit toernooi, hebben op basis van hun prestaties een ranking gekregen tussen de 1 en 55. De potten zorgen voor een evenredige verdeling van de sterkte. 

De voetbal EK kwalificatie begint vervolgens met de EK kwalificatie loting. Hierbij worden er 9 EK kwalificatie groepen gemaakt. Elke groep bestaat uit 6 landen, waarmee het aantal deelnemers op 54 komt. Het gastland is namelijk gevrijwaard van EK kwalificatie en is automatisch geplaatst voor het eindtoernooi.

Tijdens de EK voetbal kwalificatie loting voor het EK 2020, worden er 10 groepen gemaakt. Het EK kwalificatie speelschema bestaat uit de volgende poules.

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E
Engeland Oekraïne Duitsland Zwitserland Kroatië
Tsjechië Portugal Nederland Denemarken Wales
Kosovo Servië Noord-Ierland Ierland Slowakije
Bulgarije Luxemburg Wit-Rusland Georgië Hongarije
Montenegro Litouwen Estland Gibraltar Azerbeidzjan

Groep F Groep G Groep H Groep I Groep J
Spanje Polen Frankrijk België Italië
Zweden Oostenrijk Turkije Rusland Finland
Roemenië Noord-Macedonie IJsland Schotland Griekenland
Bulgarije Slovenië Albanië Cyprus Bosnië-Herzegovina
Faroer Eilanden Israël Andorra Kazachstan Armenië
Malta Letland Moldavië San Marino Liechtenstein

EK kwalificatie poules

In alle EK kwalificatie poules spelen landen een keer thuis en een maal uit tegen elkaar. Het totale aantal EK kwalificatie wedstrijden in elke groep komt hiermee uit op 10. De landen die na de laatste speelronde op de eerste en tweede plaats staan in hun poule, plaatsen zich direct voor het EK voetbal. De laatste 5 tickets worden verstrekt aan de beste nummer 3 en de 4 winnaars van de play-offs van de UEFA Nations League.

Programma EK kwalificatie

Wil jij weten hoe het programma Nederlands Elftal EK kwalificatie eruit ziet en wanneer Oranje de volgende voetbalwedstrijd speelt? Of ben jij op zoek naar het complete speelschema EK kwalificatie vandaag, morgen en de rest van deze week? Op Voetbal Vandaag vind je alle wedstrijden die vandaag op het programma EK kwalificatie staan. Hierbij worden ook aanvangstijden vermeld.

Tussenstanden en uitslagen EK kwalificatie

Bekijk elke tussenstand EK kwalificatie als eerst bij Voetbal Vandaag. Elke livescore voetbal wordt zonder vertraging doorgegeven en bij een doelpunt volgt er een automatische update. Alle tussenstanden kennen een achterliggende pagina. Hierop vind jij statistieken over de wedstrijd. Je ziet bijvoorbeeld de doelpuntenmakers, maar ook namen van voetbalspelers die een kaart hebben gekregen en het aantal hoekschoppen. Direct na het laatste fluitsignaal worden live uitslagen omgezet naar uitslagen EK kwalificatie. Daardoor zijn de resultaten van alle gespeelde EK kwalificatiewedstrijden voor jou direct duidelijk.

Stand Nederland EK kwalificatie

Voetbal Vandaag biedt de actuele EK kwalificatie stand van alle 9 groepen. In de poule van Oranje zie jij meteen de stand Nederland EK kwalificatie en of ‘we’ op koers liggen voor directe plaatsing. Ook van de overige deelnemers is de stand EK kwalificatie direct duidelijk. De voetbalstatistieken die hierbij staan genoteerd zijn de hoeveelheid gespeelde wedstrijden, het totale aantal punten en het doelsaldo.

Wat is EK kwalificatie?

EK kwalificatie is het voortraject dat Europese voetballanden moeten spelen om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap voetbal

Hoe vaak is er EK kwalificatie?

EK kwalificatiewedstrijden worden eens per 4 jaar gespeeld, over de maanden maart tot en met november in het jaar voorafgaand aan het eindtoernooi

Wanneer begint de EK kwalificatie?

In de EK voetbal kwalificatie widget vind je de de start- en einddatum van de competitie

Hoe werkt kwalificatie EK?

Vanuit de potindeling wordt er geloot voor 9 groepen van elk 6 landen. Elk voetballand speelt vervolgens 10 duels, waarna elke poule een eindstand kent waarin landen gerangschikt staan op de posities 1 tot en met 6

EK kwalificatie, wie plaatst zich?

De groepswinnaars plaatsen zich samen met de nummers 2 direct voor het EK. Daarnaast is er ook een ticket voor het gastland en de beste nummer 3. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd met 4 winnaars van de Nations League playoffs