VfL Wolfsburg

Welkom op de clubpagina van VfL Wolfsburg: de club uit de Volkswagen- stad. Ooit ontstaan voor arbeiders uit de Volkswagen- fabriek en tegenwoordig een gerenommeerde “Bundesligist”. 

Weetjes over Wolfsburg

  • Als VfL Wolfsburg in 2009 kampioen van de Bundesliga Duitsland wordt, is het voor het eerst in 39 jaar dat er een nieuwe naam in de schaal kan worden gegraveerd. 

 

  • Van oudsher is VfL Wolfsburg een omnisportvereniging. Behalve het profvoetbal zijn er ook afdelingen basketbal, hockey, handbal, atletiek en badminton.
  • Door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog is er in het oprichtingsjaar van VfL Wolfsburg (1945) nauwelijks textiel te krijgen. Jeugdtrainer Bernd Elberskirch heeft nog tien groene shirts liggen en van witte lakens worden broeken genaaid. Zo komt Wolfsburg aan de clubkleuren. 
  • Sinds 2017 heeft VfL Wolfsburg een samenwerkingsverband met de Amerikaanse voetbalclub Chattanooga FC. De clubs werken samen op het gebied van vrouwenvoetbal, jeugdontwikkeling en lokale sociale verantwoordelijkheid. 
  • De bijnaam van VfL Wolfsburg is “Die Wölfe”. 

De historie van VfL Wolfsburg tot aan de Bundesliga

In 1938 stichten de Nationaal Socialisten de stad Wolfsburg speciaal voor de arbeiders van de autofabriek die daar gevestigd is. Om die arbeiders de mogelijkheid te geven om te kunnen sporten, worden er verschillende sportclubs opgericht. Uit een aantal van die sportclubs ontstaat de voetbalclub VfL Wolfsburg. In de beginjaren van de club wordt voornamelijk op laag amateurniveau gespeeld. 

Langzaam maar zeker weet VfL Wolfsburg op te klimmen naar een hoger niveau. In 1954 wordt de Oberliga bereikt (het vijfde niveau in Duitsland). Helaas degradeert de club toch weer naar de Regionalliga. Vanaf 1964 weet de club naar de Tweede Bundesliga te promoveren, waarin het in 1970 zelfs mee mag doen om promotie naar de Bundesliga. De promotie gaat helaas niet door en de club zakt zelfs weer af naar de Oberliga. Het duurt tot de midden jaren negentig dat de Tweede Bundesliga opnieuw bereikt wordt.

De tweede periode in de Tweede Bundesliga is VfL Wolfsburg een stuk succesvoller dan de eerste keer. VfL Wolfsburg eindigt in 1997 op de tweede plaats die goed is voor rechtstreekse promotie naar de Bundesliga. In 1995 haalt de club (acterend op het tweede niveau) de finale van de DFB  Pokal (3-0 verlies tegen Borussia Mönchengladbach). Wat gezien mag worden als een geweldige prestatie.

VfL Wolfsburg in de Bundesliga

Als VfL Wolfsburg op het hoogste niveau debuteert, wordt het door velen gezien als degradatiekandidaat nummer één. Echter, Wolfsburg ontwikkelt zich tot een stabiele middenmoter. In 1998 eindigt de club zelfs op een knappe zesde plek waarmee plaatsing voor de UEFA Europa League behaald wordt. 

In 2009 bereikt de club het hoogtepunt in de historie tot nu toe. Mede door een reeks van tien gewonnen wedstrijden op rij na de winterstop wordt VfL Wolfsburg kampioen van Duitsland. Daarnaast maken de aanvallers Dzeko en Grafite allebei meer dan twintig doelpunten in het seizoen. Wolfsburg mag de Champions League in, een fantastisch resultaat voor de club.

Na het succesjaar 2009 volgen er wat mindere jaren, waarbij degradatie maar net voorkomen kan worden. In 2015 heeft Wolfsburg, met spelers als Andre Schürrle en Kevin de Bruyne een prima elftal. In de competitie wordt de tweede plek (en plaatsing voor de Champions League) behaald. Daarnaast wordt de Duitse beker gewonnen.  In 2021 is er na een knappe vierde plaats in de Bundesliga en opnieuw plaatsing voor de Champions League.

Het VfL Stadion en de Volkswagen Arena

Vanaf 1948 speelt VfL Wolfsburg in het VfL Stadion am Elsterweg. Dit stadion wordt behalve voor voetbal ook voor andere sporten gebruikt. Het VfL Stadion heeft een capaciteit van 21.500 toeschouwers. In 2002 verhuist VfL Wolfsburg naar de Volkswagen Arena, maar het VfL Stadion blijft in gebruik voor wedstrijden van het tweede elftal en het vrouwenteam. 

Vanaf 2002 gaat Wolfsburg in de Volkswagen Arena spelen. Het hypermoderne stadion wordt ook wel “De tempel met de glazen gevel genoemd”. Het stadion heeft een capaciteit van 30.000 toeschouwers, waarvan 22.000 zitplaatsen. De 8.000 staanplaatsen kunnen eventueel omgebouwd worden tot 4.000 zitplaatsen. De grasmat is hybride, wat inhoudt dat er kunstgras verweven is in het natuurgras.

Het stadion wordt volledig verlicht door ledverlichting. Daarnaast zijn er speciale plekken voor mensen met rolstoelen. Voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen zijn er plekken met koptelefoons. Tijdens de wedstrijden is er kinderopvang mogelijk en er zijn speciale plekken waar jongere kinderen de wedstrijd beter kunnen volgen. Daarnaast werkt het stadion volledig met 5G- technologie. Je kunt een app downloaden waarmee je wedstrijdstatistieken in kunt zien, terwijl je live de wedstrijd kijkt.

De Duitse prestaties van VfL Wolfsburg

Aanvankelijk beperken de prestaties van Wolfsburg zich tot een aantal kampioenschappen op amateurniveau. In 1952, 1953 en 1963 wint de club de Oberliga Niedersachsen Ost en in 1991, 1992 de Oberliga Nord (het vijfde niveau). Het tot nu toe grootste succes behaalt de club in 2009 door kampioen van Duitsland te worden. 

Op de laatste speeldag van het seizoen 2008/ 2009 wint de club met 5-1 van Werder Bremen en wordt landskampioen met twee punten voorsprong op de nummer twee FC Bayern München. Het team van trainer Felix Magath presteert vooral na de winterstop uitstekend. Wolfsburg beschikt dan ook over een goed elftal. In de verdediging staat de spijkerharde Italiaan Andrea Barzagli en het aanvalsduo Edin Dzeko en Grafite maakt samen 34 doelpunten. 

De Duitse beker (de DFB Pokal) weet Wolfsburg tot nu toe een keer te bemachtigen. In 2015 rekent de club in de finale af met Borussia Dortmund door met 3-1 te winnen. Door deze bekerwinst mag VfL Wolfsburg tegen de landskampioen Bayern München spelen om de Supercup. Ook deze prijs wordt gepakt. De wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel, waarna Wolfsburg de strafschoppen beter neemt.

Die Wölfe in Europa

De beste Europese prestatie tot nu toe is het behalen van de kwartfinale van de Champions League in het seizoen 2015/ 2016. Wolfsburg wordt daarin uitgeschakeld door Real Madrid. In totaal doet Wolfsburg drie keer mee aan de Champions League en zes keer aan de Europa League. In 2003 haalt Wolfsburg de finale van de Intertoto Cup (voorrondes voor de UEFA Cup) die verloren gaat tegen AC Perugia uit Italië.

De Bosnische Diamant van Wolfsburg

De voetbalcarrière van Edin Dzeko moet feitelijk nog op gang komen als hij in 2007 door VfL Wolfsburg gehaald wordt van de Tsjechische club FK Teplice. In zijn eerste seizoen maakt hij veertien doelpunten. Het seizoen erop (2008/ 2009) gaat het aanzienlijk beter met de doelpuntenproductie van de Bosniër. Met 26 competitiegoals heeft hij een groot aandeel in het landskampioenschap van VfL Wolfsburg.

Ook in de wedstrijden om DFB Pokal en de Champions League scoort Dzeko er lustig op los. Op 28 augustus 2010 maakt hij zijn 59ste goal voor Wolfsburg. Daarmee passeert hij Diego Klimowicz op lijst meeste doelpuntenmaker van de club. Halverwege het seizoen 2010/ 2011 vertrekt Dzeko naar Manchester City. Hij heeft dan 66 doelpunten voor de Wolfsburg gemaakt en is daarmee de topscorer aller tijden tot nu toe.

Weinig rivaliteit met omliggende clubs

Wolfsburg ligt in de deelstaat Niedersachsen. Braunschweig (25 kilometer) en Hannover (70 kilometer) zijn twee clubs die vlakbij Wolfsburg liggen. Je zou verwachten dat clubs uit deze plaatsen, Eintracht Braunschweig en Hannover 96 de rivalen zijn van VfL Wolfsburg. Echter, deze clubs kennen een veel langere historie. Hierdoor zien Eintracht Braunschweig en Hannover 96 elkaar als echte rivalen en als zij tegen elkaar spelen noemt men dat de “Niedersachsen Derby”. 

De supporters van Eintracht Braunschweig en Hannover 96 negeren de supporters van Wolfsburg als het gaat om rivaliteit. Daarbij speelt voor hen ook mee dat Wolfsburg deel uitmaakt van het Volkswagen concern, wat deze supporters niet als een ‘echte’ vereniging beschouwen. Toch zijn de wedstrijden tussen VfL Wolfsburg en de andere twee wel meer beladen dan de ‘normale’ wedstrijden.

In 2017 eindigt Eintracht Braunschweig als derde in de Tweede Bundesliga en mag promotie- degradatiewedstrijden spelen tegen de nummer 16 uit de Bundesliga: VfL Wolfsburg. Ondanks de geringe rivaliteit tussen beide ploegen zijn het twee zeer beladen wedstrijden. Uiteindelijk weet Wolfsburg twee keer met 1-0 te winnen van Eintracht Braunschweig en blijft in de Bundesliga.

De bezettingsgraad van de VW Arena

De thuiswedstrijden van VfL Wolfsburg worden gemiddeld bezocht door 24.500 toeschouwers. Dit is een bezettingsgraad van 82 procent. Hiermee staat Wolfsburg op zeventiende en voorlaatste plaats in de Bundesliga als het gaat om de bezettingsgraad van het stadion. Het is wel zo dat de Duitse stadions vrijwel altijd een hele hoge bezettingsgraad hebben, dus 82 procent is een prima score.

De VW Arena bestaat uit twee ringen die helemaal rondom het speelveld lopen. De harde kern staat achter de tribune aan de noordzijde. Achter het doel aan de zuidzijde zijn de vakken voor gezinnen met kinderen, de zogenaamde “Wölfi Kurve”. Aan beide lange zijden vind je onder meer de tribunes voor de vips en genodigden. Ook zijn hier de skyboxen geplaatst. In de zuidelijke hoek van het stadion, op de tweede ring, zijn de vakken voor supporters van de uitspelende ploeg.

Een seizoen lang “Die Wölfe” volgen

De prijs van een seizoenkaart bij VfL Wolfsburg loopt uiteen van 150 tot 450 euro. Daarnaast zijn er allerlei kortingen mogelijk. Mensen met een beperking betalen bijvoorbeeld gemiddeld honderd euro voor een seizoenkaart, terwijl hun begeleider gratis naar binnen mag. Kinderen tot zeven jaar hoeven zelfs maar een paar tientjes te betalen voor een jaarkaart. Het is duidelijk dat VfL Wolfsburg iedereen in de samenleving de kans wil bieden de wedstrijden op een betaalbare manier te kunnen volgen.

De fans van VfL Wolfsburg

Om de fans van de club zoveel mogelijk tegemoet te komen, heeft Wolfsburg een steunpunt voor fans ingesteld. Je kunt hier onder meer al je wensen, opmerkingen en kritiek kwijt. De club gaat dan proberen om er iets mee te doen. Ook de fans van uitspelende clubs kunnen bij dit steunpunt terecht voor vragen omtrent hun uitwedstrijd. 

Daarnaast zijn er ongeveer zeventig officiële fanclubs die VfL Wolfsburg ondersteunen. De fanclubs hebben gemiddeld ongeveer dertig leden. Het VW- concern heeft ook een eigen fanclub met meer dan 6.500 leden. Drie keer per jaar organiseert VfL Wolfsburg een bijeenkomst voor de fanclubs. Daarnaast worden aanvragen voor kaarten door fanclubleden met voorrang behandeld. Een keer per jaar organiseert VfL Wolfsburg een voetbaltoernooi voor de fanclubs.