• Vandaag 22 oktober
 • Morgen
 • Deze week
Filter wedstrijden op:
Tijd Competities

UEFA Europa League

 • Vandaag 22 oktober
 • Morgen
 • Deze week
Filter wedstrijden op:
Tijd Competities

UEFA Europa League is een voetbaltoernooi dat elk jaar wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). Het toernooi is de opvolger van de UEFA Cup en bestaat sinds het seizoen 2009/2010.

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie vanuit een betting perspectief over wedstrijden uit het UEFA Europa League programma, alle UEFA Europa League uitslagen en de UEFA Europa League stand tijdens de groepsfase.

Je komt te weten hoe de UEFA Europa League loting in elkaar zit, waarbij duidelijke uitleg wordt verstrekt over alle criteria die worden toegepast. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor UEFA Europa League kwalificatie en hoeveel rondes er worden gespeeld voordat de UEFA Europa League play offs zich aandienen.

De UEFA Europa League is live te zien op televisie en via streams op internet. Wil jij zoveel mogelijk wedstrijden inclusief de superspannende UEFA Europa League finale graag kijken? Verderop deze pagina wordt tot in detail uitgelegd welke partijen de uitzendrechten in handen hebben en waar een UEFA Europa League live stream gratis te zien is.

De informatiestroom is haast oneindig, want in de widgets aan de rechterzijde vind je handige informatie over de laatste vijf UEFA Europa League winnaars en de topschutters van deze editie. Mocht je het doornemen van deze pagina aanvullende vragen hebben, dan is de kans groot dat je de antwoorden hierop kunt vinden tussen de meest gestelde vragen.

Naast de Europa League, vind je bij Voetbal Vandaag ook toernooien als de Champions League en de Conference League. Naar welke hoogstaande competities uit Europa jij ook op zoek bent: Voetbal Vandaag beschikt erover.

Check alle wedstrijden uit het UEFA Europa League programma

Binnen het programma zie jij alle wedstrijden die als eerstvolgend worden gespeeld. Aan de naam van de speelronde kun je afleiden in welke fase het toernooi verkeert. Vooruitkijken is mogelijk nadat de UEFA Europa League loting voor de poulefase heeft plaatsgevonden.

Wist jij dat je geld kunt verdienen aan het programma van de UEFA Europa League door het plaatsen van weddenschappen via bookmakers? Als hulpmiddel vind je bij elke wedstrijd de volgende specifieke statistieken.

 • De voorspelling van Voetbal Vandaag

 • Een onderbouwing van deze prognose

 • De vijf laatste resultaten inclusief de weddenschappen Both Teams To Score en Over/Under

 • Seizoensgemiddelden goals en corners inclusief gele en rode kaarten.

 • De beste odds voor diverse bets

 • Vermoedelijke opstellingen

 • Informatie over geblesseerde en geschorste teamleden

UEFA Europa League uitslagen als eerst op je scherm

Bij Voetbal Vandaag vind je alle uitslagen van de UEFA Europa League als eerst. Elk resultaat van een gespeelde wedstrijd wordt direct toegevoegd aan het UEFA Europa League schema. 

Voor live uitslagen ben je niet langer aangewezen op allerhande scorings apps en al helemaal niet op Teletekst 818. Op de homepage van Voetbal Vandaag worden uitslagen live en zonder vertraging van updates voorzien.

Bekijk de stand van de UEFA Europa League in elke afzonderlijke poule

Vanaf de groepsfase wordt er gewerkt met poules acht poules met elk vier teams. Van al deze groepen bestaat er dus een UEFA Europa League stand.  

Hieraan zie je allereerst welke clubs het hebben weten te schoppen tot het hoofdtoernooi. Nog veel belangrijker is dat de stand van de UEFA Europa League weergeeft welke teams op schema liggen om Europees te overwinteren en voor wie uitschakeling dreigt.

Hoe werken voorrondes en UEFA Europa League kwalificatie

Net als bij de UEFA Champions League en de nieuwe Conference League is de UEFA coëfficiëntenlijst doorslaggevend voor het aantal tickets per competitie. Afhankelijk van deze ranglijst worden er startbewijzen vergeven voor:

3e kwalificatieronde 

UEFA Europa League play-offs

Groepsfase (hoofdtoernooi)

In de 3e kwalificatieronde en de play-offs worden er tijdens de loting voor de UEFA Europa League twee ploegen aan elkaar gekoppeld. Middels een thuis- en uitwedstrijd stroomt de winnaar door naar de volgende ronde.

Wat zijn play offs UEFA Europa League en hoe komen teams hierin terecht

Als je het letterlijk bekijkt, is elke ronde tot aan de groepsfase een play-off. De verliezer stroomt door naar de play-offronde van de UEFA Conference League. Winnaars kwalificeren zich voor de volgende ronde. 

In jargon staat de laatste kwalificatieronde voor het bereiken van het poulesysteem bekend als UEFA Europa League play-offs. Er zijn feitelijk drie manieren waarop clubs zich kunnen kwalificeren voor de laatste play-off ronde.

 • Zij ontvangen een ticket op basis van de eindklassering in de competitie

 • Er wordt een ticket uitgegeven op basis van bekerwinst

 • Clubs overleven de 3e kwalificatieronde

Uitleg over het volledige UEFA Europa League schema inclusief clubs

Nu je weet hoe de kwalificatie verloopt en wat play-offs zijn, is het tijd om uitleg te verschaffen over het uiteindelijke deelnemersveld in kwalificatierondes en de groepsfase van de UEFA Europa League. In totaal doen er bij een editie 58 teams mee, waarvan 21 clubs een direct ticket hebben ontvangen en 37 teams instromen vanuit de UEFA Champions League. Bekijk ter verduidelijking onderstaande bulletpoints.

 • 3e kwalificatieronde

Deze ronde bestaat uit 10 teams (kampioenen) die uit de tweede voorronde van de Champions League zijn geknikkerd. Daarnaast worden er drie nieuwe teams (directe kwalificatie) en nog eens drie Champions League (niet kampioenen) afvallers toegevoegd.

 • Play-offronde

Uit zestien wedstrijden komen acht winnaars. Dit wordt aangevuld met zes direct geplaatste teams en zes afvallers uit de derde kwalificatieronde uit de Champions League. In totaal doen er dus twintig clubs mee aan de laatste play-offronde.

 • Groepsfase

Een totaal van 32 teams doet mee aan het hoofdtoernooi en wordt verdeeld over acht poules met elk vier clubs. Het bemachtigen van deelnemersbewijzen gebeurt als volgt: 

– 12 rechtstreeks geplaatste clubs

– 10 winnaars play-offronde

– 10 afvallers uit de 3e kwalificatieronde en play-offs Champions League

 • Tussenronde

Per het seizoen 2021/2022 heeft de UEFA de toernooiopzet gewijzigd, waardoor er tussen de groepsfase en de achtste finales een tussenronde is bijgekomen. Hierin spelen de nummers twee uit elke poule een thuis- en uitwedstrijd tegen de nummers drie uit de Champions League poules. 

Clubs die als derde eindigen in een poule van de UEFA Europa League, zijn niet langer uitgeschakeld. Zij mogen deelnemen aan de tussenronde van de UEFA Conference League.

Alles wat je moet weten over de loting

Elke UEFA Europa League loting vindt plaats vanuit Zwitserland, waar het hoofdkantoor van organisator UEFA in Nyon is gevestigd. Aan de lotingen voor de derde kwalificatieronde en de groepsfase zitten een aantal haken en ogen.

 • Geplaatste en ongeplaatste teams

Dit zijn veelgehoorde termen in Europese toernooien. Een ‘geplaatst’ team ontleent die status aan haar positie op de coëfficiëntenlijst. Stel dat er een loting plaatsvindt tussen tien ploegen, dan wordt er een onderverdeling gemaakt tussen de vijf hoogste (geplaatst) en de vijf laagst (ongeplaatst) geklasseerde clubs. 

Een geplaatst team kan geen ander geplaatst team loten. Het doel hiervan is dat de sterkste tegenstanders elkaar op die manier ontlopen en niet vroegtijdig worden uitgeschakeld.

 • Teams kunnen geen tegenstander uit hetzelfde land treffen

Stel dat FC Barcelona en Real Madrid beide in de kwalificatieronde of de groepsfase terechtkomen. In dat geval kunnen beide clubs niet tegen elkaar loten. Vanaf de achtste finale is dit wel mogelijk.

Wat kunnen we nog meer vertellen over de loting? Dat er zesmaal balletjes worden getrokken. Voorafgaand aan de derde kwalificatieronde, de play-offs, de groepsfase, de tussenronde en de achtste finale. Tijdens de laatste loting wordt er een UEFA Europa League schema opgesteld die de route voor clubs bepaalt in de kwartfinale, halve finale en de finale. 

Winst van de UEFA Europa League finale levert meerdere prijzen op

De finale van de UEFA Europa League wordt elk jaar in een ander stadion gespeeld, waarbij de locaties door de UEFA bekend worden gemaakt. Met een beetje mazzel bereikt de bespeler van het stadion de finale, waardoor het een thuiswedstrijd wordt. 

Denk je dat dit een uniek verschijnsel is? Een beetje wel. In 2002 wist Feyenoord de eindstrijd te bereiken, waarin het met succes op eigen veld mocht aantreden tegen Borussia Dortmund. De Rotterdammers wonnen de wedstrijd met 3-2 en zijn voorlopig de laatste club uit Nederland die een Europese prijs in de wacht hebben gesleept. 

Zoals bekend bestaat er qua prijzengeld nogal een behoorlijk verschil met de Champions League. De winnaar van het toernooi plaatst zich het daaropvolgende seizoen automatisch voor de groepsfase van de Champions League. Dat is dus kassa.   Bovendien gaan de twee toernooiwinnaars in een onderling duel om de Europese Supercup uitmaken welk team zich met recht het beste team van ons continent mag noemen. 

Kijk alle wedstrijden op tv of via een livestream

Europees voetbal is voor veel clubs en ook fans de kers op de taart. Op SBS, Veronica en NET5 worden wedstrijden uitgezonden. Deze kanalen vallen bij iedereen in Nederland onder het basispakket en hier hoef je dus niets voor te betalen. 

Wil jij liever zelf bepalen welke duels je kijkt en wil je toegang tot UEFA Europa League samenvattingen? Neem dan een abonnement op het zenderpakket van ESPN International (sommige providers bieden dit aan als ESPN Compleet).

Activeren doe je via de voetbal op tv pagina. Hier selecteer je jouw tv aanbieder, waarna er een hoop waardevolle informatie volgt die je maar beter kunt doorlezen. Er staat namelijk ook aangegeven van welke exclusieve aanbieding bezoekers van Voetbal Vandaag tijdelijk gebruik kunnen maken. 

Het pakket bevat daarnaast ook live wedstrijden uit de Duitse Bundesliga en de Zuid-Amerikaanse bekertoernooien Copa Libertadores en Copa Sudamericana. Wacht niet langer en regel het meteen!

ESPN International geeft je ook recht op een UEFA Europa League live stream, maar hier is nog een manier voor. Wist jij dat je via de diensten van een bookmaker altijd gratis naar voetbal kunt kijken? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het aanmaken van een account. 

Bovendien kun je wedstrijden voorzien van extra spanning, door er bij een betting site weddenschappen op te plaatsen. Ga naar de livestream-pagina voor het actuele wedstrijdaanbod en win snel geld met je grootste hobby.

Meest gestelde vragen

Sinds wanneer bestaat de UEFA Europa League?

Het toernooi bestaat pas sinds het seizoen 2009/2010. Het is de opvolger van de UEFA Cup en in een eerder stadium de Europa Cup II.

Hoeveel teams doen er mee aan het toernooi?

Aan het hoofdtoernooi doen 32 clubs mee, die worden verdeeld tussen acht poules van vier teams.

Uit hoeveel rondes bestaat de UEFA Europa League?

Van begin tot eind telt dit prestigieuze toernooi zeven rondes. Dit zijn de 3e kwalificatieronde, play-offronde, groepsfase, tussenronde, achtste finale, halve finale en de finale.

Wat zijn geplaatste en ongeplaatste teams?

Bij de lotingen voor de 3e kwalificatieronde, de groepsfase en de tussenronde geeft de UEFA bepaalde teams een ‘geplaatste’ status. Dit geschiedt op basis van de coëfficiëntenlijst en heeft veelal betrekking op kwalitatief sterke teams. Dankzij het categoriseren kunnen geplaatste en ongeplaatste teams niet tegen elkaar komen te spelen.

In welk stadion wordt de finale gespeeld?

De UEFA maakt om de zoveel jaar voor een aantal edities bekend welke stadions een finale mogen hosten. Elke editie wordt dus in een ander stadion gespeeld.

Waarom mogen winnaars de beker niet houden?

De UEFA-beker is feitelijk een wisselbokaal. Dat betekent dat de winnaar de beker tot de volgende finale in de prijzenkast mag zetten, waarna hij weer moet worden ingeleverd.

Clubs hebben gelukkig wel de mogelijkheid om een replica te laten maken.