Royal Antwerp Football Club

Welkom op de clubpagina van de oudste club van België; Royal Antwerp Football Club of kortweg RAFC. Met een vurige rood-witte aanhang, en dat mag je letterlijk nemen, beleeft The Great Old de gloriejaren van weleer. Antwerp speelt komend seizoen in de Jupiler Pro League.

5 interessante feiten over Royal Antwerp Football Club

  • RAFC staat bekend als The Great Old. Een bijnaam die de club niet heeft gestolen. Royal Antwerp Football Club draagt namelijk met heel wat trots het stamnummer 1 als oudste club van België.

 

  • Grote rivaal Beerschot is in mei 1900 ontstaan uit een conflict tussen de spelers van Antwerp.

 

  • Lior Rafaelov won in 2021 de gouden schoen als speler van Royal Antwerp Football Club. Het was sinds 1966 geleden, met Wilfried van Moer, dat een Antwerp-speler tot beste speler van België wordt uitgeroepen.

 

  • Het Bosuilstadion is maar liefst 35 maal het gaststadion geweest voor de derby der Lage Landen (België vs Nederland)

 

  • Pas in 1995, als laatste club in België, werden de oude vierkante doelpalen door ronde exemplaren vervangen.

De geschiedenis van Royal Antwerp Football Club

Royal Antwerp Football Club ademt als oude club van België geschiedenis en nostalgie uit. Een groepje Engelse vrienden besloot in het jaar 1880 om hun passie voor sport om te zetten in de oprichting van een nieuwe sportclub “Antwerp Cricket, Football & Lawn Tennis Club”. De grondvesten van het huidige RAFC zijn gelegd. In 1897 worden dan de liefdevolle kleuren rood en wit, na een zwart-gele en zalmroze periode, in gebruik genomen. Tot op de dag van vandaag nog steeds de ‘ouwe getrouwe’ clubkleuren.

In de eerste helft van de 20ste eeuw breken enkele succesvolle jaren voor de club uit Deurne-Noord aan. Met titels in 1929, na een testwedstrijd tegen eeuwige rivaal Beerschot, en 1931 kroont de club zich tweemaal tot ’s lands beste. Daar worden in 1944 en 1957 nog een derde en vierde landstitel aan toegevoegd.

1955 is ook het jaar dat Antwerp voor het eerst de Beker van België binnenhaalt na een 4-0 winst tegen THOR Waterschei.

Het eerste deel van de tweede helft van de 20ste eeuw verloopt iets minder rooskleurig. De club degradeert in 1968 immers voor de eerste maal in haar bestaan naar de tweede klasse van het Belgische voetbal.

Lang vertoeft Antwerp echter niet in tweede klasse want al na twee seizoenen en onder impuls van de nieuwe en legendarische voorzitter Eddy Wauters neemt de club weer haar logische plaats in eerste klasse in.

De jaren nadien volgen verschillende Europese deelnames aan de UEFA-beker en enkele onvergetelijke internationale wedstrijden. Zo woonden in 1972 maar liefst 60.000 toeschouwers de match van België tegen West-Duitsland in het Bosuilstadion bij. En in 1980, ter ere van de 100ste verjaardag van de club, komt niemand minder dan Flamengo Rio de Janeiro, de ploeg van Pelé, op bezoek in het Bosuilstadion.

De voetbaljaren en Europese deelnames kabbelen rustig verder zonder echte uitschieters tot Antwerp in 1992 opnieuw de Beker van België wint. Het jaar nadien is een van de mooiste jaren uit de geschiedenis van de club waarbij het tot in de finale van de Europabeker voor Bekerwinnaars raakt. Antwerp verliest de finale wel met 1-3 van Parma AC.

Nadien gaat het bergaf met RAFC met als dieptepunten twee degradaties naar tweede klasse in 1998 en 2004. Het duurde vervolgens maar liefst 13 jaar (of 12+1 zoals de echte fans zouden zeggen; 13 is immers het stamnummer van rivaal Beerschot) om naar eerste klasse terug te keren.

Dankzij nieuwe financiële middelen van de nieuwe grote baas Paul Gheysens kruipt Antwerp momenteel weer uit het dal en is de weg naar de top opnieuw ingezet. Antwerp is volop bezig met de bouw van een nieuw stadion en er worden weer sportieve successen behaald.

Zo wint de club tijdens seizoen 2019-2020 voor de derde maal de Beker van België en verslaat het in haar Europese campagne onder meer topclub Tottenham Hotspur. Lior Rafaelov, middenvelder van Antwerp, wint bovendien de Gouden Schoen in 2021.

De toekomst oogt alvast rooskleurig voor de oudste club van het land.

Den Bosuil

Het stadion van Royal Antwerp Football Club staat officieel bekend als het Bosuilstadion. Deze naam heeft het stadion te danken aan haar locatie: langs de Oude Bosuilbaan. Bij de supporters wordt er echter eerder gesproken over “Den Bosuil” of “De Hel van Deurne Noord”. Ook deze tweede bijnaam is een verwijzing naar de plek van het stadion.

Ooit telde het stadion maar liefst 60.000 plekken en vormde den Bosuil het toneel van beladen duels tussen België en Nederland. Tegenwoordig schommelt het aantal beschikbare plekken rond de 14.000. Sinds de komst van nieuwe grote baas Paul Gheysens is er echter een gigantische metamorfose ingezet. Alle oude tribunes gaan één na één tegen de grond en spoedig zal een hypermoderne voetbaltempel met 16.000 plekjes de nieuwe thuishaven van de rood-witten worden. De populariteit van de club kent echter geen grenzen waardoor er al over toekomstige uitbreidingen naar 20.000 toeschouwers wordt gesproken.

De Ploeg van ’t Stad

Antwerp kent net zoals waarschijnlijk elke metropool ook haar eigen vurige derby. In dit geval het rechtstreekse duel met stadsgenoot Beerschot om de titel “De Ploeg van ‘Stad”. Antwerp staat momenteel aan de leiding wat betreft het aantal gewonnen derby’s. Hoewel het verschil klein is. Bovendien hebben beide ploegen, na de degradatie van Antwerp en het failliet en de bijhorende degradatie van Beerschot, jaren niet tegen elkaar gespeeld. Gelukkig is er tegenwoordig wel een derby nu beide ploegen weer thuis zijn waar ze thuishoren, namelijk de hoogste Belgische voetbalklasse.

Derby’s tussen beide ploegen worden vaak op het scherpst van de snee gevoerd en dat niet alleen op maar ook naast het veld. 90 minuten en langer bestoken de supporterslegioenen elkaar met gezangen en andere zaken. Pyrotechnische materialen, spandoeken, geschreeuw en getier en liters bier… dat is de derby om de titel “De Ploeg van ’t Stad”. Dit is met voorsprong de pittigste en vurigste derby van heel België.

Palmares

Tussen de jaren 20 en 50 van de vorige eeuw wist Antwerp maar liefst 4 Belgische titels in de wacht te slepen. De laatste titel dateert al wel van het seizoen 1956/57. De nieuwe eigenaar en mecenas van de club heeft echter grootse plannen met Antwerp en wil een van de komende jaren zijn investeringen met een titel beloond zien.

Naast 4 titels behaalde de ploeg ook 3 maal de Beker van België. In tegenstelling tot de titels werden 2 van deze nationale bekers wel in een recenter verleden behaald; namelijk in 1992 en in 2020. De eerste bekertriomf was er in 1955.

Tot slot kregen ook 3 spelers van Antwerp ooit de Gouden Schoen. De Gouden Schoen wordt elk jaar uitgereikt aan de beste Belgische Speler van het afgelopen voetbalseizoen. Vic Mees (1956), Wilfried van Moer (1966) en Lior Refaelov (2020) wisten deze prijs in de wacht te slepen terwijl ze voetballer van RAFC waren.

Wij gaan Europa in

Wij gaan Europa in… het zijn gezangen die na lang vervlogen tijden tegenwoordig weer elk jaar luidkeels worden gezongen in het Bosuilstadion. Antwerp heeft namelijk een zeer rijke Europese geschiedenis met als uitschieter de verloren finale van de Europese Beker voor Bekerwinnaars in 1993. De club verloor toen wel met 3-1 van het Italiaanse Parma AC maar de spelers werden als helden onthaald. Meer dan 20.000 Antwerp-supporters maakten de reis naar het legendarische Wembley-stadion om de match bij te wonen.

RAFC nam onder meer verschillende keren deel aan de UEFA CUP, de UEFA Europa League en de Jaarbeursstedenbeker.

De afgelopen jaren ging Antwerp opnieuw verschillende malen Europa in en behaalden ze onder meer een prestigieuze overwinning tegen het Tottenham Hotspur van José Mourinho.