BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

PSV

Welkom op de clubpagina van PSV, de plek waar je als PSV’er nuttige informatie vindt over allerhande zaken die met jouw favoriete club te maken hebben.

Zo lees je interessante feiten over de club, maar ook de geschiedenis en prestaties die als een rode lijn door het succesverhaal lopen. Onderaan de pagina kom je te weten hoe je kaarten koopt en hoe je in contact komt met PSV.

5 interessante feiten over PSV

  • ⚽ Na de oprichting in 1903 blijft PSV tot 1928 exclusief toegankelijk voor medewerkers van Philips.

  • ⚽ PSV speelt sinds het ontstaan van de club op exact dezelfde locatie, aan de Frederiklaan.

  • ⚽ PSV is sinds de oprichting van het betaalde voetbal in net als FC Utrecht, Ajax en Feyenoord nooit gedegradeerd.

  • ⚽ Jong PSV is actief in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland.

  • ⚽ Voor het stadion staan de standbeelden van de oud-spelers Coen Dillen en Willy van der Kuijlen.

De geschiedenis van PSV: Voor altijd verweven met Philips

Voetbal in Eindhoven krijgt voor het eerst gestalte op 12 december 1910, wanneer acht medewerkers van het elektronicaconcern Philips een voetbalteam oprichten aan het eind van een bedrijfsfeest.

Het Philips Elftal speelt haar eerste wedstrijd op 15 januari 2011, waarbij de aftrap wordt verricht door de dan vijfjarige Frits Philips. De markante ‘meneer Frits’ zal later uitgroeien tot een PSV-icoon.

Onder werknemers bestaat het verlangen tot het beoefenen van meer sporten dan slechts voetbal. Met de officiële oprichting van de Philips Sport Vereeniging, afgekort PSV, wordt hier op 31 augustus 1903 voldaan. Hoewel het Philips Elftal zich bij de Vereeniging aansluit, behoudt het haar naam tot 31 oktober 1906. De voetbaltak gaat vanaf dat moment door als PSV.

Het gaat hard met PSV, dat in het seizoen 1921/1922 haar opwachting maakt in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Op een degradatie naar het tweede niveau in het seizoen 1924/1925 na, zijn de Eindhovenaren vanaf het 1926/1927 onafgebroken actief in de hoogste competitie.

Vanaf de geboorte van het elftal haalt men de spelers letterlijk uit de gloeilampenfabrieken. In de statuten is namelijk opgenomen dat leden van buitenaf geen deel kunnen uitmaken van PSV. Vanwege de explosieve groei van de club wordt besloten hier in 1928 vanaf te wijken. Vanaf dat moment is iedereen welkom.

Sentiment in Philipsdorp en de bouw van het Philips Stadion

Dat Philips en Eindhoven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, komt niet alleen tot uiting in de clubnaam. Wie op Google Maps zoekt naar ‘Philipsdorp’, komt uit in een buurt in de binnenring van de wijk Strijp.

Philipsdorp is speciaal gebouwd voor personeel van het bedrijf, waarbij ook een sportpark wordt gerealiseerd. Het is op deze locatie, waar het Philips Elftal haar eerste wedstrijden speelt.

Modernisatie van het sportpark vindt plaats in 1916, met de toevoeging van een overdekte houten hoofdtribune die een capaciteit heeft van 900 toeschouwers. Je kunt je voorstellen dat het leven in Philipsdorp zich voornamelijk centraliseert rondom het sportpark.

De volgende renovatie vindt plaats in 1933, wanneer PSV financieel wordt losgekoppeld van Philips. Hout maakt plaats voor steen en beton, met een opgetrokken tribune die plaats biedt aan 9.000 supporters als resultaat.

In de daaropvolgende jaren komen er staantribunes bij, waarmee vanaf 1944 maar liefst 17.500 fans de verrichtingen van de lokale trots kunnen zien. Geheel in de lijn der verwachtingen, wil men verder groeien.

Vanaf het jaar 1968 tot aan 2016 vinden er vervolgens verschillende renovaties en moderniseringen plaats. Het Philips Stadion huisvest in haar huidige vorm 35.000 supporters, welke kunnen plaatsnemen op overdekte en verwarmde stoelen.

Op de fanatieke oosttribune hebben fanatieke fans de mogelijkheid tot staan of zitten, door een klapstoel-systeem.

De nationale successen van PSV en de ongestilde honger naar meer

PSV beschikt over een bomvolle prijzenkast. Het eerste landskampioenschap vieren de Eindhovenaren in het seizoen 1928/1929, waarna er nog 23 volgen. Dat brengt de teller op een fenomenaal aantal van 24, waarmee PSV na Ajax de meest succesvolle club in Nederland is.

Ook het winnen van de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal is PSV niet vreemd, getuige de negen bekers en 11 eindzeges in de strijd om de Nederlandse Supercup. Op nationaal niveau is PSV een zwaargewicht dat samen met Ajax en Feyenoord wordt gerekend tot de traditionele ‘top drie’.

Eendracht maakt macht: UEFA Cup en Europa Cup I winnaar

Op Europees gebied weet PSV tweemaal aan het langste eind te trekken en als winnaar uit de bus te komen.

De eerste internationale prijs wordt gewonnen in het seizoen 1977/78. In een tweeluik met de Franse club SC Bastia eindigt de uitwedstrijd weliswaar in 0-0, waarna de Brabanders thuis een klinkende 3-0 overwinning noteren. Daarmee komt de UEFA Cup, de voorloper van de UEFA Europa League, naar Eindhoven.

Het seizoen 1987/1988 is een gouden jaar in de rijke historie van PSV. De club verovert het landskampioenschap en de KNVB Beker. Als kroon op het werk wint het de Europa Cup I, tegenwoordig de UEFA Champions League.

Het team, dat onder andere bestaat uit legendarische namen als Hans van Breukelen, Wim Kieft en Gerald Vanenburg, rekent in het Duitse Stuttgart na strafschoppen af met de Portugese troepen van Benfica.

PSV weet in de jaren die volgen een aantal maal dichtbij een tweede eindzege te komen. In het seizoen 2004/2005 is het AC Milan, die de Eindhovenaren in de halve finale met de grootst mogelijke moeite afhouden van de titelstrijd in Istanboel.

Doelpuntenmachine Coen Dillen en mister PSV Willy van der Kuijlen

Beroemd in Eindhoven en omstreken van generatie op generatie is oud-speler Coen Dillen. Al draagt het standbeeld dat pontificaal gepositioneerd is voor het stadion natuurlijk bij aan de bekendheid onder de wat jongere supporters.

Net na de oprichting van het betaalde voetbal krijgt Dillen als kind van de stad het op zijn heupen. In het seizoen 1956/1957 is de in Strijp geboren aanvaller ongrijpbaar voor menig defensie. Als zijn honger is gestild en de laatste competitiewedstrijd is gespeeld, staat de teller op een onwaarschijnlijk aantal van 43 doelpunten.

Dit record is tot op heden nooit verbroken. De laatste PSV’er die een poging doet en enigszins in de buurt komt is de Serviër Mateja Kezman. In het seizoen 2002/2003 pegelt hij 35 keer raak.

Desondanks draagt de clubtopscorer van PSV de naam van Willy van der Kuijlen, die Dillen in standbeeldvorm vergezelt aan de Frederiklaan. ‘Skiete Willy’ speelt 528 wedstrijden voor PSV, waarin hij 309 maal doel treft. De Helmonder wordt vanwege zijn verdiensten uitgeroepen tot ‘mister PSV’.

De enige echte lichtstadderby tussen (Jong) PSV en FC Eindhoven

Binnen de gemeente Eindhoven zijn er twee voetbalclubs actief in de hoogste betaald voetbalcompetities. Naast het eerste team van PSV in de Eredivisie, spelen het beloftenteam van de Philips Sport Vereniging en streekgenoot FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie.

Naast de lichtstadderby worden wedstrijden tegen Ajax door supporters gezien als een de meest belangrijke wedstrijd van het jaar, hoewel er zo’n 125 kilometer afstand tussen beide steden bestaat. Een logische reden hiervoor zijn de uitmuntende sportieve prestaties van beide clubs.

Cijfers spreken boekdelen: Wedstrijden PSV enorm aantrekkelijk

Het Philips Stadion beschikt over een totale capaciteit van 35.000 plaatsen. Omdat de club toegankelijk wil zijn voor iedereen, wordt er gewerkt met een maximumaantal van 26.000 seizoenkaarthouders op jaarbasis. Dat betekent dat er voor elke thuiswedstrijd 9.000 losse tickets in de verkoop gaan.

Op basis van actuele cijfers schommelt de bezettingsgraad net iets boven de 96 procent, zo goed als een vol huis dus.

Fans kunnen plaatsnemen op vier tribunes, genaamd Noord, Oost, Zuid en West. De oosttribune (vakken U tot en met Z) is voor de fanatieke aanhang gereserveerd. Schuin daarboven op de tweede ring bevindt zich het familievak UU.

Het bezoekersvak is eveneens geposteerd op de tweede ring, maar is gevestigd op de westtribune. Afhankelijk van het aantal uitsupporters dat meereist met hun team, passen er maximaal 1.600 fans in.

Informatie over club- en seizoenskaarten van de Eindhovenaren

Wedstrijden bezoeken is uitsluitend mogelijk wanneer je beschikt over een club- of seizoenkaart.

Een clubkaart is gratis aan te vragen via de website, waarbij als voorwaarde geldt dat je een account aanmaakt en verifieert via de iDIN. Afhankelijk van de wedstrijd wordt er een maximaal aantal af te nemen kaarten per persoon bekendgemaakt.

Ook een seizoenkaart is online verkrijgbaar. De prijsklasse varieert van een bedrag rond de €300,00 op de oosttribune tot zo’n €850,00 op de zuidtribune.

Lid worden van de twee officiële supportersverenigingen van PSV

Hoewel er binnen PSV een aantal initiatieven bestaan die een bepaalde supportersschare vertegenwoordigen, zijn er twee officiële supportersverenigingen direct gelieerd aan de club.

De supportersvereniging PSV en PSV Fans United bieden aantrekkelijke voordelen bij een lidmaatschap, waaronder voorrang op tickets die in de losse verkoop gaan en op seizoenkaarten (bij een wachtlijst).

PSV’ers kunnen zich aansluiten door het aanvraagformulier in te vullen op de website van beide verenigingen. In het geval van de Supportersvereniging PSV kan er op wedstrijddagen tevens een fysiek bezoek worden gebracht. Je vindt het collectief rechts van de hoofdtribune, bij ingang 11.

Contactdetails club

Clubnaam: PSV
Opgericht: 31-08-1903
Stadion: Philips Stadion
Capaciteit: 35.000
Website: www.psv.nl
Bezoekadres: Frederiklaan 10A, 5616 NH, Eindhoven
Telefoonnummer: 040 2505 505