Ligue 1

De Franse competitie Ligue 1 is de hoogste voetbaldivisie van West-Europa. In totaal strijden twintig Ligue 1 teams, die allen tweemaal tegen elkaar spelen, jaarlijks om het kampioenschap van Frankrijk. Op deze pagina vind je zeer uitgebreide informatie over onder meer het programma van de Ligue 1, uitslagen en de Frankrijk Ligue 1 stand.

Zodra de laatste competitieronde is gespeeld, worden er Ligue 1 play-offs toegevoegd. Deze extra wedstrijden verlopen volgens een bepaalde opzet, die behoorlijk afwijkt van veel andere Europese competities. Verderop deze pagina volgt een gedetailleerde uitleg over de werking van dit systeem en waarvoor er gespeeld wordt.

Ligue 1 live kijken is een genot voor liefhebbers van voetbal op het hoogste niveau. De verrichtingen van meerdere topteams die wekelijks in actie komen, wil je natuurlijk niet missen en dat hoeft ook niet. Als trouwe fan van Voetbal Vandaag kun je rekenen op een exclusieve aanbieding waarvan je direct gebruik kunt maken.

Ben jij helemaal klaar met zoeken naar een goede Ligue 1 live stream? Begrijpelijk! Voor de ideale oplossing lees je de alinea door die volledig gewijd is aan het verkrijgen van streams, die ook nog eens volledig gratis te bekijken zijn.

Deze pagina is natuurlijk incompleet zonder belangrijke informatie over historische prestaties binnen de competitie. Binnen een oogopslag zie jij wanneer het seizoen aanvangt en eindigt, de laatste vijf kampioenen, gepromoveerde teams en de huidige Ligue 1 topscorers.

Bij Voetbal Vandaag vind je naar de Ligue 1 ook het Franse nationale bekertoernooi en andere vooraanstaande Europese competities.

Check het Ligue 1 programma van elke speelronde

Binnen het programma van de Ligue 1 zie je altijd welke aankomende wedstrijden er worden gespeeld in de huidige speelronde. Twintig teams betekent onder normale omstandigheden dus tien wedstrijden. Hier is mogelijk een uitzondering op van toepassing.

Er bestaat echter een uitzondering binnen het programma van de Ligue 1. Het kan voorkomen dat er binnen het schema verplaatsingen worden gedaan. Mochten er inhaalwedstrijden gespeeld worden, dan zie je slechts deze wedstrijden in het overzicht staan.

Je hebt de mogelijkheid om toekomstige Ligue 1 wedstrijden te bekijken. Door te klikken op de linkerpijl, wijzig je de speelronde. Klikken op de rechterpijl is ook mogelijk, echter zie je dan uitslagen omdat die wedstrijden uiteraard reeds gespeeld zijn.

Bekijk alle Ligue 1 uitslagen van het volledige voetbalseizoen

Naast het speelschema, worden ook alle uitslagen van Ligue 1 wedstrijden weergegeven. Van elk duel dat is afgelopen, wordt de uitslag automatisch toegevoegd in het programma-overzicht. Daaraan kun je mooi aflezen hoeveel resterende wedstrijden de huidige speelronde nog telt.

Het kan nog beter, want ook voor live uitslagen ben je bij Voetbal Vandaag aan het juiste adres. Op de homepage vind je actuele uitslagen die live en dus zonder vertraging worden bijgewerkt. Tenminste, als de VAR geen roet in het eten gooit. Uit bijvoorbeeld een tussenstand uit de Ligue 1 kun je bovendien waardevolle informatie halen. 

Klik maar eens een live score aan en geniet van de statistieken-wereld die voor je opengaat. Voetbal Vandaag heeft alles waar jij als voetbalfan of sportgokker van droomt. Je vind er onder meer:

 • ⚽ Namen van doelpuntenmakers

 • ⚽ Namen van verzamelaars van gele en rode kaarten

 • ⚽ Het aantal genomen corners

 • ⚽ De hoeveelheid schoten op doel

 • ⚽ De virtuele Ligue 1 stand

 • ⚽ Betting statistieken die zijn berekend over het lopende seizoen

De actuele Ligue 1 stand met speciale aandacht voor alle teams

In de stand van de Ligue 1 kun je de kampioensrace van Paris Saint-Germain bekijken, maar natuurlijk ook van andere topteams zoals bijvoorbeeld Olympique Lyon en de gevallen grootmacht Olympique Marseille. Zowel bovenin de ranglijst als in de onderste regionen is er genoeg om voor te spelen. 

Bij elk van de twintig clubs zie je hoeveel wedstrijden zij hebben gespeeld en hoeveel daarvan zijn gewonnen, verloren of zijn geëindigd in een gelijkspel. Bovendien kun je het doelsaldo bekijken, waarmee je de productie van de aanval en prestaties van de defensie kunt vergelijken. 

Je ziet direct in welke vorm de ploegen verkeren dankzij de weergave van de laatste vijf resultaten en wat wellicht het meest belangrijk is: hoeveel punten er tot nu toe zijn verzameld.

Uitleg tot in detail over het systeem achter de Ligue 1 play offs

In alle grote competities binnen Europa worden er aan het eind van het seizoen play-offs gespeeld, al varieert de opzet hiervan. In de Nederlandse Eredivisie zijn er bijvoorbeeld extra wedstrijden voor Europees voetbal, terwijl ze hier in de Premier League nog nooit van hebben gehoord. In de Ligue 1 wordt er gebruikgemaakt van een uniek promotie/degradatie-systeem, dat als volgt functioneert.

De teams die het seizoen besluiten als nummer 19 en 20, degraderen direct naar de Ligue 2.  De club die als 18e eindigt, krijgt een kans op lijfsbehoud en kwalificeert zich voor promotie/degradatie play-offs. 

Ondertussen promoveren de nummers een en twee uit de Ligue 2 direct naar de Ligue 1, zonder extra wedstrijden. De teams die als derde, vierde en vijfde eindigen, maken eerst onderling uit welke ploeg zich mag meten met de nummer 18 van het hoogste niveau. Bekijk onderstaand schema ter verduidelijking.

 • Kwartfinale (een wedstrijd)

De nummers vier en vijf uit de Ligue 2 spelen tegen elkaar, waarbij het hoogst geëindigde team thuis speelt.

 • Halve finale (een wedstrijd)

De winnaar van bovenstaand duel, speelt een uitwedstrijd tegen de nummer drie.

 • Finale 🏆

De laatst overgebleven ploeg van het tweede niveau, speelt thuis en uit tegen de nummer 18 uit de Ligue 1. De winnaar van het tweeluik komt het daaropvolgende seizoen uit in de hoogste competitie.

Kijk alle Ligue 1 wedstrijden live op televisie

Er is tegenwoordig enorm veel voetbal op televisie en dat is een mooie ontwikkeling. Hoe meer, hoe beter. Maar met al die wedstrijden is het ook lastig kiezen tussen welk duel je wilt gaan kijken. 

Als jij fan bent van een club uit Frankrijk, dan is het logisch dat je niets van deze wedstrijden wilt missen. Om Ligue 1 live te kunnen kijken, heb je een zenderpakket nodig dat optioneel te verkrijgen is.

De enige zenders waarop je binnen Nederland live Frans voetbal kunt kijken, vallen onder het Ziggo Sport Totaal pakket. Het beste voetbal op maar liefst zes sportzenders kun je afnemen tegen een vriendenprijs, waar dankzij de inspanningen van Voetbal Vandaag zelfs nog een exclusief aanbod overheen komt. 

Activeren is binnen enkele stappen een feit en kun je fixen door onderstaande stappen te volgen.

 • ⚽ Ga naar voetbal op tv 

 • ⚽ Hier selecteer je tussen alle aanbieders jouw tv provider

 • ⚽ Lees de getoonde inhoud geconcentreerd door

 • ⚽ Klik op de weergegeven banner van Voetbal Vandaag

 • ⚽ Doorloop het razendsnelle aanmeldproces

Kijk elke live stream gratis en plaats gelijk je weddenschappen

Een extra voordeel van een Ziggo Sport Totaal pakket, is dat je niet perse thuis hoeft te zijn om voetbal te kunnen kijken. Ook onderweg of vanaf elke locatie binnen Europa kun je middels een speciale gratis applicatie genieten van de mooiste wedstrijden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ben je dus totaal niet afhankelijk van kwaliteitsarme livestreams uit pakweg Saoedi Arabië

Een mogelijkheid die wellicht zelfs nog meer aanspreekt, is voetbal kijken via een bookmaker. Wist jij dat je bij betting sites alleen een account hoeft aan te maken en daarna kosteloos kunt kijken naar elke aangeboden stream? Daartoe behoort dus ook het nationale bekertoernooi Coupe de France.

Bovendien kun je bij bookies tegelijkertijd inspringen op het wedstrijdverloop, door het afsluiten van weddenschappen. Geld winnen met gratis voetbal kijken, een betere combinatie is nauwelijks denkbaar. 

Ben jij nieuw op het gebied van voetbalwedden, of wil je variëren en ben je op zoek naar een nieuwe winstgevende manier? Op voetbalweddenschappen vind je gedetailleerde uitleg over populaire bets. Ook krijg je tips met betrekking tot winstgevend wedden op lange termijn.

 

Meest gestelde vragen

Wat is de Ligue 1?

Ligue 1 is de grootste en meest aansprekende mannen-voetbalcompetitie van Frankrijk. Bekende teams die onderdeel uitmaken van de Ligue 1 zijn onder andere Olympique Lyon, Paris Saint-Germain en Olympique Marseille.

Waar kan ik Ligue 1 kijken?

Om de Ligue 1 te kijken heb je maar liefst vijf opties. Je kijkt wedstrijden op televisie of via een computer. Mobiele mogelijkheden betreffen een laptop, tablet en/of smartphone.

Ligue 1 wedstrijden op welke zender?

De zender die Ligue 1 wedstrijden uitzendt, valt onder de partij die de uitzendrechten heeft gekocht. Om te weten te komen op welke kanalen de Ligue 1 momenteel wordt uitgezonden, kijk je bij voetbal op tv vandaag.

Op deze pagina heb je exclusief de mogelijkheid om alvast vooruit te kijken naar het programma van morgen de rest van deze week. Ook daar kun je de juiste zenders bij vinden.

Wanneer begint Ligue 1?

De competitieplanner maakt voorafgaand aan elk seizoen een volledig programma, inclusief speeldata en aanvangstijden. Kijk in het programma wanneer de eerstvolgende wedstrijden worden gespeeld.

Hoeveel teams degraderen er uit Ligue 1?

De Ligue 1 kent twee directe degradanten, namelijk de teams die geëindigd zijn als nummer 19 en 20. De club die op de 18e plek eindigt, kan handhaving veiligstellen (of niet) door play-off wedstrijden tegen de nummer drie uit de Ligue 2.

Hoeveel Ligue 1 clubs kwalificeren zich voor Europees voetbal?

De coëfficiëntenlijst van de UEFA houd Europese prestaties van clubs bij en wijst bij overwinningen en gelijke spelen punten toe. Op basis van deze lijst worden de Europese tickets per land verdeeld. Daarnaast is het zo dat er eveneens wordt bepaald voor welk toernooi kwalificatie geldt en in welke toernooifase er kan worden ingestroomd.

Hoe kan ik voetbalwedden op Ligue 1?

Voetbalwedden op wedstrijden uit de Ligue 1 doe je bij een legale bookie van Nederlandse bodem, die over een licentie van de Kansspelcommissie beschikt. Dit overzicht met betrouwbare bookmakers toont een overzicht met betting sites met een vergunning.