BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

Keuken Kampioen divisie play offs

Keuken Kampioen divisie play offs zijn wedstrijden die aan het eind van het reguliere competitieseizoen worden toegevoegd, met als inzet promotie naar de Eredivisie.

Op deze pagina kom jij alles weten over de super spannende nacompetitie Keuken Kampioen Divisie, die elk jaar weer vol met verrassingen zit. De tekst geeft een duidelijke uitleg over het principe waarop de tickets worden verdeeld en hoe het schema play offs Keuken Kampioen Divisie in elkaar zit.

Zoek jij al tijden naar het antwoord op de vraag hoe het schema Keuken Kampioen Divisie play offs wordt samengesteld? Lees dan vooral de laatste alinea van deze pagina.

Wat kunnen teams winnen tijdens Keuken Kampioen Divisie play offs

In vergelijking met de Eredivisie, waar je play offs om Europees voetbal en promotie / degradatie hebt, is binnen de Eerste Divisie nacompetitie alleen die laatste van toepassing. Het is dus niet mogelijk om vanuit het tweede niveau kwalificatie voor Europees voetbal af te dwingen. Althans, niet via Keuken Kampioen playoffs. De enig overgebleven mogelijkheid is hiervoor het winnen van de KNVB Beker.

Play offs Keuken Kampioen Divisie maken het voor een extra team mogelijk om naast die nummers een en twee op de ranglijst, te promoveren naar het hoogste niveau.

Welke posities dwingen kwalificatie Eerste Divisie play offs af

Op het tweede niveau van Nederland doen jaarlijks 20 clubs mee. Omdat je als club niet tweemaal tegen jezelf kunt uitkomen, speelt elk team standaard 38 competitierondes over het gehele seizoen.

Zoals in elke competitie het geval is, is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te sprokkelen in deze wedstrijden. De club die aan het einde over de meeste punten beschikt, mag zich kampioen noemen en promoveert direct naar de Eredivisie. Voor de nummer twee op de lijst geldt hetzelfde, ook dit team stoot door naar het hoogste niveau.

Keuken Kampioen Divisie play offs zijn weggelegd voor clubs die eindigen op de posities drie tot en met acht, in totaliteit zijn dit dus zes clubs. Deze teams zijn in de basis verzekerd van een kans op promotie.

In de basis, omdat er een aantal uitzonderingen bestaan die druk uitoefenen op het gehele schema voor Keuken Kampioen Divisie play offs. In de volgende alinea lees je wat hiermee bedoeld wordt.

Hoe zit het met de plaatsing voor KKD play offs voor beloftenelftallen

In de Eerste Divisie spelen momenteel vier ploegen die onder een Eredivisie BVO hangen. Dit zijn Jong AZ, Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Utrecht. Deze ploegen doen weliswaar mee aan de competitie, maar kunnen niet promoveren.

Op het moment dat een van deze ploegen binnen de posities drie tot en met acht eindigen, dan schuift een play off plek door naar de eerstvolgende op de ranglijst. Bekijk onderstaand voorbeeld ter verduidelijking.

Jong Ajax eindigt het seizoen op de 8e plek, met op de 9e plaats Telstar. Omdat Jong Ajax is uitgesloten van deelname aan Keuken Kampioen Divisie Play offs, krijgt Telstar het resterende ticket als eerstvolgende team.

Wat heeft een periodekampioenschap te maken met KKD play offs

Uitzondering nummer twee heeft betrekking op periodekampioenschappen. Het seizoen wordt feitelijk opgedeeld in vier stukken, met de volgende verdeling.

Wedstrijden

  • 1 tot en met 9

  • 10 tot en met 19

  • 20 tot en met 28

  • 29 tot en met 38

Van deze reeksen wordt over elke periode een aparte stand bijgehouden. Het is belangrijk om te weten dat dit naast de reguliere ranglijst gebeurt. Een en ander staat dus volledig los van elkaar.

Na elke reeks staat er een club bovenaan in van de vier standen. Deze club kroont zich tot periodekampioen en wint de Bronzen Stier. Belangrijker nog is dat een dergelijk periodieke zege, toegang verschaft tot de Keuken Kampioen Divisie play offs.

Als de periodekampioen niet rechtstreeks promoveert via de plaatsen één en twee, is het niet relevant of welke positie de club eindigt. Zelfs als desbetreffende club als laatste eindigt, kan er nog steeds worden gestreden voor promotie.

Beloftenteams kunnen periodekampioen worden, maar zijn dus uitgesloten van promotie. De ploeg achter een Jong-team, maken vervolgens aanspraak op de play offs Keuken Kampioen Divisie.

Betreft dit echter ook een beloftenteam, of heeft het eerstvolgende team al een periodetitel? In dat geval wordt de play off plek ingenomen door het best geklasseerde team in de reguliere eindstand dat geen periode heeft gewonnen.

De eerste ronde in de Play offs Keuken Kampioen divisie

Nadat de periodetitels en de eindklasseringen bekend zijn, is het tijd om de balans op te maken.

De play offs Keuken Kampioen Divisie bestaat uit een deelnemersveld van zes Eerste Divisie clubs en een team uit de Eredivisie. Dit is de ploeg die op het hoogste niveau als zestiende is geëindigd. De nummers zeventien en achttien aldaar degraderen linea recta.

Met uitzondering van het recente ‘corona seizoen’, wordt elke confrontatie binnen de Keuken Kampioen Divisie nacompetitie gespeeld over twee wedstrijden. De opbouw van de KKD play offs in de eerste ronde ziet er als volgt uit.

  • ED 1 – ED 6

  • ED 2 – ED 5

  • ED 3 – ED 4

ED 1 staat voor plek nummer drie in de traditionele ranglijst, ED 2 voor plek vier, ED 3 voor de vijfde plaats enzovoort. Alle deelnemende ploegen in de eerste ronde zijn afkomstig uit de Eerste Divisie (ED). Het Eredivisieteam is vrijgeloot.

In de meeste gevallen eindigen ploegen die een periodetitel winnen binnen de eerste acht posities.

Wanneer dit niet het geval is, neemt de periodewinnaar de plaats in van het laagst geklasseerde team binnen de play offs dat geen periode heeft gewonnen. Dit betreft de achtste plaats.

In de halve finale KKD play offs stroomt het Eredivisie team in

Uit de wedstrijden in de eerste ronde, blijven er drie teams over. In de halve finale wordt als vierde ploeg, de nummer zestien uit de Eredivisie geplaatst. Het schema voor de KKD play offs is als volgt:

  • Winnaar ED 1 – ED 6 versus winnaar ED 2 – ED 5

  • Winnaar ED 3 – ED 4 versus Eredivisieteam

Uit deze ontmoetingen blijven twee clubs over. Zij beslissen in de finale play offs Keuken Kampioen Divisie over twee wedstrijden welk team er volgend jaar op het hoogste niveau gaat uitkomen. Het verliezende team blijft nog minimaal een jaar actief in de Eerste Divisie.

In de Eredivisie wordt er ook gespeeld om play offs Europees voetbal. Kom hier meer over te weten op deze pagina.