BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

FC Emmen

Op deze pagina vind je meer informatie over FC Emmen, dat stamt uit 1925.

Het artikel bevat geschiedenis over de club, maar behandelt ook de voormalige speellocaties en het huidige stadion De Oude Meerdijk.

Tenslotte kom je alles te weten over clublegendes, ticketverkoop en de supportersverenigingen.

5 weetjes over FC Emmen

  • ⚽ Michel van Oostrum is de clubtopscorer en degene met de meeste wedstrijden voor de club.

  • ⚽ Na de promotie in 2018, zijn alle 5.000 seizoenkaarten voor het eerste Eredivisie-seizoen binnen een uur uitverkocht.

  • ⚽ De KNVB stemt in eerste instantie niet in met shirtsponsor EasyToys, vanwege de branche van het bedrijf.

  • ⚽ De Hondsrugderby gaat tussen FC Emmen en FC Groningen.

  • ⚽ De grootste overwinning boekt FC Emmen op 31 oktober 2014. Uit bij Fortuna Sittard wordt het 1-8.

Waarom VV Emmen de redding is van de voetbalvereniging-loze provincie Drenthe

De geschiedenis van FC Emmen gaat ver terug. Net zoals bij veel clubs het geval, ontstaan ook de Emmenaren uit een fusie.

Het opmerkelijke hieraan is dat het geen samensmelting van bestaande voetbalclubs betreft. Het gaat om een combinatie van het voormalig zelfstandige dorp Noordbarge met met de plaats Emmen zelf.

Dit gebeurt in 1925, nadat er binnen vijftien jaar liefst vijf verenigingen ter ziele gaan in de provincie Drenthe. VIOS en Voorwaarts fuseren in eerste instantie tot SDO, wanneer de club uiteindelijk ophoudt te bestaan. De clubs VEV en EVV worden door de Veenkoloniale Voetbal Bond geroyeerd door het niet tijdig afdragen van de contributie.

Het ontbreken van voetbal in competitieverband steekt hotelhouder Marchienus Groothuis en meester Willem Slik. Daarom richten zij in de zomer van 1925 een nieuwe club op, die de naam Noordbarge-Emmen-Combinatie (NEC) draagt.

Nadat de club zich aanmeldt bij de VVB, krijgt het te horen dat NEC alleen kan worden toegelaten, wanneer de openstaande contributiegelden van voorgangers VEV (10.62 gulden) en EVV (2.88 gulden) voldoet. Dit gebeurt en NEC gaat spelen in de roodzwarte shirts van VEV.

In januari 1927 wijzigt de clubnaam naar Voetbalvereniging Emmen, omdat er in Nijmegen reeds een club bestaat die NEC als naam heeft.

VV Emmen is een betaald voetbalclub met een voorkeur voor amateurvoetbal

Met de komst van betaald voetbal in het seizoen 1954/1955 hebben de Emmenaren de mogelijkheid de overstap te maken vanuit het amateurvoetbal, naar het professionele circuit.

Op de ledenvergadering komt men tot de conclusie dat het beter is hier (tijdelijk) vanaf te zien.

Net als bij de totstandkoming van de club in 1925, zorgt wanbeleid elders uiteindelijk voor een radicale koerswijziging. Het naburige SC Drenthe, van 1966 tot en met 1971 wél actief in het betaalde voetbal, houdt op te bestaan.

Andere tijden breken aan: Profvoetbal wordt alsnog realiteit in Emmen

Het zet de Emmenaren aan het denken. Een provincie zonder profvoetbal is niet representatief. Veertien jaar later maakt VV Emmen alsnog de overstap en komt het per 1985 uit in de Eerste Divisie.

Drie jaar later volgt een scheiding tussen de amateurs en de profs. Het eerste elftal van VV Emmen treed toe tot de vierde klasse. De naam van de proftak wijzigt naar Stichting Betaald Voetbal Emmen (BVO). In 2005 volgt de laatste verandering. BVO Emmen wordt omgedoopt naar FC Emmen.

Rood-Wit speelt vanaf haar intrede tot aan zondag 18 mei 2018 in de Eerste Divisie. Een zevende plaats als eindklassering geeft recht op play-offs. In de finale rekent FC Emmen op het Kasteel af met Sparta. Na een 0-0 in eigen huis, eindigt het duel in 1-3 en is Eredivisie een feit.

Daar verblijft de club vervolgens drie seizoenen. In wederom play-offs naar aanleiding van de 16e plaats in het seizoen 2020/2021, blijkt NAC Breda na strafschoppen te sterk. FC Emmen degradeert.

Van een grasveld naar sportparken en de uiteindelijke verhuizing naar De Meerdijk

Vanaf de oprichting in 1925 tot aan 20 november 1932 wordt er gespeeld op een terrein aan de Sterrenkamp. De Drenthenaren verhuizen naar een heus sportpark met de naam Willinge’s Kampen, vernoemd naar de familie Willinge die eigenaren van het stuk grond zijn.

Het veld aan de Sterrenkamp maakt plaats voor de bouw en de latere opening van het Noorder Dierenpark (1935 -2015). Een historisch feit dat niets te maken heeft met voetbal is dat eigenaar Willem Oosting zijn park tijdens de Tweede Wereldoorlog beschikbaar stelt voor onderduikers.

VV Emmen speelt haar thuiswedstrijden slechts vijf jaar op de Willinge’s Kampen, waarna het voor de derde keer verhuist. Het nieuwe complex, met een hoofdtribune en staanplaatsen, bevindt zich aan de Kerkhoflaan. Hier blijft de club spelen totdat het uiteindelijk in 1977 haar intrek neemt in Stadion De Meerdijk.

Het onderkomen biedt in eerste instantie plek aan 12.000 toeschouwers, verdeeld over een zittribune en drie tribunes met staanplaatsen. Tijdens de openingswedstrijd wint VV Emmen voor de ogen van 6.500 fans met 3-1 van CVV Germanicus.

Renovaties in achtereenvolgens 1994, 1996, 1997 en 2001 brengen de capaciteit uiteindelijk terug naar 8.600, waarbij het stadion volledig uit zitplaatsen bestaat.

In Emmen hangt een ongekende wens naar tastbaar zilverwerk

De prijzenkast in Emmen is vooralsnog leeg. Toch is de club een aantal maal enorm dichtbij een tastbare prijs.

In de seizoenen 1995/1996, 1998/1999 en 2002/2003 eindigen de Rood-Witten op een verdienstelijke tweede plaats in de Eerste Divisie. Daartussenin sluit men de competitie in de jaargangen 1996/1997 en 1997/1998 af als derde.

De hoogste prestaties binnen de knock out-competitie van de KNVB Beker bestaan uit het tweemaal bereiken van de kwartfinale. In 1989/1990 is PSV met 0-4 te sterk, terwijl Fortuna Sittard in het seizoen 1998/1999 met 0-3 een eind maakt aan de beker aspiraties.

FC Emmen speelt tot op heden geen Europese wedstrijden. Hopelijk komt hier op termijn verandering in.

De doelpuntenjacht van clubtopscorer én mister Emmen Michel van Oostrum

Aanvaller Michel van Oostrum is een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van FC Emmen.

Als clubtopscorer én mister Emmen speelt de geboren Amsterdammer in de periodes 1990-1993 en 1995-2002 in totaal negen seizoenen in het rood-wit. In 2001 wordt hij uitgeleend aan Telstar tot zijn contract in 2002 afloopt en hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.

Van Oostrum komt voor Emmen tot 274 wedstrijden en scoort daarin 148 doelpunten, een gemiddelde van 0,54 goal per duel.

Tot op heden is er geen andere speler die meer wedstrijden speelt en meer doelpunten weet te maken. De speler die nog het meest in de buurt komt, maar eveneens op respectabele afstand blijft, is ras Emmenaar Joseph Oosting. Deze speelt in 12 seizoenen 231 wedstrijden.

FC Groningen is de tegenstander in de Hondsrugderby

Na het verdwijnen van BV Veendam dankzij een faillissement in 2013, ontbreekt het de Emmenaren aan een streekderby.

Na de promotie in 2018 wordt FC Groningen aangewezen als nieuwe kandidaat voor een Noordelijke derby. Hoewel het vinden van een geschikte naam niet meteen ideeën oproept, bombarderen supporters de clash als Hondsrugderby.

Dat heeft als achterliggende reden dat De Hondsrug bestaat uit zandruggen en stroomdalen die zich strekken van Groningen tot aan Emmen.

Gezocht: Beschikbare plaatsen in De Meerdijk, liefst naast elkaar

De bezettingsgraad in het stadion loopt tot aan het promotiejaar nagenoeg synchroon met de prestaties van het elftal. Dat betekent soms een lage opkomst en op andere momenten een stormloop.

Wanneer FC Emmen promoveert is het dringen geblazen. Iedere Emmenaar wil Eredivisie in De Oude Meerdijk zien. Zodra fans de mogelijkheid krijgen een seizoenkaart aan te schaffen, is er binnen een uur geen kaart meer over.

Gemiddeld is het stadion tijdens wedstrijden op het hoogste niveau voor meer dan 95 procent gevuld.

Fans nemen plaats op de Hoofdtribune, Noordtribune, Oosttribune en de Zuidtribune. Hierbij geldt vak 26 op laatstgenoemde tribune als zogeheten sfeervak. Het is de thuisbasis van de groep Brigata Fanatico.

Op de Noordtribune is het 400 plaatsen tellende uitvak gesitueerd in de vakken 14 en 15. Op de Oosttribune wordt vak 16 uit veiligheidsoverwegingen leeg gehouden.

FC Emmen bezoeken met een losse tickets of een seizoenkaart

Om wedstrijden in de Oude Meerdijk te kunnen bezoeken, dien je lid te zijn van FC Emmen. Dit kun je op de website van club in orde maken en is volledig kosteloos. De aanvraag kan alleen doorgang vinden als je niet in het bezit bent van een club- of seizoenkaart van een andere betaald voetbal in Nederland.

Na goedkeuring door FC Emmen wordt er geen pasje toegestuurd. Met het lidmaatschap kun je drie seizoen lang online kaarten bestellen, mits deze voorradig zijn.

Een seizoenkaart aanvragen is momenteel niet mogelijk. Doordat voetbal zo populair in Emmen is, geldt er een wachtlijst. De prijzen van seizoenkaarten (gebaseerd op Eredivisievoetbal) vallen in een prijsklasse tussen €200,00 en €280,00.

Lid worden van de supportersverenigingen Rood-Wit en Brigata Fanatico

FC Emmen weet zich gesteund door twee officiële supportersverenigingen. Rood-Wit bestaat al sinds 1946 en richt zich tevens op de amateurtak van de club, die nog altijd actief is.

Lid worden van dit supporterscollectief kan middels de website voor een bedrag van slechts €12,00 per jaar. Door het aanbrengen van meerdere gezinsleden krijg je hier zelfs korting op.

De tweede vereniging is Brigata Fanatico, opgericht op 27 januari 2016. Supporters kunnen ook hier lid worden via de website. Je krijgt een ledenpas en onder andere korting op merchandise en busreizen naar uitwedstrijden.

Contactdetails Club

Clubnaam: FC Emmen
Opgericht: 21 augustus 1925
Stadion: De Oude Meerdijk
Capaciteit: 8.600
Website: www.fcemmen.nl
Bezoekadres: Stadionplein 1, 7825 SG, Emmen
Telefoonnummer: 0591 670 670