FC Bayern München

Herzlich willkommen op de clubpagina van FC Bayern München: de succesvolste en bekendste club van Duitsland. Daarnaast behoort Bayern tot de grote Europese topclubs van na de Tweede Wereldoorlog. FC Bayern München speelt haar wedstrijden in de Bundesliga, de hoogste competitie van Duitsland. 

WetenswaardighedenMünchen:

  • ⚽ Tot 1965 is stadsgenoot TSV 1860 München groter dan Bayern. In 1967 haalt Bayern een aantal aanstormende topvoetballers in huis, zoals Franz Beckenbauer, Gerd Müller en keeper Sepp Maier. Met hen groeit Bayern uit tot de topclub die het nu is.
  • ⚽ In 1967 promoveert Bayern naar de Bundesliga en speelt vanaf dat moment onafgebroken op het hoogste niveau.
  • ⚽ FC Bayern München is het vaakst van alle Duitse ploegen landskampioen geworden en heeft daardoor de bijnaam “Der Rekordmeister”. 
  • ⚽ Andere bijnamen van FC Bayern München zijn “Die Bayern” en “Die Roten”. Tegenstanders noemen FC Bayern vaak denigrerend “FC Hollywood” of “FC Glück”.
  • ⚽ FC Bayern München is een omnisportvereniging. Zo heeft de club ook afdelingen basketbal, turnen, tafeltennis en schaken, die allemaal onder dezelfde naam uitkomen.

Historie Bayern München

FC Bayern München wordt opgericht in 1900 als een afsplitsing van MTV München. Opvallend is dat geen van de oprichters uit München zelf komt. Als clubkleuren wordt er gekozen voor blauw-wit. Na de Eerste Wereldoorlog ontstaat er een fusie met Münchener FC, TSV Jahn en TuSpv Bayern. Als gevolg van deze fusie veranderen de clubkleuren in rood en wit.

Direct na de oprichting, speelt FC Bayern zowel in de stadscompetitie van München als in de Zuid- Duitse competitie. In de lokale competitie is Bayern de onbetwiste nummer één, maar in de Zuid- Duitse competitie heeft het serieuze concurrentie van SpVgg Fürth en de 1. FC Nürnberg. Onder het beleid van de Nazi’s wordt de Zuid- Duitse in 1933 competitie omgezet in de Gauliga Bayern.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel Joodse spelers en bestuurders vluchten of worden vermoord. De club wordt door de Nazi’s zelfs aangemerkt als ‘Joodse club”, vanwege de vele Joodse spelers en bestuurders (onder meer voorzitter Landauer en coach Dombi). Door het oorlogsgeweld is er nauwelijks sprake van een ‘normale’ competitie en wordt de Gauliga in steeds kleinere vorm gespeeld (als er al gespeeld wordt).

Bayern na de Tweede Wereldoorlog

In 1963 stapt Duitsland over naar betaald voetbal met de oprichting van de Bundesliga. De Duitse voetbalbond laat maar één club uit dezelfde stad toe. TSV 1860 München krijgt toestemming en Bayern wordt geweigerd. In 1965 promoveert Bayern alsnog naar de Bundesliga om er nooit weer uit te gaan. Udo Lattek wordt in 1970 trainer en weet met topspelers als Franz “Der Kaiser” Beckenbauer, Sepp Maier, Georg Schwarzenbeck en Gerd Müller een vrijwel onverslaanbaar team te smeden dat vele prijzen binnen sleept. 

De succesvolle periode duurt tot aan het einde van de jaren zeventig. Daarna duurt het tot 1998 tot nieuwe successen zich aandienen. Ottmar Hitzfeld is dan trainer van Bayern en hij bouwt aan een succesvol team met spelers als Stefan Effenberg, Lothar Matthäus en ‘Super Mario’ Basler. Na het tijdperk Hitzfeld houdt het weer even op met de successen, maar die keren terug vanaf 2010.

Onder de trainers Guardiola, Heynckes en Flick ontstaat wederom een succesvol team. Het aanvalsduo Arjen Robben en Franck Ribéry, liefkozend ‘Robbery’ genoemd heeft een belangrijk aandeel in de successen. Zo wordt in 2013 en 2020 de Champions League opnieuw gewonnen en vanaf dat jaar wordt de ploeg onafgebroken kampioen van Duitsland.

Van Schyrenwiese naar Allianz Arena

In de beginjaren speelt FC Bayern op verschillende plekken. Allereerst wordt er gespeeld op de Schyrenwiese. Vervolgens aan de Clemensstrasse, de Karl- Theodor Strasse en de Leopoldstrasse. In 1926 verhuist FC Bayern naar het stadion aan de Grünwalder Strasse dat een capaciteit heeft van 50.000 toeschouwers. Tot op heden spelen hier nog steeds de jeugdteams en het tweede elftal hun wedstrijden.

Vanaf 1972 speelt Bayern München in het dan splinternieuwe Olympisch Stadion, waar in hetzelfde jaar de Olympische Spelen plaatsvinden. Dit stadion wordt aanvankelijk gebouwd voor 100.000 toeschouwers. Later wordt dit aantal teruggebracht naar 80.000 en tegenwoordig passen er 69.000 mensen in. In 2005 verlaat de club het Olympisch Stadion dat vanaf dat moment dienst gaat doen voor allerlei sportevenementen. 

In 2005 gaat FC Bayern München in de Allianz Arena spelen. Het hypermoderne stadion biedt plaats aan ruim 75.000 toeschouwers. Tevens is hier het FC Bayern Museum gevestigd. Het stadion kan aan de buitenkant verlicht worden in allerlei kleuren. Als Bayern thuis speelt, is dit rood en bij Europacupwedstrijden zie je de Europese kleuren: blauw met gele sterren. 

 De ‘Rekordmeister’ van Duitsland

FC Bayern München heeft niet voor niets de bijnaam “Der Rekordmeister”, want de club heeft de meeste landstitels van alle clubs behaald. De eerste landstitel wint Bayern in 1932 en de volgende landstitel volgt pas 37 jaar later, in 1969, als Bayern de Bundesliga wint. Vanaf 1969 gaat het hard met de landstitels. Zowel in 1972, ‘73 als ‘74 wordt de ploeg kampioen van Duitsland. 

Daarna breken er wat magere jaren aan, maar  in 1981 en 82 wordt het Duits kampioenschap opnieuw behaald. Onder de teruggekeerde trainer Udo Lattek worden er in zes jaar tijd nog vijf Duitse titels aan het totaal toegevoegd (1984- 1990).  Daarna gaat het weer wat minder en in de negentiger jaren worden er nog maar twee landskampioenschappen gewonnen (‘94 en ‘97). 

Als Hitzfeld trainer wordt van FC Bayern, gaat het weer crescendo met de club. In vijf jaar wint de club vier landstitels (1998-2003). In 2005 vertrekt de ploeg naar de Allianz Arena en er volgen titels in 2005, 2006, 2008 en 2010. De laatste negen titels (van 2012 tot 2021) behaalt de club op rij wat eveneens een Bundesliga- record is. 

Winst van FC Bayern in de DFB Pokal en de Supercup

De Duitse beker (de DFB Pokal) weet Bayern eveneens meerdere malen in de wacht te slepen. De eerste beker wordt gewonnen in 1957 door in de finale Fortuna Düsseldorf te verslaan. In 1969 wint Bayern voor de derde keer de DFB- pokal, wat op dat moment een record is. Dit record weet FC Bayern uit te bouwen naar een totaal van twintig bekeroverwinningen. Dit record zal nog wel even blijven staan, aangezien de nummer twee op de lijst van bekerwinnaars, Werder Bremen, de beker ‘slechts’ zes keer won.

Daarnaast wint de club acht keer de Duitse Supercup (een wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen). De eerste keer dat er om de Supercup gespeeld wordt, in 1987, wint Bayern deze direct door met 2-1 van Hamburger SV te winnen. Van 2016 tot 2020 wordt de Supercup vijf keer op rij gewonnen door FC Bayern, wat ook een record is.

Bayern is een topclub in Europa

Met het winnen van de Europacup II in 1967 begint het Europese succes van FC Bayern München. In de finale wint FC Bayern met 1-0 van de Rangers FC uit Schotland. De belangrijkste Europese beker, de Europacup I (de huidige Champions League) wint de club maar liefst zes keer. Na Real Madrid (dertien keer) en AC Milan (zeven keer) staat Bayern hiermee op de derde plek van Champions League- winnaars. Daarnaast was de club nog vijf keer verliezend finalist. 

De UEFA Cup (de huidige Europa League) wordt een keer gewonnen. In 1996 verslaat Bayern Girondins Bordeaux uit Frankrijk. De finale gaat dan nog over twee wedstrijden, die FC Bayern beide weet te winnen. Door deze winst staat Bayern samen met Juventus, Barcelona, Ajax, Chelsea en Manchester United in het illustere rijtje clubs die alle Europese bekers weten te winnen. 

Het wereldkampioenschap voor clubteams wordt in 1976 en in 2001 gewonnen door respectievelijk Cruzeiro uit Brazilië en Boca Juniors uit Argentinië te verslaan. De Europese Supercup weet de club ook twee keer te winnen. In 2013 verslaat FC Bayern na het nemen van strafschoppen Chelsea en in 2020 wint Bayern (na verlenging) met 2-1 van Sevilla FC.

Der Bomber von Bayern

Met Gerd Müller, bijgenaamd ‘der Bomber’, heeft Bayern de topscorer aller tijden in huis. In het seizoen 1971/72  maakt hij 40 goals in de Bundesliga, een record.. Echter, tijdens het seizoen 2020/ 2021 heeft hij een opvolger in de vorm van Bayern- spits Robert Lewandowski. Deze Poolse spits weet het Bundesliga record met een goal (41) te verbeteren.

Aanvankelijk ziet men bij Bayern weinig in Gerd Müller als hij in 1964 overgenomen wordt van 1861 Nördlingen. Trainer Zlatko Cajkovski vraagt zich af wat hij aanmoet met deze “gewichtheffer”. Hij draait echter snel bij als Müller begint te scoren. In zijn eerste seizoen bij Bayern scoort hij 33 keer in de competitie en zes keer in de promotieronde. Mede door zijn goals promoveert Bayern naar de Bundesliga.

Vervolgens speelt Müller tot 1979 voor Bayern en maakt in totaal 567 doelpunten in 607 wedstrijden voor de club. Hij wordt zeven keer topscorer van de Bundesliga. Van die zeven wordt hij drie keer op rij topscorer en ook dit record heeft Lewandowski pas onlangs verbeterd (vier keer). Der Bomber heeft ook nog een twijfelachtig record op zijn naam staan: hij miste de meeste strafschoppen (twaalf) van alle Bundesliga spelers.

Rivaliteit met TSV 1860 München en Borrussia Dortmund

De grote rivaal van Bayern is stadgenoot TSV 1860 München, ook wel “Die Löwen”genoemd. De eerste stadsderby vindt plaats in 1902 en wordt met 3-0 door FC Bayern gewonnen. Tot aan de oprichting van de Bundesliga in 1965 is 1860 München de betere van de twee. Tot halverwege de jaren zestig zijn de clubs ongeveer gelijkwaardig aan elkaar.

In het gedenkwaardige seizoen 1965/ 1966 wordt 1860 München kampioen van Duitsland, terwijl  Bayern als derde eindigt: de hoogste klasseringen van de twee Münchener ploegen samen in een competitie. Daarna is het juist FC Bayern dat TSV 1860 München weet te overvleugelen. Beide ploegen delen overigens het Olympisch Stadion en later de Allianz Arena als thuishaven. In 2004 degraderen ‘Die Löwen’ uit de Bundesliga en is het voorlopig even gedaan met de derby’s.  

Een andere club waarmee een gezonde rivaliteit heerst is uiteraard Borussia Dortmund. Voornamelijk omdat dit de grote sportieve rivaal is.

 Bezetting stadion

De bezettingsgraad van de Allianz Arena is al jarenlang optimaal. Het stadion is met ruim 75.000 toeschouwers steevast compleet uitverkocht. Europees gezien behoort FC Bayern hiermee al jaren tot de top tien als het gaat om de bezettingsgraad van het stadion. Ook de uitwedstrijden van Bayern zijn trouwens altijd uitverkocht. Als Bayern op bezoek komt bij een tegenstander kan deze ook vrijwel altijd rekenenen op een uitverkocht huis, uiteraard inclusief uitverkocht uitvak.

Achter beide doelen heeft de Allianz Arena staanplaatsen. Dit zijn de goedkoopste plekken van het stadion. Hier vind je de harde kern van de club. Aan beide zijlijnen zijn de duurste zitplaatsen en de skyboxen. In dit gedeelte kijken de sponsoren en genodigden naar de wedstrijden van Bayern. Vervolgens zijn er nog een eerste en een tweede ring. Voor deze zitplaatsen betaal je 35 tot 65 euro. Hier nemen vooral de gezinnen met kinderen plaats. 

Een seizoenkaart van FC Bayern

FC Bayern München heeft 38.000 seizoenkaarten beschikbaar voor de fans. In de praktijk blijkt dat vrijwel iedere seizoenkaarthouder zijn kaart weer verlengd voor het volgend seizoen. Hierdoor is het erg moeilijk om als nieuwe seizoenkaarthouder aan een seizoenkaart te komen. De prijzen van seizoenkaarten liggen tussen de 150 euro en 800 euro. Hiermee is Bayern relatief goedkoop, want bij Real Madrid betaal je voor de duurste seizoenkaart 2000 euro.

FC Bayern München ondersteunen?

Volgens de website van FC Bayern München heeft de club bijna 4.500 fanclubs die over de hele wereld verspreid zijn (van China tot Amerika). Bayern hanteert een protocol waar een fanclub aan moet voldoen om zich officieel fanclub te mogen noemen. Tevens moet de fanclub zich laten registreren bij de club. Zo moet een fanclub minimaal 25 leden hebben van 18 jaar of ouder en bij voorkeur officieel geregistreerd zijn in bijvoorbeeld het Handelsregister.

Een fanclub mag daarnaast meediscussiëren over het beleid van de club tijdens speciale fanclubdagen. Ook krijgen fanclubs allerlei kortingen op bijvoorbeeld fanartikelen, een speciaal fanclub magazine en mogen ze hun eigen fanclub artikelen met het Bayern- logo laten maken en uitgeven. De Red Dogs Stopfenheim geldt, met ruim 5000 leden, als grootste fanclub van Bayern. Opvallend is dat er in Mexico een fanclub is met 2800 leden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om lid (Mitglied) van de club te worden. In Duitsland gelden de meeste voetbalclubs nog gewoon als verenigingen (in plaats van betaald voetbalorganisaties) waar in principe iedereen lid van kan worden. De contributie varieert van twintig tot zestig euro per maand. Met 297.000 leden is Bayern München de grootste club van Duitsland. Ook leden hebben voordelen als kortingen op fanartikelen en meepraten over het beleid.