BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

Programma Eredivisie

Het programma Eredivisie staat synoniem voor het speelschema met voetbaldagen en aanvangstijdstippen dat geldt voor alle 18 deelnemende clubs, voor de duur van maximaal een seizoen.

Op deze pagina zie je het Eredivisie programma met wedstrijden van vandaag, vanavond, morgen en deze week. Vooruit kijken naar het resterend programma Eredivisie? Check het eenvoudig door rechts bovenaan een toekomstige speelronde te selecteren.

Je komt te weten wat de vaste speeldagen zijn in het speelplan en welke aanvangstijdstippen er worden aangehouden.

Worstel jij met de vraag wie er verantwoordelijk is voor het opstellen van de nieuwe speelkalender en in welke maand de definitieve programmering officieel wordt gelanceerd? Deze belangrijke informatie staat in de laatste alinea, lees dus snel verder.

Welke speeldagen en tijdstippen heeft het Eredivisie programma

In de Eredivisie strijden 18 clubs om het landskampioenschap. Binnen het speelschema speelt elk team tweemaal per seizoen tegen een andere club, een keer thuis en een keer uit. Met die rekensom komt elke club in het reguliere seizoen tot een totaal van liefst 34 wedstrijden.

Een speelronde wordt uitgesmeerd over een tijdsbestek van zeven dagen. Elke club komt standaard eenmaal in actie binnen die periode. Daarmee is de conclusie dat er elke week negen duels op de planning staan.

Deze wedstrijden worden om uiteenlopende redenen niet allemaal op dezelfde dag gespeeld. Van invloed zijn bijvoorbeeld de plaatselijke lokale driehoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie) en commerciƫle belangen met betrekking tot het live uitzenden van voetbalwedstrijden.

Als vaste speeldagen wordt er gekozen voor vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Een gering aantal maal per seizoen wordt hiervan afgeweken, bijvoorbeeld wanneer Oranje kwalificatieduels speelt of wanneer clubs door Europese prestaties niet voldoende rustdagen hebben tussen wedstrijden in.

De tijden die in het programma Eredivisie zijn opgenomen, variƫren elk seizoen. Hoofdreden hiervoor is het uitzendschema. Speerpunt is dat zoveel mogelijk mensen in staat worden gesteld voetbal op tv of per livestream te kijken.

Hoe komt het Eredivisie programma tot stand

Het overkoepelend orgaan van onze hoogste voetbalafdeling is de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, afgekort KNVB. Binnen deze organisatie is de manager competitiezaken belast met het ineendraaien van de Eredivisie opzet voor de duur van een heel voetbalseizoen.

Je kunt je voorstellen dat dit geen gemakkelijke opgave betreft. In werkelijkheid is het zelfs een complexe puzzel, waarmee de KNVB aanvangt tussen de maanden november en januari.

Voor de uiteindelijke totstandkoming van het Eredivisie definitieve programma, wordt er overleg gevoerd met een aantal partijen. Dat varieert van clubs en trainers tot aan belangenbehartiger Eredivisie CV, gemeenten en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Al deze partijen kunnen wensen en eventuele belemmeringen terugkoppelen.

Nadat alle verzoeken tegen het licht zijn gehouden, wordt er eind mei / begin juni een Eredivisie concept programma opgesteld. Dit wordt vervolgens ter goedkeuring gepresenteerd aan alle betrokken partijen. Wanneer akkoord, volgt in juni het definitieve programma Eredivisie voetbal.

Om een gespecificeerd resterend programma Eredivisie te zien van jouw club, klik je met je muis eenmaal op de teamnaam.

Het uitzendschema van ESPN en Ziggo zien? Ga dan direct naar de tv gids en kom te weten welke wedstrijden je vandaag nog kunt kijken.