BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

Play offs Eredivisie

Play offs Eredivisie zijn directe confrontaties tussen clubs in de meest besproken competitie van Nederland, met Europees voetbal en promotie of degradatie als inzet.

Op deze pagina staan Eredivisie play offs centraal. Je krijgt een deskundige uitleg over wat de achterliggende redenen zijn van het invoeren hiervan. Je komt te weten welke eindklasseringen geen play offs hoeven spelen, en welke posities zich mogen opmaken voor de play offs Europees voetbal Eredivisie.

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het nacompetitie schema in elkaar steekt? In een uitgebreide toelichting over dit fenomeen vindt je alle antwoorden over de play offs promotie degradatie

Door het lezen van de gehele pagina, ben jij aan het einde een echte play off kenner. Zo kun je die kennis mooi delen met je vrienden.

Waarom zijn er in de Eredivisie play offs ingevoerd

Welbeschouwd wordt de nacompetitie voor het eerst ingevoerd na afloop van het seizoen 1974/1975 met als inzet een plek in het UEFA Cup toernooi. De Eredivisie play offs in haar huidige vorm, bestaan sinds het seizoen 2005/2006.

Er zijn een aantal redenen aan te dragen die de invoering van play offs een stuk logischer maken. De KNVB kan er namelijk ook voor kiezen om de eindstand over 34 speelronden aan te houden als graadmeter voor de verdeling van Europese tickets, terwijl de nummer 16 dan niet hoeft te vrezen voor degradatie.

Door additionele wedstrijden wordt er een extra element aan de competitie toegevoegd. Een tweede argument kan worden gezocht in commerciële belangen door ticketverkoop, merchandise, eten en drinken en natuurlijk kijkcijfers.

Ondanks de vele voordelen, staat daar tegenover dat sommige clubs 34 wedstrijden knokken, om vervolgens in twee play off wedstrijden overal naast te grijpen. In de volgende alinea kom je te weten hoe je aan de Eredivisie stand kunt aflezen welke ploegen zich kwalificeren voor de play offs Europees voetbal en hoe de opbouw van het schema in elkaar steekt.

Welke eindklasseringen ontlopen de Europees voetbal play offs

Een regulier seizoen telt 34 wedstrijden, waarbij elke club 17 keer thuis en 17 keer uit speelt. Na afloop van het seizoen, bekleed elk team een van de 18 mogelijke posities op de ranglijst.

De nummers een tot en met vier plaatsen zich direct voor Europees voetbal. Afhankelijk van de UEFA coëfficiëntenlijst, schuift de landskampioen door naar de groepsfase van de Champions League.

De nummer twee krijgt een ticket voor de tweede voorronde van het hoofdtoernooi. Wordt er in een tweeluik gewonnen, dan volgt de derde kwalificatieronde. Pas als deze clash ook winnend wordt afgesloten, is de groepsfase een feit.

Het team dat als derde eindigt, speelt een Europa League play off voor toetreding tot de groepsfase van het gelijknamige toernooi. Nummer vier speelt de derde en laatste voorronde van de nieuwe Conference League.

Hoeveel teams spelen playoffs Europees voetbal en wat is de inzet

In de play offs Europees voetbal strijden de nummers vijf tot en met acht onderling tegen elkaar voor het resterende ticket dat specifiek recht geeft op een plaats in de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

Er wordt dus gekeken naar welke teams er vijfde, zesde, zevende en achtste zijn geëindigd op de basis van de ranglijst over 34 wedstrijden. In de eerste Eredivisie play offs speelt de nummer vijf tegen de nummer acht. Vanzelfsprekend speelt de nummer zes dan tegen de nummer zeven.

In lijn met de Eredivisie play off regels, worden confrontaties normaliter over twee wedstrijden uitgevochten. De winnaars van beide duels nemen het vervolgens in de finale play off op tegen elkaar. Het team dat als beste uit de tweestrijd komt, grijpt het laatste ticket.

Ten tijde van de corona pandemie, is er een uitzondering gemaakt en werden Europees voetbal play offs over een wedstrijd beslist. Hierbij kreeg de ploeg die in het reguliere seizoen het hoogst is geëindigd, het thuisvoordeel.

Hoe zit het schema van playoffs promotie degradatie in elkaar

De Eredivisie play offs zijn ook onderin de stand geïntegreerd. De ploeg die als nummer 16 op de ranglijst eindigt, kan middels promotie degradatie play offs lijfsbehoud garanderen. Lukt dat niet, dan wacht minimaal een seizoen in de Eerste Divisie.

Het deelnemersveld bestaat uit zes Eerste Divisie ploegen. Dat zijn standaard de nummers drie tot en met acht, tenzij er een lager geëindigde club een periodetitel wint. In dat geval vervalt positie nummer acht.

De play offs promotie degradatie worden gecompleteerd door 1 ploeg die als zestiende is geëindigd in de Eredivisie.

In de eerste ronde van de Keuken Kampioen Divisie play offs, is de Eredivisieploeg vrijgeloot. Op het affiche staan een rechtstreekse confrontatie tussen de nummer 3 versus de nummer 8, 4 tegen 7 en 5 tegen 6.

In het vooropgestelde schema, treft de winnaar van 5 tegen 6, in de halve finale de Eredivisieploeg. De andere clash is die tussen de winnaar van 3 tegen 8 en 4 tegen 7. Ook hier levert een tweeluik een winnaar op.

De finale gaat vervolgens tussen de twee overgebleven ploegen. Deze wedstrijden zijn enorm spannend, aangezien de beste ploeg zich verzekerd van minimaal (nog) een jaar Eredivisie.

Welke posities spelen sowieso geen Eredivisie play offs vandaag

Binnen de Eredivisie is het seizoen na 34 wedstrijden afgelopen, Clubs die zijn geëindigd tussen plek nummer negen en plek nummer vijftien, kunnen hun spelers met vakantie sturen.

In de Eerste Divisie zijn er geen extra wedstrijden voor teams die eindigen tussen plaats negen en twintig. Hier bestaat echter een uitzondering op. Clubs die een periodetitel winnen, nemen de plek(ken) over van de team(s) die zich vanaf plek acht voor de play offs promotie/degradatie hebben gekwalificeerd.

Bekijk de posities van de Eredivisie play offs vandaag in de Eredivisie stand. Daarmee weet je meteen of jouw favoriete team op schema ligt.