BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

Eredivisie stand

De Eredivisie stand geeft in tabelvorm de actuele posities weer van alle 18 clubs die deelnemen aan deze competitie. Op deze pagina staat alle informatie die je maar kunt bedenken met betrekking tot de stand in de Eredivisie. Je krijgt een volledige uitleg over alle aspecten die invloed hebben op de Eredivisie stand.

Een unieke toevoeging aan de ranglijst is de weergave van de vijf meest recente resultaten. Zo zie jij binnen een oogopslag in welke vorm ploegen verkeren. Wil jij weten welke club er het best presteert in eigen huis? Klik binnen de Ranglijst Eredivisie op de knop ‘home’. Kies je voor ‘away’, dan wordt direct duidelijk welke ploeg het best presteert op vreemde bodem.

Ben jij benieuwd wat er gebeurt als er bijvoorbeeld twee teams gelijk eindigen in punten en als ook nog eens het doelsaldo in evenwicht is? De antwoorden op deze onmisbare informatie lees je in de laatste twee alinea’s op deze pagina.

Welke informatie staat er allemaal in de Eredivisie stand

Als eerst zie je een verticale nummering, die loopt van 1 tot en met 18. Dit zijn alle mogelijke posities op de ranglijst. Naast elk getal staat een clubnaam. Dat betekent dat deze club de ranking bezit die het getal aangeeft. Staat er voor Ajax bijvoorbeeld het nummer 1, dan wil dit zeggen dat de Amsterdammers de stand in de Eredivisie domineren en momenteel bovenaan staan.

Het woord momenteel heeft een belangrijke functie want als er Eredivisie wedstrijden worden gespeeld, gaat het om een virtuele stand Eredivisie. Daarmee wordt bedoeld dat ploegen van positie kunnen wisselen op basis van het live resultaat. Zodra de uitslagen definitief zijn, kunnen de rangschikkingen eveneens wijzigen.

Rechts van de teams, staan een aantal cijfers. Daarboven staan van links naar rechts letters, welke allemaal een specifieke betekenis hebben.

Afkorting Betekenis
G Gespeelde wedstrijden
W Gewonnen wedstrijden
G Gelijkgespeelde duels
V Verloren wedstrijden
DV Doelpunten Voor
DT Doelpunten Tegen
P Het totale aantal verzamelde punten

De puntentelling is gebaseerd op de toekenning van drie mogelijke wedstrijduitkomsten van wedstrijden. Voor een overwinning krijg je drie punten, een gelijkspel levert een punt op en aan een verlies houdt een club nul punten over.

Stand Eredivisie en de weergave van de laatste 5 wedstrijden

Direct rechts van het puntentotaal in de Eredivisie stand, begint er bij elke club een horizontale rij met zes geminimaliseerde vierkantjes. Deze hebben verschillende kleuren, waarbij er in een vierhoek een vraagteken staat. In overige vakjes staan de letters W, G en/of V.

Het vraagteken staat in alle grijsgekleurde vakken en heeft betrekking op het resultaat van de eerstvolgende uitslagen. Dat is dus te linken aan het programma, waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

Een groen vakje gaat gepaard met de letter W van winst. Geel staat symbool voor een gelijkspel en V geeft een verliespartij aan. Zoals je ziet is de betekenis van deze letters gelijk aan dezelfde symbolen in de Eredivisie stand.

Als je een filter wil toepassen die thuis- en uitduels van elkaar scheidt, dan kun je de ranglijst opdelen in twee standen Eredivisie. Met een klik op ‘home’, worden alle statistieken toegespitst op prestaties in eigen huis. Door voor ‘away’ te kiezen, zie je hoe ploegen het in uitwedstrijden doen.

Welk team eindigt er hoger bij een gelijke stand Eredivisie in punten

Het Eredivisie klassement zit interessanter in elkaar dan je denkt. Er kunnen zich scenario’s voordoen, waarbij twee of meerdere teams uitkomen op exact hetzelfde aantal punten. Het is belangrijk om te weten op basis van welke criteria, de positionering van ploegen wordt bepaald.

De KNVB is als overkoepelend orgaan erg duidelijk. Wanneer het puntenaantal gelijk is, wordt er gekeken naar het doelsaldo. De ploeg die hierin een beter resultaat kan overleggen, eindigt het hoogst op Eredivisie ranglijst. Het doelsaldo is een simpele optelsom van het aantal gescoorde doelpunten min het aantal goals dat men heeft moeten incasseren. Bekijk onderstaand voorbeeld ter verduidelijken.

Voorbeeld:

Ajax en Feyenoord staan na speelronde 29 allebei op 67 punten. Ajax heeft 50 doelpunten gescoord en 8 goals tegen, een positief doelsaldo van plus 42. Feyenoord heeft daarentegen 53 keer gescoord en 12 goals tegen, waardoor de Rotterdammers uitkomen op plus 41.

Op basis van deze criteria en ondanks dat Feyenoord meer doelpunten heeft gescoord, heeft Ajax dus een beter doelsaldo. In de ranglijst Eredivisie wordt Ajax in dit geval boven Feyenoord geplaatst.

Gevolgen voor de Eredivisie ranglijst bij Identiek puntenaantal en doelsaldo

Nu je weet dat er bij een gelijk puntenaantal in het Eredivisie klassement gekeken naar het doelsaldo, is er nog een mogelijkheid die opdoemt. Want op basis van welke regels wordt er een besluit gemaakt over de posities op de ranglijst als ook het doelsaldo identiek aan elkaar is?

In dat geval wordt de beslissing gemaakt op basis van het aantal doelpunten voor, dus de gescoorde goals.

In het ‘worst case scenario’ is het puntenaantal, het doelsaldo en het aantal gescoorde goals gelijk. Er wordt daarop gekeken naar het onderlinge resultaat tussen de ploegen. De club die hierbij in het voordeel is, wordt boven de ander op de Eredivisie stand geplaatst.

Het kan nog gekker want als ook de Head To Head geen winnaar oplevert, dan moet een beslissingswedstrijd uitkomst bieden. Als de stand na het laatste fluitsignaal in evenwicht is, wordt en verlengd en bieden strafschoppen desnoods uitkomst.