Ek voetbal

Het Europees Kampioenschap (EK) voetbal is een landentoernooi dat eens in de vier jaar wordt gespeeld. Deelnemende landen zij allen afkomstig van, what’s in a name, het continent Europa.

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie vanuit een betting perspectief over het programma van het EK, uitslagen van het EK en de EK stand tijdens zowel de kwalificatiereeks als het hoofdtoernooi. Met de statistieken die je op deze pagina aantreft, kun je jouw voorspellende gaven laten blijken. Heb je enig idee welke odd een correcte prognose van de EK finale op voorhand oplevert?

Je krijgt gedetailleerde uitleg over de structuur en opzet van het toernooi. Dat betekent dat jij alles te weten komt over de EK loting en het systeem achter EK kwalificatie, maar ook over EK play-offs en natuurlijk het verloop vanaf de groepsfase. 

Het Europees Kampioenschap wordt wereldwijd door miljoenen fans in stadions, maar ook op televisie gevolgd. Op deze pagina staat alle informatie die jij nodig hebt om live EK voetbal te kunnen bekijken.

Van televisie naar een live stream EK. Wist jij dat er een manier bestaat om gratis voetbal kijken te combineren met geld winnen? Hoe dit mogelijk is kom je alleen te weten door geen enkele alinea over te slaan.

Naast de landentoernooien kan je op Voetbal Vandaag ook terecht voor alle Nederlandse en Europese topcompetities.

Check het EK programma van elke fase in het toernooi 

Het programma van het EK geeft jou altijd een duidelijk overzicht van de eerstvolgende EK wedstrijden die gespeeld gaan worden. Of het nu gaat om kwalificatiewedstrijden, play-offs of de groepsfase: Jij weet er alles van.

De volledige route voor landen wordt door de FIFA al voordat het toernooi begint volledig geopenbaard. Daardoor kun je alvast vooruitkijken naar aankomende wedstrijden op het programma van het dit internationale toernooi. Al staan in de poulefase natuurlijk slechts de groepswedstrijden vast.

Het EK voetbal is uitermate geschikt om op te wedden dankzij aantrekkelijke odds. In de volgende alinea krijg je te zien welke statistieken je bij wedstrijden kunt vinden en waarom deze data jou gaat helpen bij het plaatsen van weddenschappen.

Voetbal Vandaag geeft je de meest uitgebreide statistieken

Kun jij met droge ogen beweren dat je een winstgevend track record hebt bij bets die je hebt inzet, zonder ook maar een aspect te analyseren? Zo ja, dan heb je gewoon geluk gehad. Niet meer en niets minder.

Het maken van een analyse is nu eenmaal een essentieel punt, dat ook door professionele gokkers (die leven van hun winst) wordt aangeraden. Het doel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over teams waarop je gaat wedden. 

Bij wedstrijden uit het EK schema helpt Voetbal Vandaag je op weg er een succes van te maken. Wanneer je op een wedstrijd in het programma klikt, zie je de volgende statistieken:

 • ⚽ Een prognose van Voetbal Vandaag
 • ⚽ De onderbouwing van deze voorspelling aan de hand van cijfers
 • ⚽ Vijf meest recente resultaten inclusief de weddenschappen Both Teams to Score en Over/Under
 • ⚽ Gemiddelden van het aantal doelpunten en corners + gele en rode kaarten
 • ⚽ De beste odds van bookmakers bij verschillende weddenschappen
 • ⚽ Opstellingen waarin beide teams vermoedelijk zullen aantreden
 • ⚽ Informatie over ontbrekende spelers dankzij blessures en/of schorsingen

EK uitslagen vind je meteen in het overzichtelijke venster

Van elke wedstrijd die is afgelopen, wordt de uitslag toegevoegd aan het kader met EK uitslagen. Dit gebeurt gelijktijdig met het eindsignaal en dus zonder vertraging. Pak je uitpuilende betslip er alvast maar bij om te controleren hoeveel geld je hebt gewonnen met deze wedstrijden.

Het is mogelijk om terug te gaan in de tijd, al duurt het Europees Kampioenschap natuurlijk geen heel seizoen maar slechts een maand. Door bij de speelronde rechts bovenaan op de rechter pijl te klikken, krijg je afhankelijk van hoe ver je doorklikt uitslagen te zien van voorafgaande speeldag(en). 

Kom alles te weten over elke afzonderlijke groep met de EK stand

Het hoofdtoernooi van het bestaat uit zes groepen met daarin elk vier landen, wat het totale aantal deelnemende landen op 24 brengt. Van elke (kwalificatie) groep wordt de stand op het EK gedetailleerd bijgehouden. Je vind hier de volgende statistieken:

 • ⚽ De positie in de groep
 • ⚽ Het aantal gespeelde wedstrijden
 • ⚽ Hoeveelheid duels gewonnen, gelijk en verloren
 • ⚽ Doelpunten voor
 • ⚽ Doelpunten tegen
 • ⚽ Totale aantal punten

Wat is EK kwalificatie en hoe structuur gaat hierachter schuil

Europa telt 55 aangesloten voetbalbonden, waaronder de KNVB uit Nederland. Helaas kunnen niet alle landen meedoen aan het Europees Kampioenschap. Er is slechts plaats voor de beste 24 landen van het continent.

Om te bepalen welke landen er gaan deelnemen, is er bedacht om kwalificatie in te voeren. Dit werkt volgens een poulesysteem, waarbij de 55 landen verdeeld worden over:

 • – Vijf groepen van vijf landen
 • – Vijf groepen van zes landen

In elke EK poule spelen landen een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar. De nummer 1 en 2 uit elke groep, plaatsen zich direct voor het hoofdtoernooi.

Dat zijn dus twintig landen. De laatste vier landen hebben zich kwalificeren zich door het spelen van play-offs. Daar lees je meer over in de volgende alinea.

De invloed van de Nations League op EK play offs

In 2018 lanceerde de UEFA het zogeheten Nations League toernooi. De oprichting hiervan diende niet alleen ter vervanging van oefeninterlands, maar ook om de laatste vier deelnemers te bepalen.

Op de speciale pagina van de UEFA Nations League vind je gedetailleerde informatie over de opzet van dit toernooi. In dit geval is het belangrijk aandacht te besteden aan de play offs. De Nations League bestaat in het beginsel uit de divisies, die zijn gerangschikt naar sterkte op basis de UEFA coëfficiëntenlijst..

 • ⚽ Divisie A – 12 landen

 • ⚽ Divisie B – 12 landen

 • ⚽ Divisie C – 15 landen

 • ⚽ Divisie D – 16 landen

In Divisie A zitten dus de 12 sterkste landen van Europa. De groepswinnaars van alle divisies spelen gegarandeerd play-offs, tenzij zij zich reeds hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi middels de reguliere kwalificatiewedstrijden. 

Die kans is bij sterke landen natuurlijk enorm en in dat geval wordt hun plek overgenomen door the next best. Mocht een Divisie niet genoeg landen overhouden voor de play-offs, omdat allen reeds geplaatst zijn, dan wordt de benodigde hoeveelheid landen toegevoegd vanuit de Divisie daaronder.

Uit elke Divisie stromen dus vier teams door naar de play-offs. Zij krijgen een tweede kans door een halve finale en een finale te spelen. De vier winnaars completeren het deelnemersveld tot 24 gekwalificeerde landen.

Alles wat jij moet weten over het verrichten van de EK loting

Nu alle deelnemende landen bekend zijn, worden de indelingen van de zes groepen bij de loting bepaald. Dit gebeurt aan de hand van potindelingen. Een land wordt geplaatst in een bepaalde pot op basis van een lijst met criteria in recente resultaten. 

De opzet van het EK 2020 was in dat opzicht nogal afwijkend, met de corona pandemie en maar liefst 12 gastlanden. Dankzij allerlei speciale regels, was de loting al zo’n beetje bekend voordat er überhaupt werd getrokken. 

UEFA-baas Aleksander Ceferin heeft overigens benadrukt dat een dergelijke opzet “eens, maar nooit meer’ zal worden toegepast. 

Goed. Onder andere omstandigheden is een loting eenvoudig te begrijpen. Eerst worden de landen uit pot 1 ingedeeld, daarna pot 2, 3 en 4. Met dit systeem wordt voorkomen dat er bijvoorbeeld vier landen uit pot 1 in dezelfde poule zitten. 

De route naar de EK finale staat vooraf al vast

De UEFA maakt voordat het toernooi begint alvast het gehele EK speelschema. Na de loting is het dus makkelijk uitvinden welke potentiële tegenstanders een land treft om de finale te bereiken. 

Dat kan tot gevolg hebben dat er aan de ‘ene’ kant van het EK schema zwaardere tegenstanders zitten als aan de andere kant.  De locatie van de finale wordt eveneens voor aanvang bepaald.

Om de groepsfase te overleven, moeten landen op de eerste of tweede plaats in de poule eindigen. Echter zijn dit maar twaalf teams, waardoor de verder verloop van het toernooi niet uitkomt. Om dat te verhinderen is er besloten dat ook de beste nummers drie verder bekeren.

Alle EK wedstrijden zijn gratis te zien op televisie

De uitzendrechten van het WK 2022 en het EK 2024 zijn opgekocht door de NOS. Dat betekent voor iedereen met een basispakket televisie dat alle wedstrijden gratis te zien zullen zijn.

Wil jij ook de verrichtingen uit de Nations League zien en mondiale Europese topcompetitie? Met Ziggo Sport Totaal haal je het allemaal in huis. Bezoekers van Voetbal Vandaag profiteren daarbij van een exclusieve aanbieding.

Activeren is zilver, dat nu meteen doen is goud. Ga naar de voetbal op tv pagina en selecteer jouw tv provider. Je wordt doorgelinkt naar een pagina die volledig in het teken staat van de pakketten en prijzen van de bewuste aanbieder. Om gebruik te maken van het aanbod klik je op de banner van Voetbal Vandaag.

Hoe jij een live stream EK kijkt en tegelijk geld wint

Met de groepsfase, de achtste finale, de kwartfinale, EK halve finale en de uiteindelijke finale, valt er genoeg moois te bekijken. Het kan voorkomen dat je niet de hele dag bij je televisie in de buurt bent. Het alternatief hiervoor is een live stream.

Via de applicatie van je tv provider heb je gratis toegang tot alle EK wedstrijden. Maar heb je wel eens nagedacht over voetbal kijken bij een bookmaker? Net als bij je tv provider app, hoef je ook bij betting sites alleen een account aan te maken. Een kind kan de was doen.

Bovendien kun je bij bookies onder het kijken inspringen op gebeurtenissen met live betting. Voorspel bijvoorbeeld welk team het volgende doelpunt scoort, of de speler die een kaart ontvangt. Ga snel naar de livestream pagina, maak een account aan en ga voor die heerlijke winst!

 

Meest gestelde vragen

Wat is het EK voetbal?

Het UEFA Europees Kampioenschap (EK) voetbal is een een toernooi dat om de vier jaar wordt gespeeld. Enkel landen die in het continent Europa zijn gelegen kunnen meedoen.

Waar is het EK voetbal?

De UEFA houd om de zoveel tijd een stemmingsronde onder de bonden van aangesloten landen. Elk land kan een stem uitbrengen op de landen die zich kandidaat hebben gesteld om het toernooi te organiseren. Het land dat de meeste stemmen ontvangt wint.

Hoe laat is de finale van het EK voetbal?

In het EK programma zie jij precies op welk tijdstip de finale van het EK voetbal wordt gespeeld.

Wie speelt er vanavond voetbal op het EK?

Ook om te weten te komen welke landen er vanavond op het EK voetballen, kijk je in het EK programma.

Wanneer is er EK voetbal?

Het EK voetbal wordt elke vier jaar georganiseerd. Hierbij worden even jaartallen aangehouden, dus 2016, 2020, 2024 enzovoort.

Op welke TV zender is het EK voetbal?

De partij die de uitzendrechten inkoopt, is al enige gemachtigd om alle EK wedstrijd live op televisie uit te zenden. Bekijk de voetbal op tv vandaag pagina welke duels er worden gespeeld en welke aanbieder de rechten verworven heeft. Op de pagina kun je ook alvast vooruitkijken naar het programma van morgen en de rest van deze week.

Wanneer begint het EK voetbal

Het EK voetbal wordt georganiseerd in de zomermaanden. Bovenaan vind je het programma van het EK inclusief datums van aankomende wedstrijden. Daaraan kun je zien op welke dagen en in welke maand er wordt gevoetbald.

Hoe kan ik voetbalwedden op het EK voetbal?

Voetbalwedden op het EK doe je bij een gelicentieerde Nederlandse betting site. Op de bookmakers-pagina vind je alle betrouwbare bookies die een vergunning hebben ontvangen van de Kansspelcommissie.<