BINNENKORT ONLINE!!!

Een compleet vernieuwde website met
Live scores, uitslagen en unieke statistieken.

Voor meer informatie

Klik hier

AZ Alkmaar

Deze pagina bevat alle statistische informatie over AZ Alkmaar uit de Zaanstreek. Je ziet de eerstvolgende wedstrijd die op het AZ programma staat, welke je meteen kunt voorzien van een voorspelling.

Wil jij weten hoe de Alkmaarders hebben gepresteerd in de afgelopen maanden? Voetbal Vandaag toont een overzicht met de laatste tien AZ uitslagen. Daaronder staat de ranglijst, waarbij AZ in de stand is gemarkeerd.

Binnen het frame dat de selectie van AZ huisvest, wordt elk teamlid apart belicht. Je ziet hier per individu het aantal goals, assists, gele en rode kaarten. In de paragraaf daaronder kom je te weten hoe en waar je AZ wedstrijden op televisie en middels een livestream kunt kijken.

De AZ shirts van het huidige seizoen staan afgebeeld en je kunt deze direct bestellen via een officieel kanaal. Voor actualiteiten rondom de Alkmaarders die direct van invloed zijn op jouw aankomende weddenschappen, klik je op een van de voorradige nieuwsberichten.

Heb jij je altijd al afgevraagd welke prijzen de club heeft gewonnen? Het antwoord hierop en meer interessante feiten zijn te vinden in de uitgebreide clubhistorie. Aansluitend kom je te weten welk team als grote rivaal wordt gezien en over welke supportersverenigingen de club beschikt.

AZ wedstrijden voorspellen

AZ Alkmaar is al jaren een vaste waarde in de Eredivisie en weet zich met regelmaat voor de Europa League te plaatsen.

Op de voorspellingen pagina of de homepage voetbalvandaag.nl kun je de mening van professionele tipsters zien over de eerstvolgende AZ wedstrijd. Ben jij het eens met hen? Voetbal Vandaag geeft je de unieke gelegenheid een eigen prognose te geven.

Klik op het team waarvan jij denkt dat zij gaan winnen, of ga voor een puntendeling. Zodra je hebt geklikt krijg je nog meer informatie. Er wordt namelijk met percentages getoond wat overige bezoekers hebben ingevuld.

Met deze informatie als bagage heb je nu een zo compleet mogelijk overzicht van ieders verwachting.

Nu is het tijd voor het echte werk, want direct onder je voorspelling krijg je van Voetbal Vandaag de odds vergelijkingen die horen bij jouw prognose. Dat betekent dat er nergens een betere mogelijke uitbetaling te vinden is. Kies je inzet en ga voor de maximale winst bij deze wedstrijd van Alkmaar Zaanstreek.

Doe je voordeel met de laatste tien AZ uitslagen

Uit de laatste tien resultaten van de Alkmaarders kun je een hoop kostbare informatie halen. Zo wordt duidelijk of het team ondermaats presteert, of juist bezig is aan een uitstekende serie.

Dergelijke data is natuurlijk erg handig bij het voorbereiden van je weddenschappen. De eerstvolgende wedstrijd kan immers een omslagpunt betekenen, terwijl een team in vorm een succesvolle reeks zo lang mogelijk wil voortzetten. Voor een optimale analyse doe je er verstandig aan ook de clubpagina van de tegenstander te bezoeken. Daarmee kun je beide resultaten vergelijken.

Geen concurrent is sneller met live scores dan Voetbal Vandaag

Vergeet Teletekst, Livescore en alle overige websites die jou zogenaamd de snelste tussenstanden aanbieden. Voetbal Vandaag beschikt namelijk over data die synchroon loopt met wat er op het veld gebeurt.

Heb jij geen tijd om live voetbal vanavond op televisie te kijken? Op de homepage tref je alle tussenstanden van wedstrijden die momenteel bezig zijn. Je ziet weliswaar geen bewegende beelden, maar bent wel op de hoogte van score. Bij elke gebeurtenis ververst het scherm automatisch, daar hoef je niets voor te doen.

Ideaal als je bijvoorbeeld een asian handicap weddenschap hebt lopen, of een Win to Nil. Door op de score te klikken, krijg je ook corners en kaarten te zien. Gelijktijdig met het eindsignaal wordt de tussenstand live omgezet in een uitslag.

Bekijk het selectieoverzicht voor goals, assists en kaarten

Wil jij weten wie er dit seizoen bij de Alkmaarders het meest heeft gescoord en welke speler een echte assistkoning is? Bekijk dan als de wiedeweerga de AZ selectie. De spelerslijst is altijd actueel. Wanneer er een inkomende of uitgaande AZ transfer wordt aangekondigd, zorgt Voetbal Vandaag voor een snelle update.

De statistieken binnen deze rubriek lenen zich perfect voor een scala aan verschillende bets. De odds voor exacte doelpuntenmakers zijn bijvoorbeeld altijd aantrekkelijk. Ook zie je per individu hoeveel gele en rode kaarten er gaandeweg het seizoen zijn verzameld. Staat er een beladen duel op het programma? Dan zou je kunnen overwegen om in te zetten op een het aantal kaarten.

Vergeet niet te kijken welke teamleden door een schorsing of een blessure niet in actie kunnen komen. Dit staat uiteraard aangegeven.

Koop het nieuwe AZ tenue via een van de officiële verkoopkanalen

In de widget die rechts onderaan de pagina staat, zie je het AZ shirt dat dit seizoen in thuiswedstrijden wordt gedragen door AZ spelers. Direct daarnaast staat de uitvoering in duels op vreemde bodem.

De knop ‘bestel nu’ linkt je door naar de de website van een erkend leverancier, of naar de digitale omgeving van de AZ fanshop. Het shirt van Jong AZ is overigens exact hetzelfde als dat van het eerste elftal.

AZ wedstrijden op tv kijken of direct via een livestream

Wat is er meer ontspannen dan languit op de bank negentig minuten plus blessuretijd naar een topteam uit de Eredivisie kijken? ESPN beheert de uitzendrechten van alle live duels binnen de meest spannende competitie van Nederland. Om AZ op tv te kunnen volgen, heb je het Eredivisiepakket nodig wat wordt geleverd met een Livestream Eredivisie .

Deze en andere pakketten, waaronder Ziggo Sport voor het beste internationale voetbal, zijn te verkrijgen via je tv-provider. Bezoek de voetbal op TV pagina voor een overzicht van alle aanbieders in Nederland. Hiermee heb je subliem vergelijkingsmateriaal in handen. Bij het aansluiten van een pakket staat er altijd een exclusieve aanbieding voor je klaar.

Met ESPN kun je ook elke AZ livestream bekijken, thuis en onderweg. Op de livestream pagina staan bookmakers die momenteel rechtstreekse uitzendingen verzorgen. Kijk snel of een wedstrijd van AZ daar onderdeel van uitmaakt.

Wedden op Alkmaar Zaanstreek doe je niet zonder een blik op het nieuws

Binnen het nieuwsoverzicht vind je actualiteiten over de Alkmaarders met voetbalwedden als insteek. Dit betreft waardevolle informatie die geplaatst wordt om jou te helpen bij het analyseren van verschillende aspecten binnen de industrie.

Er staat dus geen content die gaat over bijvoorbeeld de boomknuffel-fobie van Teun Koopmeiners. Of een verhaal over Jesper Karlsson die via hypnose teruggaat naar zijn vorige leven, toen hij als makreel zorgeloos rondjes zwom in de Noordzee.

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk fictief, maar het AZ nieuws is wel degelijk bloedserieus. Open een van de artikelen om te zien waar het zoal over gaat en welke voordelen er op jou wachten.

5 weetjes over AZ

  • ⚽ Alkmaar 54′ en Sportclub Venlo 54’ spelen in 1954 het allereerste profduel in Nederland.

  • ⚽ Tijdens het debuut in Europa boekt AZ meteen haar grootste zege ooit. Red Boys Differdange verliest in 1977 met 11-1.

  • ⚽ De clubnaam AZ wordt officieel in 1986, wanneer de toevoeging ‘67 verwijderd wordt.

  • ⚽ Tot aan het seizoen 2007/2008 verliest wordt er geen enkele Europese thuiswedstrijd verloren. De reeks beslaat 32 wedstrijden.

  • ⚽ Michael Buskermolen is met 399 wedstrijden gekroond tot mister AZ.

Alkmaar 54’ in het betaalde voetbal en het gesteggel van de NBVB en KNVB

Betaald voetbal in Alkmaar krijgt gestalte in het jaar 1954, wanneer initiatiefnemer Aldert Hoogvorst samen met de jonge ambtenaar Henk van der Hoef de club Alkmaar 54′ opricht.

Hoogvorst beweegt zich hiertoe op aanraden van voetbalbestuurder Harry van Lent. De geboren Amsterdammer speelt als mede-oprichter van de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB) een aannemelijke rol in het van de grond krijgen van professionele competities.

De NBVB is destijds de grote tegenhanger van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Omdat de KNVB het profvoetbal op dat moment uit alle macht wil tegenhouden, lanceert de NBVB op 20 december 1953 een eigen competitie.

Samen met negen andere teams krijgt Alkmaar 54’ een plaats in de Eerste Klasse. Op 14 augustus 1954 speelt de club voor de ogen van 13.000 toeschouwers het eerste profduel in Nederland. De stad Alkmaar bestaat op dat moment 700 jaar en de Limburgse tegenstander Sportclub Venlo 54’ wordt met 3-0 verslagen.

Op 25 november sluiten de NBVB en de KNVB een akkoord en fuseren. Drie dagen later gaat de nieuwe competitie van start. Alkmaar 54’ begint in de Hoofdklasse, maar degradeert naar de Eerste Divisie. Tot aan het uiteindelijke oprichtingsjaar van AZ is het daar, op een kampioenschap in 1959/1960 na, voornamelijk actief.

KFC en de opkomst van de Stichting FC Zaanstreek

De tweede club die aan de wieg staat van AZ is FC Zaanstreek. In 1964 doet initiatiefnemer KFC (Kooger Football Club) verwoede pogingen een stichting te vormen met het Amsterdamse Blauw Wit en de Zaanlandsche Football Club. Beide organisaties willen echter zelfstandig blijven.

De gebroeders Klaas en Kees Molenaar kopen vervolgens voor 120.000 gulden de proflicentie van KFC over. Het plan ontstaat om KFC in de vierde klasse amateurs te plaatsen en een doorstart te maken met een nieuwe club. Dat wordt de Stichting FC Zaanstreek.

Met het aantrekken van enkele bekende voetballers is de club klaar voor het bestijgen van de top. De KNVB plaatst FC Zaanstreek in het seizoen 1964/1965 in de Tweede Divisie A, waar het als zesde eindigt.

Het seizoen daarop wordt afgesloten met een derde plaats en promotie naar de Eerste Divisie is een feit. De jaargang 1966/1967 wordt afgesloten met een 7e plek, wanneer er nieuws in het verschiet ligt.

De totstandkoming van AZ 67’ dankzij financiële problemen van Alkmaar 54’ en FC Zaanstreek

In het jaar 1967 wil Alkmaar 54’ onderhandelen met FC Zaanstreek over de transfer van Wim de Jager naar eerstgenoemde. In ruil voor de Jager, biedt Alkmaar 54’ maar liefst vier spelers aan.

Dat is tegen het zere been van Klaas Molenaar, die de waarde van de speler in kwestie inschat op 100.000 gulden. Dat geld heeft Alkmaar 54’ niet. Sterker nog: Tijdens de onderhandelingen komt naar voren dat beide clubs met financiële problemen kampen.

Daarop ontstaat het idee om te fuseren. De gesprekken hierover nemen niet lang in beslag en beide clubs gaan samen verder onder de naam Alkmaar Zaanstreek-combinatie 67’, afgekort AZ 67’.

De club start in de Eerste Divisie en wordt verdienstelijk 2e met promotie naar de Eredivisie tot gevolg. In 1986 wordt besloten de toevoeging 67’ te verwijderen, waarmee de officiële clubnaam AZ wordt.

De charme van ‘De Hout’ en de verhuizing naar het AFAS Stadion

Het stadion waarin zowel Alkmaar 54’ als AZ hun eerste successen vieren is de iconische Alkmaarderhout.

Geopend in 1948 met Alkmaarsche Boys als eerste bespeler, biedt dit stadion in het begin plaats aan maximaal 20.000 supporters. In de jaren zeventig worden er enkele noodzakelijke verbouwingen gerealiseerd, die de capaciteit terugschroeven naar 8.397 plaatsen.

AZ uit in ‘De Hout’ blijkt voor veel tegenstanders een lastig te nemen horde, iets waaraan de supporters natuurlijk bijdragen. Het fanatieke publiek zit dicht op het veld en kan de zweetdruppels van de spelers bijna opvangen.

Na 58 jaar trouwe dienst ontkomt AZ er niet aan te gaan voetballen in een moderner stadion. Onder leiding van toenmalig eigenaar Dirk Scheringa wordt in 2004 begonnen met de bouw van het DSB Stadion, dat in augustus 2006 wordt opgeleverd met een wedstrijd tegen het Engelse Arsenal.

In het stadion is plek voor 17.023 fans. Het onderkomen draagt tot 2010 de namen DSB Stadion, Dirk Scheringa Stadion en AZ Stadion. Vanaf 2010 is AFAS de officiële naamgever van de thuishaven van AZ.

De Alkmaarderhout is een ander lot beschoren. Oud-speler Barry van Galen geeft in 2006 het uiteindelijke startsein tot sloop.

In 2014 wordt op initiatief van supportersbeweging Victoria Alkmaar een monument onthuld op de plek waar het allemaal begon.

Met maar liefst tien nationale prijzen zit succes in het DNA van AZ

Op nationaal niveau zit het AZ verre van tegen. Sinds de oprichting van het betaalde voetbal in het seizoen 1954/1955 slepen Alkmaar 54’, FC Zaanstreek en AZ samen tien hoofdprijzen in de wacht.

De eerste maal dat men een kampioenschap kan vieren, is in het seizoen 1959/1960. In de Eerste Divisie B mag Alkmaar 54’ zich de beste noemen. De geschiedenis herhaalt zich in de jaargangen 1995/1996 en 1997/1998, wanneer AZ de Eerste Divisie wint.

Een niveau hoger is AZ de beste van Nederland in 1980/1981. Recenter in 2008/2009 wint de club de titel onder leiding van Louis van Gaal. Met als inzet de Supercup alias Johan Cruijff Schaal, is bekerwinnaar SC Heerenveen de tegenstander in De Kuip. De Alkmaarders kennen geen genade en blazen de Friezen met 5-1 van het veld.

In het KNVB Bekertoernooi heerst AZ voornamelijk tussen 1978 en 1982. In vijf edities weet de club liefst driemaal (1978, 1981 en 1982) beslag te leggen op de cup door twee overwinningen op Ajax en een op FC Utrecht.

Het seizoen 2013/2014 is voorlopig het laatste seizoen waarin de euforie in Alkmaar en omstreken een hoogtepunt bereikt. In de spannende bekerfinale tussen AZ en PSV, zegevieren de Alkmaarders met 2-1.

In de jaren die volgen weet de club nog wel tweemaal door te dringen tot de finale. In 2017 en 2018 verliest het achtereenvolgens van Vitesse en Feyenoord.

AZ staat op de kaart in Europa, actief in de Europa League en Champions League

Als logisch gevolg van nationale prestaties, plaatst de club zich ettelijke malen voor Europees voetbal. Dat gebeurt voor het eerst in het seizoen 1977/1978, na een verdienstelijke derde plaats in de Eredivisie het seizoen ervoor.

De eerste wedstrijd in de UEFA Cup leidt direct tot de grootste overwinning ooit. Tegen Red Boys Differdange uit Luxemburg wordt het 11-1 voor de Alkmaarders, een uitslag die nog altijd een clubrecord betreft.

Het jaar 1981 staat bij veel AZ-fans in het geheugen gegrift. Naast het landskampioenschap en het veroveren van de KNVB Beker, haalt de club de finale van de UEFA Cup die over twee duels wordt gespeeld.

Tegenstander is het Britse Ipswich Town. In Engeland wint de thuisploeg afgetekend met 3-0, waarna er in Alkmaar een 4-2 zege wordt genoteerd. Op basis van de totale score van 4-5, wint Ipswich de UEFA Cup.

Door de jaren heen plaatst AZ zich afwisselend voor de UEFA Cup, Europacup I, Europacup II. en haar opvolgers de UEFA Europa League en de Champions League. Het weet een aantal maal Europees te overwinteren en reikt het soms zelfs tot de kwartfinale.

De prestaties dragen bij aan de naamsbekendheid buiten de landsgrenzen. Supporters in alle uithoeken van Europa hebben van AZ gehoord.

Mister AZ Michael Buskermolen en clubtopscorer Kees Kist

De speler die de meeste wedstrijden voor AZ speelt is Michael Buskermolen. De in Leimuiden geboren middenvelder dient tijdens zijn actieve carrière geen andere club dan de Alkmaarders.

Vanaf zijn debuut in het seizoen 1990/1991 speelt mister AZ in totaal 15 jaargangen, alvorens hij in 2006 een punt achter zijn loopbaan zet. De teller stokt uiteindelijk op 399 wedstrijden.

De alltime clubtopscorer is Kees Kist, die 212 doelpunten maakt in 372 wedstrijden. De Steenwijker dient met SC Heerenveen, Paris Saint-Germain en FC Mulhouse overigens vier clubs.

De rivaliteit met Ajax in de derby van Noord-Holland

Hoewel de twee clubs hemelsbreed op 44 kilometer afstand van elkaar liggen, gaat de derby van Noord-Holland tussen Alkmaar en Amsterdam.

Bij de bekendmaking van het competitieprogramma worden de speeldata van AZ – Ajax en vice versa door supporters dan ook rood omcirkeld. In het AFAS Stadion organiseert de fanatieke supportersschare Ben-Side vaak ludieke sfeeracties.

Zo worden er fraaie spandoeken getoond in combinatie met een vlaggenzee en komt er vanuit AZ soms georganiseerd vuurwerk.

Over trouwe fans gesproken: Bezettingsgraad AFAS Stadion bijna 90%

Een bezoek aan AZ is een tweewekelijkse happening die niet door veel supporters onbenut wordt gelaten. De gemiddelde bezettingsgraad van bijna 90 procent geeft aan dat de club leeft in de regio.

Fans kunnen plaatsnemen op vier tribunes. Dit zijn de Van der Ben-tribune, Molenaar-tribune, Victorie-tribune en de Alkmaarderhout-tribune.

De fanatieke aanhang heeft de beschikking over de vakken W, X1, X2, X3 en Y op de Van der Ben-tribune achter het doel.

De vakken K en L zijn speciaal gereserveerd voor maximaal 750 bezoekers van het uitspelende team. Links naast het uitvak ligt vak J, een rookvrij familievak waar gezinnen met kinderen kunnen genieten van een dagje AZ.

Een wedstrijd van AZ bezoeken doe je met een club- of seizoenkaart

Bij wedstrijden in de Eredivisie is het vrijwel uitgesloten toegang te krijgen zonder dat je in het bezit bent van een club- of seizoenkaart.

Een clubkaart is persoonsgebonden, acht jaar geldig en volledig gratis aan te vragen. Je kunt de kaart ophalen bij het stadion, of laten verzenden naar je huisadres. In het laatste geval wordt er €2,50 aan verzendkosten gerekend.

Seizoenkaarten zijn eveneens online te bestellen, waarbij volwassenen voor ongeveer €200,00 de goedkoopste kaart bemachtigen.

AZ Supportersvereniging: Sinds 1984 een begrip in Alkmaar en omstreken

AZ heeft een officiële supportersvereniging die het grootste deel van de fans vertegenwoordigt, de SV AZ.

Deze vereniging treed geregeld in overleg met AZ alsmede met andere bewegingen die zijn opgericht onder supporters. Dit zijn de Alkmaar Fanatics (sfeerteam), die het moeten hebben van donaties en Victoria Alkmaar.

Van zowel SV AZ als Victoria Alkmaar kun je lid worden door op internet het formulier in te vullen op de websites van beide verenigingen.

Clubnaam: AZ Alkmaar
Opgericht: 10 mei 1967
Stadion: AFAS Stadion
Capaciteit: 17.023
Website: www.az.nl
Bezoekadres: Stadionweg 1, 1812 AZ, Alkmaar
Telefoonnummer: 072 547 8000