AS Monaco

Op deze pagina vind je interessante informatie over AS Monaco, de club uit het Vorstendom aan de Franse Riviera.

Hier lees je over de geschiedenis van de club maar ook over het Stade Louis II. Daar blijft het niet bij, Je ontdekt welke grote namen voor deze club zijn uitgekomen en komt achter een aantal interessante feiten. Na het lezen van alle informatie op deze pagina weet je dus vrijwel alles over deze nostalgische club.

Op Voetbal Vandaag vind jij uitgebreide informatie over verschillende competities met live uitslagen, de stand en het aanstaande programma.

5 interessante feiten over AS Monaco

  • ⚽ Kylian Mbappé is met 180 miljoen Euro betaald door PSG de duurste uitgaande transfer van AS Monaco ooit
  • ⚽ Met 18.523 plekken past bijna de helft van alle inwoners van het Vorstendom in het Stade Louis II
  • ⚽ De grootaandeelhouder van AS Monaco, Dmitry Rybolovlev, kocht 66,67% van de aandelen van de club voor het symbolische bedrag van € 1,00.
  • ⚽ Het oorspronkelijke rood-witte tenue van AS Monaco is een ontwerp van niemand minder dan de Monegaskische prinses Grace Kelly zelf. Het seizoen 1960-1961, het eerste seizoen in dit nieuwe tenue wordt AS Monaco direct kampioen van Frankrijk.
  • ⚽ AS Monaco komt uit in de Franse Ligue 1, maar is officieel een Monegaskische club en dus niet Frans

Een lokale club met koninklijke uitstraling

Als omniclub ziet AS Monaco FC voor het eerst het licht op 1 augustus 1919. Vijf jaar later is voor het eerst sprake van de Association Sportive de Monaco, een verenging van meerdere sportclubs. AS Monaco FC is de voetbalclub van deze coöperatie.

Na ruim negen jaar als amateurploeg wordt AS Monaco in 1933 door de Franse voetbalbond uitgenodigd om een professionele voetbalclub te worden. Het eerste profseizoen van de ploeg verloopt alleen niet zoals gewenst. Na slechts een jaar in de tweede divisie wordt AS Monaco FC alweer teruggezet naar de amateurs. Het stadion voldoet namelijk niet aan de eisen van de Franse bond voor profclubs.

De degradatie naar de tweede klasse zorgt een paar jaar later voor het startschot van de bouw van Stade Louis II. In 1948 krijgt AS Monaco opnieuw een proflicentie en dit keer weten ze die te behouden.

Het allereerste succes van AS Monaco FC komt pas in 1960. In dat jaar wint Monaco de Franse Beker. Na 41 jaar is de eerste beker van de club een feit. De Monegasken vieren feest op de straten en heel het land kleurt rood en wit. Voor prinses Gracia (Grace Kelly) is dit inspiratie om het iconische witte shirt met rode diagonale streep te ontwerpen.

Het seizoen daarop wint Monaco in deze nieuwe shirts gelijk het landskampioenschap.Na een prijsloos jaar is het een seizoen later opnieuw feest in het Vorstendom. Behalve landskampioen wint AS Monaco ook de Franse Beker onder Henri Biancheri.

Nieuwe tijden, nieuwe eigenaar

Terwijl een nieuwe stadion in aanbouw is, wordt er in 1982, drie jaar na promotie opnieuw een kampioenschap gevierd. AS Monaco beschikt over een sterrenteam met onder andere Manuel Amoros en Jean-Luc Ettori, spelers die ook voor de Franse nationale ploeg uitkomen. Het kampioenschap zorgt na jaren van afzien weer voor wat vreugde in Monaco.

Een ander sleutelmoment in de historie van de club is de aankoop van een meerderheidsbelang in AS Monaco door de Russische zakenman Dmitry Rybolovlev. Terwijl AS Monaco onderaan de Ligue 2 bungelt, injecteert de nieuwe eigenaar honderden miljoenen.

Met spelers als Radamel Falcao, James Rodriguez en Joao Moutinho werd 113 miljoen Euro uitgegeven in een jaar tijd. Een miljoeneninvestering die ervoor zorgt dat AS Monaco weer onderdeel uitmaakt van de Franse top en ook Europees weer mee kan doen om de prijzen.

Het Stade Louis II, de thuishaven van AS Monaco

Sinds de oprichting van AS Monaco spelen de Monegasken in het Stade des Monéghetti.

Om echter een proflicentie te krijgen moet het nieuwe stadion van AS Monaco voldoen aan de normen van de Franse voetbalbond en daarom wordt het in 1939 het originele Stade Louis II geopend.

Bij een koninklijke club zoals AS Monaco hoort natuurlijk inspraak van het hoofd van het Vorstendom. In 1979 geeft prins Reinier de opdracht aan Parijse architecten om een nieuwe sporttempel te bouwen. Het oude Stade Louis II wordt in 1985 afgebroken. Tegenwoordig vind je hier het Centre commercial de Fontvieille, oftewel het Fontvieille Shopping Centre.

Hoewel het prins Reinier is die de opdracht heeft gegeven om dit stadion te bouwen, prijkt de naam van zijn grootvader nog steeds op het stadion. De prins van Monaco tussen 1922 en 1949 liet het eerste stadion bouwen. Reinier eert zijn grootvader door het nieuwe stadion Louis II te noemen.

Het nieuwe stadion is niet alleen gebouwd om de voetbalfans in de stad te plezieren. Zo vind je er ook een universiteit, twee musea, een zwembad van olympisch formaat en een concertzaal waar 2.500 mensen in passen. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook nog eens 15 andere sportfaciliteiten te vinden.

Het grotendeels overdekte stadion van AS Monaco biedt plaats aan 18.523 toeschouwers. Stade Louis II is onderverdeeld in vier zones. De grasmat is omsingeld door een 400 meter lange atletiekbaan waar ook professionele Europese wedstrijden gehouden worden.

Bij de voetbalfans is het stadion, behalve de voetbaltempel van AS Monaco FC, met name bekend vanwege de legendarische Europese Super Cup finales die hier plaatsvonden tussen 1998 en 2021.

Hoeveel prijzen heeft AS Monaco gewonnen in Frankrijk?

AS Monaco behoort tot de meest succesvolle clubs van Frankrijk. Hoewel de club opgericht is in 1919, duurt het 40 jaar voor de eerste prijs gewonnen wordt. In 1959 wordt de Coupe de France gewonnen. Deze trofee wordt ook in 1963, 1980, 1985 en 1991 binnengesleept..

De Coupe de la Ligue is een prijs die slechts eenmaal in de prijzenkast van Monaco staat

De eerste landstitel komt in 1961 en één keer wordt de Ligue 2 gewonnen. Dat is in 2012, een jaar nadat de Russische oligarch Dmitry Rybolovlev een meerderheidsbelang neemt in AS Monaco. Hoewel de club wel in aanzien stijgt, worden er sinds de overname niet veel prijzen gewonnen.

Al met al bezit AS Monaco een redelijke waslijst aan prijzen en trofeeën. De resultaten na de komst van Rybolovlev lijken voorlopig wel nog wat uit te blijven.

De Europese successen van AS Monaco

Een grote Europese prijs is er nog niet behaald. In 2004 werd AS Monaco tweede in de Champions League achter het Porto van José Mourinho. Na een indrukwekkende zegereeks waarbij zowel Real Madrid als Chelsea verslagen wordt wint Porto uiteindelijk met 3-0 van Monaco. Dat is niet de enige keer dat Monaco net naast de hoofdprijs grijpt.

In 1992 strandt AS Monaco in de finale van de European Cup Winner’s Cup op de tweede plek door te verliezen van Werder Bremen. Behalve deze finale plaatsen zien we Monaco ook nog wel eens terug in een kwartfinale of halve finale van de UEFA Cup en de Champions league. Tot een eerste plek is het nog niet gekomen, voorlopig is zilver het meest waardevolle metaal in de Europese prijzenkast.

Delio Onnis: niet de prins maar de koning van Monaco

In 1973 wordt misschien wel de meest legendarische AS Monaco speler ooit aangetrokken. Met 223 doelpunten in zes jaar voor de Monegasken roept de naam Delio Onnis nog steeds euforie op bij elke Monaco supporter. Onnis maakt zich in in korte tijd onsterfelijk bij de club en het Vorstendom.

Er is geen andere speler die zoveel goals gemaakt heeft in de hoogte Franse competitie. Zelfs in zijn meest matige seizoen bij Monaco scoort de goaltjesdief nog 21 goals. Uiteindelijk eindigt de Italiaanse Argentijn op 299 goals in Frankrijk, het merendeel scoort Delio Onnis bij Monaco. De spits heeft geen blauw bloed maar mag zich sinds zijn successen bij de Monegasken terecht de koning van Monaco noemen.

De rivalen van AS Monaco

Als we kijken naar de rivaliteit tussen AS Monaco en andere clubs zien we dat van oudsher OGC Nice wordt gezien als de grootste rivaal. Dat heeft er alles mee te maken dat beide stadions slechts op 20 km afstand van elkaar liggen. De onderlinge strijd wordt ook wel de Derby de la Côte d’Azur genoemd. Het is een strijd die Monaco goed gezind is. AS Monaco is het meest succesvol in deze derby.

Bij de komst van het grote geld van de Russische Oligarch is er ook een nieuwe rivaliteit opgebloeid. Die rivaal is Paris Saint-Germain. Ook deze wedstrijd heeft een eigen nickname. Met Le Cashico wordt verwezen naar de financiële status van beide clubs. In deze rivalenstrijd moet Monaco wel het onderspit delven .PSG heeft namelijk meer wedstrijden gewonnen dan Monaco in deze clash tussen de twee rijkste clubs van Frankrijk.

AS Monaco is een club met een geweldige historie. Dan krijg je te maken met jaloezie en clubs die je niets willen gunnen. Er zijn meerdere clubs die maar wat graag van AS Monaco willen winnen, maar Monaco stroopt tegen Nice en PSG de mouwen altijd net even wat meer op.

Bezetting van Stade Louis II

Er passen tegenwoordig 18.523 bezoekers in het Stade Louis II van AS Monaco. Het stadion is onderverdeeld in vier zones. Zo is er aan de noordzijde de Tribune d’Honneur, zie je de Premières sections op zuid en des Secondes in de hoeken van het stadion.

Bij reguliere Ligue 1 wedstrijden ligt het bezoekersaantal rond 60% van de capaciteit wat betekent dat er altijd wel zo’n elfduizend toeschouwers aanwezig zijn. Deze aantallen lopen op bij grotere wedstrijden zoals de Derby de la Côte d’Azur. Ook bij Europese wedstrijden tegen spraakmakende ploegen is er een vrijwel uitverkocht Stade Louis II.

Informatie over club- en seizoenkaarten

Heb je altijd al gedroomd om eens een wedstrijd van AS Monaco te bezoeken? Zorg er dan voor dat je de website van de club in de gaten houdt. Bij Monaco zal je voor de meeste wedstrijden namelijk een clubkaart nodig hebben om tickets te kopen. Als die-hard fan kun je natuurlijk ook kiezen voor een seizoenskaart.

Een clubcard is geldig van één tot vijf jaar. Een seizoenkaart is geldig voor de duur van één seizoen. Daarna kun je ervoor kiezen om de kaart te verlengen. Als je geluk hebt kan je soms al voor een paar Euro op de wedstrijddag zelf nog een ticket bemachtigen bij de kassa aan het stadion. Bij Europese- en bekerwedstrijden zal dit waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

Op wedstrijddagen is de kassa van het Stade Louis II geopend vanaf 10.00 uur. Op overige dagen kun je bij de kassa terecht tussen 12.00 en 18.00 uur.

Let er bovendien goed op dat je altijd een geldige identiteitskaart meeneemt, deze is gegarandeerd nodig om tickets te kopen. Ook wordt je identiteit gecontroleerd bij binnenkomst in het stadion.

De meest actuele informatie over club- en seizoenskaarten maar ook losse tickets vind je op de website van AS Monaco zelf. Hier kun je ook terecht voor zogenaamde passe-partout tickets. Deze geven je toegang tot meerdere wedstrijden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan alle groepswedstrijden in een Europese competitie.

CSM: de officiële supportersclub van AS Monaco

Ben je na het lezen van dit artikel een grote fan geworden van AS Monaco of steun je Les Monégasques als sinds jaar en dag? Dan kun je ook lid worden van CSM, de officiële supportersclub van AS Monaco of een andere supportersclub zoals Ultras Monaco ‘94 of Esprit Monégasque Paris.

CSM staat voor Club des Supporters de Monaco. Deze supportersvereniging is opgericht in 1952 en heeft duizenden leden.

De supportersclub CSM is opgericht in 1952 en is de enige supportersclub die officieel erkend is door de club. Door heel de wereld vind je supportersverenigingen van AS Monaco. Ook zijn er satellietgroepen te vinden van de officiële supportersclub.

Lid worden van CSM kost je € 30,00als nieuw lid. Als je jouw lidmaatschap wilt verlengen kost dit je € 25,00. Een lidmaatschap is een jaar geldig en geeft je korting op je clubcard of seizoenkaart maar ook op voetbalreizen en andere evenementen.